Sunt castravetii preferati a familiei mele, avantajul fata de muraturile clasice este ca se poate face in borcane de diferite dimensiuni. Recomand sa incercati anul acesta si acesti castraveciori.
1. Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.
2. Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).
3. Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.
4. Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare - le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.
5. Fierbeti 5 litri de apa cu 5.5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).
Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.
6. Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).
7. Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.
8. Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.
Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.
9. Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.
Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.
10. Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.
Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.
11. Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.
Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.
Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.
Pofta Buna!
P.S. Vezi reteta de castraveti murati la borcan pe site-ul meu de retete culinare