Trandafirii şi pălămida

Postat de portiadelumina in Bucataras hai hui pe 4 Mar 2013, 05:28

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza
Trandafirii şi pălămida

Nici nu s-a dus bine iarna că au şi apărut ici colea frunzele de pălămida, stiţi voi planta aceea care mănânca palmele agricultorilor, devenită un fel de duşman naţional al celor care muncesc pământul, şi asta pentru că seamănă mult cu balaurul din poveste căruia îi tai un cap şi  îi cresc şapte la loc. Şi asta se întâmplă an de an, toată primăvara şi toată vara. Într-un fel, este un blestem de la Dumnezeu, care în momentul când l-a trimis pe Adam pe pământ l-a blestemat să muncească pământul în sudoarea frunţii, iar acesta nu-i va rodi decât  spini si pălămidă.

 Iar săracii trandafirii, şi ei cu spini, cu frunze, nu reuşesc să aibă vitalitatea pălămidei. Ei sunt pretenţiosi la lumină, la căldură, la umezeală, trebuiesc tunşi şi înveliţi când este nevoie. 

Vedeţi ce diferenţă între aceste plante? Amândouă au spini, amândouă frunze verzi, amândouă flori roşii, albe sau roze. Numai că trandafirul este iubit, este cântat, este pictat, iar pălămida este smulsă, este tăiată, este arsă, este blamată.

Am făcut această lungă pledoarie pentru a vă spune ca aşa se face  diferenţa dintre păcat şi fapta bună. Păcatul caută mereu să semene cu fapta bună. De fapt un proverb spune că drumul spre iad e pavat cu bune intenţii. Astfel,  pălămida, păcatul, creşte pretutindeni; cauţi să stârpeşti şi  apare din nou, îl faci de mai multe ori chiar dacă te înţepi. În schimb, pentru un trandafir, pentru o faptă bună munceşti mult, de multe ori nu iese, nu se prinde, te străduieşti sa faci o grădină minunată unde pălămida să nu îşi facă şi ea loc. 

În această ecuaţie ogorul este sufletul nostru, care dacă nu este lucrat mereu se umple de pălămidă, şi cei de la ţară ştiu că pălămida sărăceşte locul, îi trage toată seva. Altfel, dacă lucrezi ogorul faci o minunată grădină de trandafiri de toate culorile, din tot soiul de fapte bune, dând model şi altora care vor râvni la minunaţia multicoloră şi frumos mirositoare care iese din grădina sufletului.

Cu gândul că pălămida ne poate strica pământul, să muncim la gradina de trandafiri, cu speranţa că nu numai frumuseţea lor ne va mângâia, ci şi mirosul sau gustul dulceţii din petalele catifelate ale muncii noastre.

Cine vrea însă suc de pălămidă, să stea fără grijă, că se găseşte pe toate drumurile. 

Eu unul prefer trandafirii. 

Comentarii (29)

04.03.2013, 22:27

multumesc Padre! Merg la somn si ma gandesc la articolul pe care tocmai l-am citit. Noapte linistita!

05.03.2013, 07:20

Bună dimineaţa Padre! chiar dacă nu-mi petrec timp aici cât aş vrea,întotdeauna imi fac timp să-ţi citesc scrierile.Multe învăţături în care cu siguranţă ne regăsim cu toţii.Zi frumoasă şi liniştită să aveţi!

05.03.2013, 10:06

Mulţumesc frumos Mihaela Când poţi, cum poţi treci pe la noi. Ştiu că treci prin pagina mea deseori şi-ţi mulţumesc pentru asta. Zi minunată să ai la casa ta!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia