Pitaya are fructul de culoare rosie inchisa, dar sunt si varietati de culoare roz sau galben. Pielea fructului este acoperita de solzi si de o crusta subtire iar miezul fructului are o culoare alba sau rosie, si un gust dulce.
Fructele dragon originare din America de Sud, au fost aduse si cultivate in Vietnam pentru a fi servite la mesele familiilor regale foarte bogate. Azi se cultiva in Tailanda, Israel, Sri Lanka, Malaezia, Texas, Mexic, Argentina si Peru. De fapt se cultiva in regiunile tropicale din intreaga lume. Foarte multe ferme de pitaya sunt ecologice.
Plantele ajung pana la dimensiuni de 6 metri in inaltime. Infloresc doar in regiuni calde si unde ploua frecvent. Daca nu ploua au nevoie de irigatie. Daca vremea se raceste plantele mor. Florile de pitaya infloresc, intr-o singura noapte. Atunci are loc polenizarea pentru a permite formarea fructelor. In momentul infloritul se umple atmosfera cu un parfum foarte placut.
Fructele dragon se taie in doua jumatati si se scoate miezul afara. Gustul este foarte racoritoar si dulce. Fructele Dragon sunt foarte bune refrigerate si pot servi ca ingrediente pentru sucuri, salate si gemuri. Daca sunt stoarse si se adauga alcool se obtine o bautura deliciosa.