Cataif cu mere coapte

de DulciuriSiNuNumai in Prajituri, 18 Mar 2013 | 9123 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 400 g fidea subtire (Monte Banato)
  • 200 g unt
  • 200 g nuci
  • 400 ml frisca
  • 6 mere
  • o jumatate de lamaie
  • esenta de vanilie

Sirop:

  • 700 ml apa
  • 350 g zahar
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cataif cu mere coapte:

Mai intai se prepara siropul: intr-o craticioara se toarna apa si se adauga zaharul. Se amesteca pana se topeste zaharul, se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa pe foc circa 20 de minute pana se ingroasa putin siropul. Apoi se ia craticioara de pe foc si se adauga o lingura cu esenta de vanilie.  

Cat timp fierbe siropul intr-o tava de 24x36 cm se aseaza cat mai ordonat 200 g fidea (betisoarele sa fie paralele). Se topeste 100 g de unt si se toarna uniform peste fidea.

Eu am folosit 2 tavi identice asa ca am repetat operatiunea. Se introduc tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute.Va sfatuiesc ca dupa 5 minute sa fiti cu ochii pe tava astfel incat fideaua sa fie usor rumenita si nu arsa.  

Se scot tavile din cuptor, se toarna siropul fierbinte si se reintroduc in cuptor pentru inca 15-20 de minute pana cand siropul este absorbit de fidea.

Se scot tavile din cuptor, se acopera cu folie de aluminiu pentru a nu se intari fideaua si se lasa sa se raceasca.  

Intre timp se curata merele de coaja si de casuta de samburi. Se taie cubulete, se aseaza intr-o craticioara si se introduce in cuptor la 200 de grade pentru 20-30 de minute pana se coc. Apoi se lasa putin sa se raceasca si se introduc in blender.  

Dupa ce fideaua s-a racit se taie blatul in doua. Se intinde piureul de mere, se adauga nuca maruntita, frisca si se acopera cu cealalta jumatate de blat.  

Se introduce tava in ftigider pentru minim 3-4 ore. Cu cat sta mai mult la frigider cu atat se inmoaie mai mult si evident este mai bun.  

Este tare, tare gustos!   Insiropat, echilibrat de dulce, aromat! Un deliciu!  

Pofta buna!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Cataif cu mere coapte" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Budinca de paste cu branza dulce