Ce spuneţi de o feliuţă de chec servită alături de cafeaua din dimineaţa de Crăciun?
Ingrediente chec:
Pentru glazură şi ornare:
Caisele tăiate feliuţe (nu prea mărunt) se amestecă într-un bol cu stafidele şi merişoarele. Peste ele se pune romul şi zahărul vanilat, se amestecă şi se lasă 30 minute la macerat. Untul se freacă cu zahărul până devine spumos. Se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina amestecată cu praful de copt, albuşurile bătute spumă şi fructele confiate. Omogenizăm totul cu o spatulă sau o lingură din lemn. Compoziţia o punem în tava de chec tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul încins pentru 60 minute. Cuptorul meu a fost fixat la o temperatură de 200 grade primele 20 minute apoi am redus la 175 grade pentru următoarele 40 minute (după primele 20 de minute trageţi spre uşa cuptorului tava şi înţepaţi din loc în loc crusta formată). Pentru siguranţă faceţi testul cu scobitoarea, dacă iese uscată checul este gata.Checul se lasă la răcit. Eu l-am lăsat de pe o zi pe alta. A doua zi se prepară glazura pentru finisare.
Cu ajutorul blenderului se zdrobeşte banana curăţată, se adaugă smântâna şi zahărul. Se omogenizează şi se întinde peste chec. Deasupra se presară fructele confiate şi fisticul.
Să aveţi un Crăciun fericit!