La fel ca un copil care merge la şcoală, căruia îi este modelată mintea, organizată activitatea, format sistemul de valori pentru a deveni un cetăţean responsabil şi pentru a se integra activ în viaţa socială, aşa şi ceaiul este îngrijit, ocrotit, modelat şi supus la teste pentru a oferi cel mai bun ceai. Şi pentru că testele se notează, fiecare ceai va primi un calificativ în funcţie de calitatea sa, de mărimea frunzelor şi de porţiunea tulpinii din care a fost recoltat.
În continuare vă voi prezenta semnificaţia celor mai comune acronime întâlnite pe pachetele de ceai.
OP- Orange Pekoe
Calificativ ce se acordă ceaiurilor negre cu frunze întregi de mărime medie. Se crede că termenul „orange” provine de la Casa Regală Olandeză de Orange-Nassau- “oranje” este culoarea oficială a casei regale oladeze. “Pekoe” ar putea fi derivat al cuvântului chinezesc “Pak-ho”, termen ce descrie mugurii arborelui de ceai. Ceaiul, după infuzare, produce o infuzie „cu miros de pădure, uşor amară şi cu o notă dulce la final”.
FOP- Flowery Orange Pekoe
Ceai de înaltă calitate produs din frunzele tinere de ceai. „Flowery”= cu gust floral.
GFOP- Golden Flowery Orange Pekoe
Ceai de prim grad cu frunze galben deschis. “Golden”= auriu
TGOF- Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Acest tip de ceai conţine o proporţie foarte mare de frunze tinere. “Tippy”= ce provine din vârf.
FTGOP- Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Ceai atent selecţionat, ultra delicat cu frunze egale şi cu cea mai pare proporţie de frunze tinere. „Finest”= de cea mai bună calitate.
1. Cifra 1 care urmează acronimele indică cea mai mare calitate în cadrul gradului/ categoriei.
BOP- Broken Orange Pekoe
Termenul “broken” (rupt/ spart) indică faptul că frunzele au fost rupte în timpul procesului de prelucrare. Litera „B” se poate adăuga oricărei categorii de calitate şi desemnează ceaiul produs din frunze rupte.
Lista de acronime nu se opreşte aici, dar am considerat că acestea sunt cele mai comune şi ar putea fi utile.
„Ceaiul este înţelepciune lichidă.”
Urmează: Alegerea ceainicului potrivit
În imagine: Oriental Beauty- Oolong negru taiwanez (Se poate observa forma originală a ceaiului, de dinainte de prelucrare)