publicat la 23.01.2022
publicat la 17.01.2022
publicat la 09.01.2022
Astazi daca simti ca nu ti se acorda suficienta atentie, te porti ca un copil razgaiat ce esti! Plangi, bati din picior, arati cu degetul si zici doar “Vreau, vreau, vreau”!
Bucataras.ro
[email protected]
Mâncărică de legume gratinată
Conopida ruptă în bucheţele se pune la opărit în apă cu sare pentru 8 – 10 minute. Se scurge de apă şi se dă deoparte. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se pun la călit în ulei, apoi se adaugă cubuleţele de dovlecel şi un pic de apă....
Savarine
Se pregăteşte aluatul : se cerne făina de două ori într-un castron larg. Se dizolvă drojdia în laptele călduţ, apoi se toarnă peste făină. Se pun oul bătul, uleiul, zahărul şi esenţele. Se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se acoperă vasul şi se pune la...
Plăcintă cu mere
Se pregăteşte umplutura : se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.Se pun la foc mic cu zahărul, esenţa şi scorţişoara şi se lasă să se înmoaie şi să scadă siropul lăsat de mere.Se dau la răcit. Pentru aluat se pun într-un castron...
Nuci
Se bate oul într-un vas cu uleiul, apoi se adaugă zahărul, coaja de lămâie şi esenţa, apoi se pune praful de copt şi se amestecă totul bine. Se pune făină cernută, puţină câte puţină , până obţinem un aluat molicel, fin şi uşor de modelat. Se formează...
Supă-cremă de dovleac
Punem întâi crutoanele la făcut : peste cubuleţele de dovleac se pune un pic de ulei, se amestecă bine ca să fie toate acoperite, se presară apoi cu sare şi cu piper din abundenţă. Se pun într-un singur strat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau...
Ciuperci fripte
Ciupercile şi ceapa roşie se curăţă şi se toacă mai mare. Ceapa se pune la călit în puţin ulei până se înmoaie, apoi se adaugă ciupercile şi usturoiul, se presară cu sare şi piper şi se lasă la foc până scade lichidul pe care l-au lăsat. Se...
Prăjitură cu brânză şi fructe de pădure
Se bat albuşurile spumă tare cu un praf de sare şi cu zahărul. Se adaugă gălbenuşurile frecate cu ulei, apoi brânza rasă pe răzătoarea cu ochuri mici amestecată cu smantâna, făina cernută cu praful de copt şi esenţa de rom. Se omogenizează compoziţia, apoi se...
Sărmăluţe în varză dulce
Carnea se amestecă cu orezul spălat şi bine scurs, cu o ceapă tocată mărunt, sare, piper, cimbru şi mărar. Se omogenizează bine compoziţia de sarmale şi se lasă la odihnit. Se pune apă cu sare la fiert . Se taie cotorul verzei şi se pune în apa clocotită. Se lasă la...
Musaca
Se curăţă cartofii, se spală, se taie cubuleţe şi se un la fiert în apă cu sare. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei, apoi se adaugă carnea şi se amestecă continuu până îşi schimbă culoarea, apoi se adaugă apă cât să o...
Hering prăjit cu roşii şi usturoi
Peştii se curăţă de capete şi intestine, se desfac pe jumătate într-o singură bucată şi li se scoate uşor şira spinării. Se pun într-un castron cu ulei, zeamă de lămâie, sare, piper şi usturoi. Se lasă la rece cam 30 de minute. Se scurg de zeama...
Prăjitură la pahar
Se prepară blatul de brownie : ciocolata şi untul se topesc la foc mic. Ouăle se bat spumă cu zahărul, apoi se adaugă esenţa, şi făina cernută cu cacaoa. Se toarnă compoziţia într-o tavă mică şi se dă la cuptor, la foc micuţ, până se coace….cam 20 de...
Ardei copţi cu sos de smântână şi usturoi
Ardeii se coc pe grătar sau pe o plită pusă pe ochiul aragazului. Se întorc până sunt gata. Se scot într-o pungă, se presară cu sare şi se lasă aşa vreo 10 minute, după care se curăţă şi se rup fâşii. Se zdrobeşte usturoiul şi se freacă cu sare şi...
Perişoare speciale cu sos de ceapă
Se pregăteşte carnea pentru perişoare : se pun în robot în vasul mic cârnaţii tăiaţi bucăţi mai mici şi ceapa. Se toacă, apoi se adaugă peste carnea deja tocată. Pâinea se înmoaie în apă sau lapte şi se scuge bine, apoi se adaugă la compoziţia...
Lasagna
Se căleşte ceapa tocată mărunt în ulei, apoi se adaugă carnea şi se amestecă până aceasta îşi schimbă culoarea. Se adaugă şi legumele şi se pune apă. Se las să fiarbă la foc iute până scade apa, după care se adaugă vinul. Se pun şi roşiile şi se...
