Cum nu am un cuptor potrivit pentru cozonaci, m-am gândit să fac o prăjitură cu ingredientele noastre preferate: banane şi caramel
Biscuiţii se sfărâmă cu ajutorul unui robot de bucătărie până au consistenţa nisipului. Se adaugă untul topit şi se amestecă pentru omogenizare. Cu acest amestec se tapetează o tavă cu fund detaşabil cu diametrul la 23 de centrimetri. Se lasă la frigider 1-2 ore.
Pentru cremă, se amestecă gălbenușurile cu amidonul cu ajutorul unui tel. Se adaugă apoi 50 de ml de lapte și se amestecă.
Într-o cratită cu fund dublu se încălzește zahărul la foc mic, până când se topește. Se adaugă laptele rămas puțin câte puțin, amestecând continuu. Caramelul se va întări la contactul cu laptele, însă se va topi dacă amestecați frecvent la foc mic spre mediu. Se lasă la răcit câteva minute.
Se adaugă laptele caramel peste gălbenușuri puțin câte puțin, amestecând cu un tel, până la încorporarea completă. Se așează cratița înapoi pe foc mediu spre mic și se amestecă continuu cu un tel. Când începe să se îngroașe, se mai lasă 2-3 minute, timp în care se amestecă cu telul. Se ia de pe foc și se amestecă până se răcorește.
Se toarnă crema peste blat și se introduce în frigider 2-3 ore.
În momentul servirii, se așează bananele astfel încât să acopere toată suprafața prăjiturii.
Albușurile de bat spumă cu sarea, zahărul și semințele de vanilie. Se toană peste prăjitură.
1
Nu adaugați laptele caramel imediat peste gălbenușuri pentru că există riscul la acestea să se gătească, iar crema va fi un eșec.
2
Ca alternativă la bezea puteți folosi creme freche.