Timp de mai multe secole bucătăria românească a fost influențată de imperiul bizantin și, chiar dacă multe din preparatele venite de la sud de Dunăre au fost adaptate fustului nostru, unele au rămas neschimbate și bine că s-a întâmplat așa. Este cazul și acestui preparat clasic, în traducere Imamul a leșinat, despre care legenda spune că prelatul și-a pierdut simțirile din cauza gustului divin ori că, fiind tare zgârcit, ar fi leșinat din cauza cantității mari de ulei de măsline folosită.
Pentru cea de-a 6-a provocare culinară, vă propun rețeta marelui gastronom și arheolog culinar Radu Anton Roman, nu de alta dar pe 19 august ar fi împlinit 70 de ani.
Ingrediente :
1,5 kg vinete coapte si lungi
Umplutura:
2 cepe
1 patrunjel
2 ardei grasi
3 capatani de usturoi
2 morcovi
1 telina
3 linguri de varza tocata
Sos:
1 kg rosii
200 ml ulei masline
1 ardeias iute
piper, sare
MOD PREPARARE:
Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez
Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie
Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)
Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic
Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper
Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita
Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat
Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun. (Radu Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești, ed. Paideia, București 1998)
Ca de obicei, vă urez spor la gătit, multă inspirație și poftă bună!
Vă invit AICI să aflați ce premiu a pregătit Bucătăraș pentru provocarea săptămânii și să aflați toate detaliile concursului.
Succes la pus istoria gastronomiei pe pâine, bucătărașilor!