Pui cu ciuperci sub crustă de piure
Se pune carnea la fier cu morcovul. Când sunt gata se scot din supă ( care se păstrează) şi se lasă la răcit. Între timp se pun cartofii cubuleţe la fiert cu puţină sare. În puţin ulei se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte câteva minute,...
Crenvurşti în aluat
Se pregăteşte aluatul : se pun într-un castron făina cernută, sarea şi zahărul. În mijloc se toarnă apa caldă în care s-a dizolvat drojdia, untul topit (lichid) şi se frământă un aluat care se lasă la crescut cam 30 de minute. Pe masa pudrată cu făină se...
Bougatsa
Din foile de plăcintă se taie pătrate (câte 3 pentru fiecare din cele 6 forme) ,care să iasă puţin peste marginile formelor din tava specială de brioşe. Se ung toate cu unt topit, se aşează în tavă şi se coc 10 minute, până când aluatul capătă o culoare...
Pacheţele cu pui şi legume
Pieptul de pui se spală, se usucă, se dezosează şi se taie ca pentru şniţele. Se condimentează cu sare şi piper şi se pune la fript în tigaia grill unsă cu puţin ulei. Se întoarce o singură dată. Între timp se pun la călit ceapa tocată mărunt şi morcovul şi...
Banane în caramel uşor sărat
Se pune zahărul într-o tigaie la foc mic să se caramelizeze. Se adaugă untul şi se amestecă. Bananele se decojesc şi se taie in jumătate pe lung. Se pun în tigaie şi se adaugă frişca lichidă şi câteva cristale de sare de mare. Se lasă totul la foc mic să se...
Spumă de mure
Frişca rece se bate spumă cu zahărul pudră, apoi se adaugă mure (se păstrează câteva pentru ornat) şi se amestecă cu o lingură (nu cu mixerul, că o sa aibă aspect de tăiat, însă dacă se întâmplă asta totuşi…se bate bine cu lingura şi crema...
Salată Salanova cu şuncă
Se scot frunzele de salată, se trec rapid printr-un jet de apă rece, apoi se zvântă bine. Se taie fâşii. Roşia se scobeşte de miezul cu seminţe şi se taie cubuleţe. Într-un castron se pun salata, cubuleţele de roşie, castravetele tâiat felii subţiri,...
Ciorbă deasă de dovlecei cu cârnaţi afumaţi
Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit împreună cu morcovul ras pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă. Între timp se spală dovlecelul şi se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari.Se adaugă în oală şi se lasă să fiarbă...
Sprot prăjit cu cartofi picanţi
Sprotul se curăţă de capete şi se unge cu ulei. Se condimentează cu sare şi se tăvăleşte prin mălai.Se pune la prăjit în ulei încins şi ,când e gata, se scoate pe hârtie absorbantă. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi mari. Se ung...
Ciorbă de pui cu bulion de zarzăre
Se pune carnea la fiert. Din când în când se ia spuma. Se fierbe pe jumătate, după care se adaugă legumele cubuleţe sau rase pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se lasă să fiarbă bine. Spre sfârşit se adaugă pastele, pasta de tomate şi bulionul de zarzăre şi se...
Vinete umplute
Se îndepărtează codiţele vinetelor, apoi se spală şi se taie în două pe lung. Se scobesc de miez lăsând pereţii nu foarte subţiri. Se pun jumătăţile într-o tavă unsă cu ulei şi se dau la cuptor la foc mic până se pregăteşte umplutura. Se călesc...
Spaghetti cu pui şi sos
Se fierb pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj. Bucata de carne se feliază , se presară cu sare şi piper şi se frige în tigaia grill. Ceapa tocată foarte mărunt se pune la călit în puţin ulei, apoi se adaugă sosul de roşii, sare, piper şi pătrunjel tocat. Se...
Mini – Alaska…..altfel
Se pregăteşte blatul : se separă ouăle. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul şi se mixează în continuare până se obţine o spumă ca pentru bezea. Se încorporează gălbenuşurile frecate cu ulei, apoi făina cernută cu praful de copt,...
Păstăi cu ardei copţi şi roşii la cuptor
Se curăţă păstăile şi se spală. Se scurg şi se adaugă peste ceapa şi usturoiul toacate şi călite în ulei. Se adaugă o cană de apă şi se pun la foc mic cu capacul vasului pus. Între timp se coc ardeii pe plita. Când sunt gata se pun...
Tort cu spumă de zmeură şi ciocolată
Se prepară întâi crema de ciocolată care trebuie să stea la frigider până pregătim blatul şi spuma de zmeură. Se pun ciocolata, frişca, cacaoa şi esenţa de rom într-un vas la foc mic. Se amestecă până la omogenizare, apoi se dă la rece. Pentru...
Mere coapte cu nuci
Se pun într-un vas mai mic de cuptor la caramelizat zahărul şi o lingură de zahăr brun. Când are culoare mai deschisă se adaugă untul şi se amestecă. Se curăţă merele de coajă şi cu tăietorul rotund special, li se scot cotoarele şi se taie felii. Se pun...