Ustensilele potrivite pentru fiecare fel de mancare și fiecare țara asiatica pot sa dea mari batai de cap celor neinitiati. Daca in Japonia betisoarele sunt folosite pentru majoritatea felurilor de mancare, in Thailanda este considerat de prost gust sa le folosești pentru altceva decat taitei. Thailandezii prefera sa isi manevreze mancarea in farfurie cu ajutorul furculitei si sa o manance cu lingura.
Si felul in care așezam betisoarele pe masa difera de la tara la tara. In Japonia, ele nu trebuie asezate in diagonala sau incrucisate, ci doar orizontal, cu varful spre partea dreapta. In schimb, in China trebuie sa fim atenți ca betisoarele sa nu fie indreptate spre altcineva de la masa.
Regulile difera in Asia și in privința zgomotelor de la masa. In Japonia, sorbitul este un semn de apreciere pentru bucatar, si cu cat e mai zgomotos, cu atat semnifica o multumire mai mare a celui care a mancat. In China, aprecierea pentru mancare se exprima in principal prin ragait si prin dezordinea lasata pe masa.
Mai mult decat alte alte popoare din Asia, filipinezii sunt mari amatori de karaoke. Daca vei calatori acolo, vei fi invitat sa canti si va trebui sa accepti, pentru ca un refuz ar fi privit ca un semn de impolitete. Iar localnicii apreciaza volumul mai mult decat calitatea interpretarii.
In Coreea este considerat foarte nepoliticos sa iti sufli nasul in timpul mesei, chiar daca iti curge din cauza condimentelor puternice din mancare. O alta impolitete acolo este sa mananci inaintea celei mai in varsta persoane de la masa. In China, o impolitete este sa intorci pestele de pe o parte pe cealalta in farfurie, pentru ca localnicii cred ca acest gest aduce ghinion.
Un gest considerat nepoliticos in Coreea este primirea unui pahar sau a unei farfurii cu o singura mana. Bunele maniere coreene recomanda folosirea ambelor maini, sau plasarea mainii stangi sub incheietura celei drepte, potrivit ghidului foodpanda.
foodpanda este prezenta si in Romania, fiind liderul platformelor online din tara si colaborand, in prezent, cu peste 450 de restaurante din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanta, Arad, Ploiesti, Oradea, Galati, Sibiu, Craiova si Buzau.