Simptomele de intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza, reactia “violenta” a organismului uman a unor persoane la lactoza, zaharul din produsele lactate, se manifesta prin simptome suparatoare: balonari, gaze, dureri de stomac etc. Simptomele si neputinta practic de a consuma lactate ii determina pe unii dintre noi sa adopte o metoda extrema: fara lactate in meniu.
Ce reprezinta lacatatele
Lactatele, produsele pe baza de lapte (lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie etc) constituie surse excelente de vitamine, minerale, mai ales calciu. Calciul este un mineral esential pentru ca asigura densitatea osoasa, sanatatea parului, unghiilor. Lipsa acestuia conduce la carente, un dezechilibru interior si, in timp, la afectiuni grave. Sa nu uitam ca sistemul osos este foarte important in functia motorie. Suntem fiinte vii, ne miscam, radem, mancam, socializam, iar imobilitatea este cruciala. O cauza a osteoporozei, care “iubeste femeile” este si alimentatia saraca in calciu, lipsa unui program de sport si a suplimentelor nutritive.
Alimentatie echilibrata, indiferent de ce
Indiferent de neplacerile aparute pe fondul intolerantei la lactoza, exista metode de compromis, astfel incat alimentatia sa nu fie subrazita si astfel si sanatatea.
Pentru calmarea, ameliorara simptomelor trebuie adoptata o dieta recomandata de medicul nutritionist, care se va pronunta pentru scoaterea produselor lactate din meniu, introducerea acestora treptata, consumul de lactate pe baza de soia, lactate fermentate, pastile cu inlocuitor de lactoza etc.
Evident, calciul poate fi asmilat daca se consuma si alte alimente bogate in calciu, de exemplu, kiwi, broccoli etc.
Pentru ca organismului sa i se furnizeze suficienti nutrienti, se recomanda suplimente pe baza de calciu. Insa, o dieta pentru persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie creata doar de un medic nutritionist si nu trebuie accesata de pe net.
Dieta este o marca a afectiunilor persoanei respective si a nevoilor alimentare.
In concluzie, lactatele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie, acestea furnizeaza o mare parte de vitamine, minerale si antioxidanti. Reactia violenta a organismului la lactoza poate fi controlata, fara a se renunta definitiv la ele, riscand astfel sa se favorizeze boli grave.