Este o poveste, da stiu, dar si aceasta reteta are povestea ei. In preajma sarbatorilor de iarna fara sa vreau ma gandesc la copilarie. Atmosfera, zapada, colindele, mirosul bucatelor preparate, prajiturile, toate imi aduc aminte de copilarie. Cel mai bine imi aduc aminte de zilele in care mama isi pregatea cele necesare pentru prepararea bucatelor. La noi in casa era lege, nu exista Craciun fara sarmale, prajitura „Alba ca zapada” si prajitura „Fantezie”. Cu trecerea anilor am inceput sa fac mofturiJ), mama mai schimba prajiturile!!! „Alba ca zapada” a ramas doar „Fantezia” a fost inlocuita cu o alta prajitura cu nuca „Prajitura Krantz”. Pentru ca sarbatorim pe cineva drag in familie, m-am gandit sa-i fac o surpiza cu prepararea unui tort „Alba ca zapada”. Tocmai pentru ca este o ocazie speciala m-am gandit sa fie sub forma de tort aceasta prajitura a copilariei noastre, mai ales ca prajitura nu a mai fost facuta de ani de zile.Am adus o mica schimbare retetei, adica la crema am adaugat in plus mai multa aroma de lamaie si ciocolata alba. Sper din suflet sa placa sarbatoritului, sa va placa si voua si sa-i aduca aminte si lui de copliarie, mai ales ca pe vremea cand noi eram mici el era unul dintre piticiJ))
Pentru foi:
Pentru foi: mixam ouale cu un praf mic de sare si zaharul pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Continuam mixarea si turnam pe rand cate o lingura de ulei. Dupa ce am terminat de pus uleiul, adaugam tot laptele o data, esenta de lamaie si mixam la viteza medie pana la incorporare. Amestecam, separat faina cu praful de copt si bicarbonatul si turnam in mai multe transe faina la ingredientele umede. Va rezulta un aluat consistent, nelipicios, dar nu tare (daca apasati cu degetul va intra cu usurinta in aluat), punem aluatul in folie alimentara si-l lasam sa se odihneasca 30 minute in loc racoros.
Taiem aluatul in doua, apoi fiecare jumatate o impartim in patru bucati, aproximativ egale. Luam fiecare bucata de aluat, o intindem cu sucitorul, ii dam forma rotunda atat de mare cat dorim sa fie circumferinta blaturilor rotunde. Eu m-am ghidat dupa o forma de copt rotunda, ulterior am intins fiecare foaie pe hartie de copt la dimensiunile pe care le avea forma. Am copt cate doua foi deodata, pentru a merge treaba mai rapid, pentru 8-10 minute, pana foile sunt usor rumene desupra. Pentru a evita umflarea foilor in exces, le-am intepat cu o furculita inainte de coacere.
Pentru crema: punem laptele pe foc mic, intr-o craticioara cu fund dublu. Inainte de a fierbe dam craticioara deoparte. Ouale le mixam impreuna cu un praf mic de sare si zaharul pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Adaugam coaja, sucul de lamaie si esenta si mixam pana la incorporare. Adaugam faina si mixam pana faina se desface si se incorporeaza cu ouale. Peste acest amestec adaugam laptele fierbinte, amestecam cu un tel tip para si transferam toata compozitia in craticioara. Lasam sa fiarba pana crema capata consistenta unei budinci. Punem deasupra folie alimentara(pentru a nu prinde pojghita) si dam crema la rece.
Untul se mixeaza pana devine spumos.
Ciocolata se topeste pe baie de aburi.
Dupa ce crema s-a racit, am adaugat cate o lingura la untul mixat spuma, am mixat dupa fiecare lingura adaugata de crema/budinca pana la incorporarea completa. La final am adaugat ciocolata topita. Am lasat crema la rece pentru 2 ore.
Pentru asamblare: am intins o bucata de folie alimantara in forma de copt dupa care am masurat foile. Am pus prima foaie, am adaugat 2-3 linguri crema, am intins crema, am adaugat alta foaie, crema si tot asa pana la terminarea foilor. Am oprit 3-4 linguri de crema pentru a imbraca tortul in crema la final. Am invelit tortul in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 24 ore.
Am indepartat folia, am imbracat tortul in crema, l-am ornat cu inimioare facute din ciocolata alba topita, praline si batoane de ciocolata alba. A mai stat la frigider inca 2-3 ore inainte de a fi servit.
Aceasta prajitura-tort este foarte frageda daca se face de pe o zi pe alta.