Făina de grâu este unul dintre cele mai utilizate tipuri de făină în bucătărie și vine în mai multe variante, fiecare având caracteristici specifice care le fac potrivite pentru anumite preparate. Iată o descriere detaliată a diferitelor tipuri de făînă de grâu și utilizările lor. Elasticitatea aluatului din făina de grâu este dată de conținutul de gluten, cu cât conținutul de gluten este mai mare cu atât aluatul va fi mai moale și mai pufos.
Iată o clasificare a celor mai comune tipuri de făină din grâu:
Făina de patiserie (pastry flour - tip 000) are un conținut scăzut de gluten (9-10%) și este ideală pentru prăjituri delicate și pufoase, cum ar fi torturi, checuri sau pandișpanuri.
Descopera aici retete de prajituri!
Făina tip 650 (bread flour) este făina obținută din grâu dur, are o concentrație de aproximativ 12-14% gluten. Aceasta conferă preparatelor o textură mai elastică și o structură mai bine definită. Este ideală pentru pâine, pizza sau alte produse de panificație.
Descopera aici retete de paine!
Făina tip 550 (all purpose flour) este obținută dintr-un amestec de grâu moale și grâu dur, având un conținut de 9-12% gluten. Poate fi folosită la orice, atât pentru pâine și pizza cât și pentru coacerea prăjiturilor, fursecuri, brioșe, aluaturi fragede, foi de plăcinte, croissante.
Descopera aici retete de biscuiti!
Făina integrală este un tip de făină obținută prin măcinarea boabelor întregi de grâu, ceea ce înseamnă că include toate părțile componente ale acestora: tărâțele, germenii și endosperma. Această face ca făina integrală să fie mai nutritivă decât făina albă rafinată, păstrând fibrele, vitaminele și mineralele naturale ale boabelor de grâu. Poate fi folosită pentru pâine, dar și pentru alte aluaturi.