Adică un dulce buuuuuuuun pentru o zi de post,sau orice altă zi.Pozele nu sunt prea reuşite,sper ca veţi fi indulgenţi de data aceasta.
Drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar,o lingurita de faina si putina apa calduta.Se lasa la dospit.
Faina cernuta cu sarea se pun intr-un bol.Se face o adancitura in mijloc,in care se pune drojdia dospita,aromele si putin ulei.
Framantam un aluat adaugand pe rand apa calduta si uleiul ramas.Trebuie sa obtinem un aluat ferm ,nelipicios dar nu foarte tare.
Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospity pana cand isi dubleaza volumul.
Pentru ca nu era foarte cald in casa,eu am incalzit putin cuptorul aragazului,am oprit focul si am pus vasul inauntru.
Stafidele si merisoarele le punem la inmuiat cu putin rom.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul,intindem o foaie dreptunghiulara,cam de un centimetru grosime,ungem foaia cu dulceata de macese si presaram stafidele si merisoarele dupa ce le-am scurs de rom.
Rulam foaia,apoi taiem bucati cam de 4-5 cm.Mie mi-au iesit chiar 12 bucati,exact cate forme are tava de briose.
Cu o foarfeca facem niste crestaturi pe partea care va ramane deasupra,sa creem aspectul de “floare”.In tava de briose,punem hartii pentru muffins(eu am pus si forme de silicon),ungem briosele cu putin ulei in exterior( altfel se vor lipi de hartie)le mai lasam sa creasca in tava aproximativ 30 de minute, apoi le punem in cuptorul preincalzit pentru 40-45 de minute,in functie de cuptor.
Din zahar pudra si zeama de lamaie preparam o glazura si punem peste ele cand le-am scos din cuptor.
Au fost foarte pufoase in interior si cu o crusta usor crocanta la exterior,delicioase langa o cana de ceai intr-o zi de post,sau o cana de laptic ori cafea.