Sparanghelul se cultiva in mai toate regiunile din Europa Centrala si de Vest, in principal pentru proprietatile sale vindecatoare, dar si pentru gustul desavarsit, asemanator cu al conopidei, care il face o delicatesa.Leguma este extrem de gustoasa si nutritiva si se poate folosi la prepararea supelor, tocanitelor, budincilor si sosurilor. Dar, in principiu, bucatarii europeni recomanda consumul de sparanghel ca si garnitura la o friptura usoara, fara condimente, pentru a simti gustul bogat al legumei.Daca vei consuma sparanghel in mod constant vei observa ca vei pierde cateva kilograme, deoarece acest este un bun diuretic, dar elimina si toxinele din tubul digestiv. Consumat in salate sau ceaiuri, acesta ajuta la detoxifierea organismului si la slabit! Este insa interzis pentru cei care sufera de boli ale aparatului urinar!Sparanghelul contine vitamina B, K, A si C, acid folic, fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine. Complexul de vitamine B si fosforul ii confera proprietati stimulative si este folosit cu succes in cazul asteniilor, depresiilor, anemiei.Sparanghelul are uimitoarea proprietate de a proteja arterele si previne aparitia artrosclerozei si a bolilor de inima.
Este indicat consumul acestei legume si femeilor insarcinate, deoarece micsoreaza sansele de imbolnavire ale fatului.
Sub forma de ceai, sparanghelul este un foarte bun depurativ, adjuvant in curele de detoxifiere si slabire. Se prepara sub forma de infuzie: 3 lingurite de sparanghel la 250 ml apa. Ceaiul se bea dupa masa, cel putin 10 zile.Daca ceaiul nu este pe placul tau, poti consuma sparanghel in tot felul de mancaruri, care de care mai delicioase.
Sursa Culinar.ro.