Istoria fascinantă a patiseriei franceze (3) - Profiterolul

Postat de RODIMUR in Alimente pe 9 Iun 2017, 22:40

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza
Istoria fascinantă a patiseriei franceze (3) - Profiterolul

 

 

Profiterolul este prăjitura aceea impozantă, compusă din gogoșele umplute cu cremă de vanilie și garnisită cu diferite sortimente de înghețată, frișcă și ciocolată. La fel ca eclerul și madlena, profiterolul este o prăjitură de origine franceză și numele ei apare pentru prima dată în romanul „Gargantua” al lui François Rabelais, care pomenea în opera sa despre «profiterolle des indulgences». În fapt, la vremea aceea profiterolul nu era decât o chiflă de pâine coaptă pe vatră. Câțiva ani mai târziu și anume în 1690, profiterolul era o pâiniță golită și umplută cu carne albă și ciuperci și nu părea deloc o prăjitură...

Apoi a fost inventat aluatul pentru gogoșele care a revoluționat patiseria franceză și a transformat profiterolul din vechime, în desertul sofisticat și poftit de gurmanzi. Această invenție este atribuită patisierului italian Penterelli,  bucătar al reginei Caterina de Medici, iar succesorul său, Popelini a îmbunătățit rețeta atunci când a inventat așa-zisul "pruncușor" (poupelin) ce era de fapt o prăjitură realizată dintr-un aluat de gogoșele turnat cu lingura pe o placă și uscat la foc, după care era umplut cu jeleu de fructe.

Aluatul pentru gogoșele a mai fost îmbunătățit de-a lungul anilor de către patisierii celebri ai vremii, precum Avice, patisierul lui Talleyrand, dar cel care a contribuit decisiv la revoluționarea și modernizarea acestei prăjituri a fost Antonin Carême (care a inventat eclerul și alte prăjituri – croquembouches- făcute din aluat de gogoșele, umplute cu creme). Atunci a apărut, propriu-zis, adevăratul profiterol, dar nu se știe cine a fost patisierul care a avut ideea să toarne ciocolată caldă peste gogoșelele umplute cu cremă...

 

Pentru redactarea acestui articol am consultat următoarea sursă de pe internet www.bonjourdumonde.com

Pentru o rețetă ușoară de profiterol, consultați acest link (este și rețeta video) -  https://www.hervecuisine.com/recette/recette-facile-de-fetes-profiteroles-creme-patissiere-vanille-et-sauce-chocolat/#

Am preluat imagini ilustrative pentru profiterol de pe  www.google.com

Comentarii (7)

10.06.2017, 12:11

Mulțumesc, Kytz! Ca fan al bucătăriei franceze, ca francofonă și francofilă și nu în ultimul rând, ca (de)formație profesională, îmi place să scriu aceste articole, pentru informarea celor interesați...

18.06.2017, 11:36

18.06.2017, 12:05

Mulțumesc. Rocsi!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia