Am pornit cu ideea sa facem o iesire ,, romantica '' in doi cu ocazia zilei de 8 martie ce va urma . Dar a sfarsit intr-o placuta intalnire cu o familie de buni prieteni . Deci iesirea s-a terminat in ....romantism in cinci !!! . In decursul a sapte ore am pornit de la 300 m altitudine din Campia Turzii si am ajuns la 1480 in statiunea montana Baisoara .
Tinta noastra a fost pensiunea ,, Conacul secuiesc '' aflat la 45 km de Turda . Se ajunge pe valea Ariesului in sus ,iar din Buru se face stanga ]. Pe drum puteti admira Cheile Turzii ce se vad imediat pe dreapta de cum iesiti din Turda sau manastirile gemene , aflate la 500m una de alta ,, sf Ioan Botezatorul '' si ,, Sf Arhangheli ''aflate inainte de satul Rimetea.Pe partea stanga dupa satul Rimetea veti vedea stanca Secuiului care seamana cu un urias care sta culcat .
Locatia ,, Conacului Secuiesc '' catalogat cu 4 margarete din Coltesti este superba , situata in depresiunea muntilor Trascaului . Am parcat masina si am pasit in incinta localului uimiti de decorul deosebit si elegant , de bun gust format din mobilier pictat . Fetele de masa si cusaturile erau brodate de asemenea specific locului . Cel mai mult m-au ,, inebunit '' scaunele , mi-ar fi placut sa am asa suvenir !!! Cand am intrat nu era nici un client ,ceea ce m-a facut sa gandesc cu malitiozitate ,, Oare nu au mancare buna ? de nu e nimeni ? ''[ ora era 12,40]. Uitasem ca , cu o seara inainte in zona a fost chef mare , sarbatoarea ingroparii Farsangului , adica a iernii . Dar nu au trecut 10 minute si parcarea s-a umplut de masini si interiorul de oameni .Curatenia este ireprosabila de la A la Z , servirea prompta , mancarea gustoasa , portiile mari-mari .Personalul este deosebit de serviabil , i-am urmarit cu ochi avizat si va spun ,, ca se stiu '', o adevarata placere sa te lasi pe mana lor .Am servit supa gulas traditional [ cu cartofi si carne de vita ], tocana de galbiori cu smantana , piept de pui si mamaliguta , suc, apa , cafea . Cu deosebita amabilitate am fost invitati sa vizitam si crama . Pe unul din geamuri puteai vedea ruinele Cetatii Coltestiului. Am fost informati ca daca dorim sa-i vizitam in sezon este indicat sa ne facem rezervare , deoarece , este arhiplin. Primii veniti , primii serviti , singurul meu regret este ca am fost prea repede serviti portiile fiind consistente trebuia sa facem putina pauza intre ele . Intre timp afara a inceput sa ninga ca-n basme , regretand ca trebuie sa parasim acel loc , deosebit de placut . Mai multe va las sa aflati din imagini si din pagina lor http://www.conaculsecuiesc.ro/.
La intoarcere am ,, captat imagini '' din satul Rimetea, care stiu ca e un sat turistic total , foarte apreciat de turistii straini .
Dar ziua nu s-a terminat , ne-am gandit ca ar fi bun si un desert ..... la Baisoara. Cica acolo s-ar gasi ceva papanasi buni . Am ramas fara papanasi pentru ca restaurantul si-a schimbat profilul. degeba nu am mers pentru ca decorul a fost superb , iarna veritabila , noroc ca am urcat acolo cu masina de teren a prietenilor , altfel nu stiu cum o scoteam la capat .La coborare dupa satul Iara am vazut la marginea soselei si o pestera in care erau stalagmite de gheata .O jumatate de ora mai tarziu eram in apropiere de casa , parca intr-un alt anotimp si alt tinut. Incursiunea noastra a luat sfarsit , dupa ce ne-am propus ca in alta duminica sa continuam ,, plimbareala '' .
Tuturor bucataraselor , le doresc cu ocazia zilei de 8 martie , suflet senin , bucurii si multa buna dispozitie !!! Iar bucatarasilor-domni sa ne tina isonul !!!
cu prietenie Mihaela R.