Dieta de iarna - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 8 Dec 2015, 10:49

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre beneficiile dietei de iarna si despre efectele asupra sanatatii.

Afara e frig, soarele scump la vedere, vantul neprietenos, ziua din ce in ce mai scurta... Ne miscam mai putin, abia asteptam sa ajungem acasa la caldura, deci, in aceste conditii, ce sa mai mancam?

Avem nevoie sa ne protejam imunitatea cu:

- Vitamina C din fructe: citrice, mere, kiwi, ananas; legume, in special cele verzi: patrunjel, ceapa verde, broccoli, spanac, salata, varza;

- Zinc din peste, fructe de mare (in special stridii), oua, ficat;

- Probiotice: lactate fermentate, iaurturi vii sau muraturi (in saramura);

- Antioxidanti din vegetale cat mai divers colorate: morcovi, dovleac, sfecla, varza rosie;

Responsabile pentru o buna dispozitie sunt:

- Serotonina si vitaminele din grupul B, acestea provin din alimente bogate in proteine: carne slaba, leguminoase; pestele oceanic aduce si acizi grasi esentiali, de tip omega-3;

- Magneziul este adus de nuci, leguminoase, cereale integrale, legume verzi;

Atentie! Toti acest nutrienti sunt "furati" de excesul de dulciuri sau bauturi carbogazoase, cu continut crescut de fosfati.

Pentru protectia pielii avem nevoie in primul rand de vitamine liposolubile:

- Vitamina A din ficat, oua, dar si din vegetale ( in special portocalii: morcovi, dovleac, mango, papaya);

- Vitamina E din fructele oleaginoase, ulei presat la rece, germeni de grau;

- Vitamina D vine in primul rand de la soare, dar poate fi adusa in dieta din alimente precum peste, unt, lactate, oua.

Pentru pastratea unei greutati optime este important sa consumam carbohidrati complecsi din paine neagra, ovaz, orez brun, paste integrale, cartofi in coaja; sa limitam aportul fainoaselor rafinate si a grasimilor trans, evitand rontaieli de tip biscuiti, covrigei, produse de patiserie sau fast-food.

Mesele se vor lua la ore regulate, pastrand regula de a manca atunci cand apare senzatia de foame si de a nu rontai cand suntem suparati, obositi sau plictisiti.

Avem pofta de dulce? Ne salveaza ciocolata cu procent crescut de cacao, care aduce antioxidanti cu rol protector cardiovascular, sau gustari cu fructe oleaginoase combinate cu fructe uscate.

Chiar daca e frig si nu ne e sete, hidratarea ramane la fel de importanta: consumam apa, dar si infuzii de plante sau de fructe (scortisoara), ceai verde, limonada (cu ghimbir), dar si o supa calda e oricand binevenita.

Sursa foto: aclai.ie

Comentarii (8)

08.12.2015, 11:50

Ce lume, dom'le, ce lume.

08.12.2015, 19:33

)))

08.12.2015, 21:09

))

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

ieri la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia