Briose finlandeze

de Zamfira in Prajituri, 14 Sep 2013 | 6181 vizualizari

 

Minunatele briose finlandeze reprezintă un bun însoţitor al cafelei sau ceaiului de dimineaţă. O varianta inrudita a brioselor korvapuusti sau cinnamon rolls, acestea sunt umplute cu nutella si migdale prajite. Multumesc pentru reteta Laurei Adamache!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 gr faina + 25 gr faina
  • 1 ou
  • 250 ml lapte
  • 85 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata sau 25 proaptata
  • 100 gr unt
  • un varf de cutit cu sare
  • 1 esenta de vanilie
  • Pentru umplutura
  • 100 gr unt
  • 50-75 gr migdale prajite si tocate
  • 2 linguri mari nutella
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus usor batut
  • 1-2 linguri lapte
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briose finlandeze:

Pregatim aluatul: mixam foarte bine oul cu laptele caldut. Adaugam zaharul si esenta de vanilie, omogenizam totul pentru a se dizolva zaharul. Daca folositi o drojdie proaspata, e bine sa o adaugati acum, iar daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina.

Adaugam in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de faina (cu drojdia uscata) cernuta. Adaugam untul foarte moale (la temperatura camerei), apoi restul de faina, putina sare si framantam cu mana. Acoperim aluatul cu o folie alimentara si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut timp de 2 ore.

Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe o planseta de lucru, usor infainat (mai adaugam 25-50 g faina) si intindem o foaie groasa de 0.7-0.8 cm. Ungem foaia pe toata suprafata cu 100 g unt moale(la temperatura camerei) si o pasta formata din nutella si 60 g migdale prajite si tocate maricel (restul de migdale 15 g raman pentru suprafata exterioara a brioselor).

Rulam foaia pe lungime si o taiem bucatele (trapezoidale). Presam fiecare briosa in centru cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, exact pe centru. 

Punem briosele pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si lasam la dospit 45 minute. Dupa acest timp ungem briosele cu un galbenus la care adaugam 2 linguri de lapte caldut si presaram migdalele ramase.

Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 15-20 minute.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Briose finlandeze" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cupcakes cu cafea