Salamul de gutui pe care l-a postat Mimmi mi-a adus aminte de acest dulce , de care uitasem demult. Am cautat reteta, l-am facut, iata ce-a iesit...
Gutuile se sterg, se taie in sferturi si se pun la fiert cu seminte si cotoare cu tot pentru ca aceasta parte a fructului contine cea mai mare cantitate de pectina.
Dupa ce s-au inmuiat, dupa aprox. 30 de minute, se scot din sucul in care au fiert, retinind 2-3 linguri de suc, se curata cotoarele si se maruntesc pina la o pasta fina. Se cintareste pureul de gutui, si la 1 kg se adaoga 800 g de zahar si zeama de la o lamiie Aceasta compozitie se fierbe la foc mic, mestecind des sa nu se prinda. Este gata atunci cind daca trecem cu lingura de lemn prin ea ramine o urma vizibila prin care vedem fundul vasului.
Se intinde apoi intr-o tava unsa,tapetata cu hirtie de copt, intr-un strat de aprox. 1 cm grosime si se lasa sa se intareasca la temperatura camerei, 1-2 zile. Daca vrem sa grabim procesul, in cuptor pt 2 - 3 ore la 75 de grade.
Se taie dupa cum dorim si se serveste fie la cafea, fie taiat in forme diferite,se ofera copiilor, ca un jeleu natural, fara adaosuri alimentare sau coloranti. Acest cas de gutui mai poate insoti foarte rafinat un platou de brinzeturi de tip Emmentaler, Camembert sau Brie.
1
Aveti rabdare. Daca nu fierbe suficient, nu se va inchega.
2
se pastreaza pina la Craciun in cutii metalice bine inchise.