Pancake – sau, cum îi mai spun americanii, „hotcake” – este un desert de formă rotundă şi turtită, preparat dintr-un aluat semi-lichid şi gătit într-o tigaie încinsă.
Compoziţia aluatului pentru clătitele americane este aceeaşi cu cea a clătitelor europene: ouă, zahăr, lapte, unt (sau ulei), făină şi arome. Diferenţa constă în faptul că americanii adaugă un agent de creştere (praf de copt).
Pancakes se pot servi în orice moment al zilei, însoţite de o varietate de toppinguri sau umpluturi precum: gem, fructe (proaspete sau confiate), sirop, fulgi de ciocolată, sau chiar carne. În America, pancakes sunt considerate preparate tipice pentru micul dejun.
Ouăle, zahărul, bananele cojite şi strivite, untul, laptele le mixăm bine. Adăugăm făina cernută cu praful de copt şi omogenizăm. Dacă este nevoie, reglăm din făină/lapte, compoziţia trebuie să fie legată şi curgătoare, ca la clătitele obişnuite. Luăm cu o lingură aluat şi punem în tigaia încinsă, le întoarcem să se coacă pe ambele părţi. Le putem consuma şi ca atare, eu am pus alături toping de caramel şi fructe confiate (merişoare şi coacăze).
1
Când am în casă banane care s-au copt foarte tare, încât coaja se înnegreşte iar pulpa devine sticolasă, şi copiii strâmbă din nas, le includ rapid într-o reţetă. De data asta au fost pancakes. Altadata pot fi muffins sau chec :)