Aceasta este varianta mea de foietaj pe care il fac de peste 20 de ani si imi reuseste de fiecare data. Reteta o am de la o fosta colega de serviciu, de cand eram eu mica..... ce mult e de atunci! :)))) Pe atunci o faceam cu margarina, dar acum o prepar cu unt cu 65 % grasime. Din acest aluat ies lejer doua foi coapte pe dosul unei tavi de 28/40 cm, sau depinde cum il doreste fiecare, mai intins. Varianta aceasta de aluat am mai prezentat-o odata cu produsul finit, dar m-am gandit ca e bine sa o prezint si separat. Am mai prezentat si varianta cu branza in aluat cu ceva timp in urma.
Punem untul intr-un vas, la foc mic si il lasam sa se topeasca, apoi luam din el 9 linguri si le punem in bolul in care vom lucra aluatul.
Peste untul ramas pe foc adaugam cele 9 linguri de ulei, iar cand incepe sa fiarba pe margini, adaugam o mana de faina si amestecam energic pana se omogenizeaza apoi ridicam vasul de pe foc.
Va rezulta o ciulama usor fluida, pe care o lasam sa se raceasca.
Peste cele 9 linguri de unt pe care le-am dat deoparte, adaugam 1 ou, sare, zahar, otet si apa si amestecam bine, apoi incepem sa incorporam treptat faina.
Lucram mai intai in vas, apoi cand se ingroasa, rasturnam aluatul pe masa infainata si il mai framantam pana cand nu se mai lipeste de maini.
Va rezulta un aluat usor moale si foarte elastic.
Elasticitatea aluatului se datoreaza in primul rand oului, mai ales albusului, apoi depinde si de calitatea celorlalte ingrediente, unt, faina.
Eu folosesc unt Pilos de la LIDL si faina de casa.
Mie mi-au intrat aproximativ 500 gr de faina, proaspat macinata.
Intindem aluatul cu ajutorul sucitorului, pe masa infainata, intr-o foaie cat mai subtire.
Peste jumatate din foaia de aluat, intindem jumatate din compozitia de unt racita, apoi pliem jumatatea cealalta de aluat peste ea.
Ne ajutam de sucitor, ruland capatul liber al foii de aluat pe el si aducandu-l apoi peste partea unsa cu unt.
Presam usor cu mainile, apoi ungem din nou jumatate de aluat cu jumatate din cantitatea de unt ramasa si pliem iarasi partea neunsa peste ea si tot asa pana cand nu mai putem plia aluatul si terminam untul din craticioara.
Invelim aluatul asa pliat in folie si il dam la frigider 1-2 ore pana cand se intareste untul printre foile de aluat.
Apoi il putem folosi la placinte sau prajituri.
1
Se poate si congela si se va scoate atunci cand avem nevoie de el.