NUCSOARA :este folosita pentru a aroma supa de carne, crema de pui,supa de ciuperci , gnocchi alla romana, supe bolognese, tocane, chiftele, crochete, umpluturi, spanac, conopidă, cartofi piure, sos , sos alb.ca medicament scade senzatia de voma.
OREGANO : este folosit la pizza ,preparate din oua,salata de rosii,preparate cu ceapa.ca medicament e bun la digestie,crampe intestinale.se prepara o infuzie din 2 gr oregano la un pahar cu apa.ptr gura si ptr git se face gargara cu 5 gr oregano la un pahar cu apa lasat la macerat.
PAPRIKA SI ARDEI IUTE : se folosesc la ciorbele de legume,ptr paste,salata de varza,preparate cu brinza,fructe de mare,oua,salse iuti.sunt bogati in Vitamina C si B.un ardei iute consumat inaintea micului dejun ajuta la slabit.
PIPER :se foloseste ptr aromarea mincarurilor.se distinge piperul negru si piperul alb.se foloseste in aproape toate mincarurile...supe,peste,spaghete,carne,etc
PATRUNJEL :se foloseste la supa de legume,dovlecei,omlete,salsa verde,carne fiarta,legume fierte,
CIMBRU :se foloseste la ciorbele de legume,supa de rosii,supa de legume,carne si peste fiert,chiftele,rosii umplute,legume,ciuperci.pentru aparatul respirator are mari beneficii pregatind o infuzie din 1-1,5 gr cimbru la un pahar cu apa.se indulceste cu miere.se pune cimbru in apa fiarta ptr a relaxa fata.
SALVIA : se foloseste ptr a aroma spaghetele cu unt,ficatul,carnea de porc si carnea de miel,umpluturi,varza de Bruxelle.e buna la digestie,impotriva transpiratiei abundente,tuse,astm.se prepara 1 gr foi de salvie la un pahar cu apa.se adauga miere si coaja de lamaie.ptr gingii iritate,git se face gargara cu 4 gr salvie la un pahar cu apa