Când Merișor a postat rețeta ei de batoane cu mac, mi-am zis că o voi face și eu într-o zi, atât de mult mi-a plăcut. Iată că a venit acea zi, iar rețeta mea, diferită foarte puțin la capitolul ingrediente, este totuși cu mac și în interiorul batoanelor.
Din ingredientele de mai jos am făcut 6 batoane de post, cu mac.
Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul. Se toarnă apa călduță, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea completă a drojdiei și a zahărului, iar apoi pentru încorporarea întregii cantități de făină.
Se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se frământă aluatul până ce devine elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul (acoperit cu un șervet curat, sau cu o folie alimentară) la dospit, la loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină și se mai frământă puțin pentru eliberarea aerului, ca să devină mai ferm.
Se porționează aluatul în 6 bucăți aproximativ egale, care se lasă puțin la crescut, pe planșetă.
Între timp se pregătește lichidul/siropul pentru uns: se topește mierea în 3-4 linguri de apă călduță.
Se ia prima bucată de aluat și se întinde cu sucitorul pentru a forma o foaie dreptunghiulară de aproximativ 25/20 cm. Se unge foaia cu siropul de miere și se presară cu mac. Se rulează foaia, cu macul la interior, pe latura mai mare și se procedează la fel, până la epuizarea aluatului.
Batoanele se pun, distanțate între ele, într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt, se lasă 15 minute să mai crească și apoi se ung tot cu sirop de miere, se presară cu mac și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu.
Când sunt rumenite frumos, se scot din cuptor și pot fi servite, odată răcite, simple, sau la micul dejun.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Țineți aluatul la dospit la un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
3
Foaia de aluat trebuie să aibă o grosime de 3-4 mm.
4
Ungeți foile de aluat cu siropul de miere, pentru ca macul să adere la aluat.
5
Încingeți cuptorul, înainte de a da tava cu batoane la copt.