Inca din antichitate, menta era o planta pretuita. Grecii credeau ca ea ii poate ajuta pe cei care au probleme cu vocea, ca poate trata sughitul si durerile de cap. Ea este de altfel folosita si acum in numeroase tari in scopuri medicinale, pentru a oferi un somn linistit sau probleme cu stomacul.
In secolul 17-18, in America se servea ceai de menta ca semn de ospitalitate. Este un gust foarte placut si racoros, de aceea este si atat de popular si se gaseste in bomboane, guma, dulciuri, pasta de dinti si sirop pentru tuse. Este folosit si in produse de ingrijire, in special pentru ingrijirea pielii grase si a parului.
Cum sa recunosti menta
Florile si frunzele au un miros si o savoare caracteristica si cresc in conditii variate. Exista insa mai multe tipuri de menta:
- Spearmint este cea mai cunoscuta menta intrebuintata in bucatarie, in special la bauturi, atunci cand se vrea o aroma subtila;
- Peppermint este mai puternica si are o aroma mai intepatoare. Se foloseste la bauturile si deserturile cu personalitate;
- Menta marocana este folosita in special la ceaiuri;
- Menta de mar are o aroma placuta, ideala pentru bauturile reci, in timp ce hibridul ei – un amestec de menta de mar si spearmint este foarte buna in sosori si la prajiturile cu mere. Este folosita si la tratarea durerilor de cap si tratarea febrei.
- Gingermint nu este foarte folosita si apreciata pentru ca nu are o savoare deosebita;
- Roinita este folosita la bauturi reci. Calmează starile nervoase, este benefica celor care au probleme cu stomacul. Este cunoscuta pentru faptul ca mareste secretia biliara, echilibreaza digestia si stimuleaza pofta de mancare.
Cum sa cresti menta
Menta este delicioasa in salate de fructe, in retetele cu branza sau iaurt, in omlete, alaturi de carne de miel sau ciocolata. Se potriveste cu dovlecelul si fasolelor cu boabe mari, da savoare sorbeturilor si inghetatelor sau bauturilor cu rom.
Se gaseste si sub forma de ulei sau extract si este folosita in patiserie. Frunzele proaspete sau uscate sunt la fel de bune, insa este recomandat sa se foloseasca cele tinere atunci cand se folosesc frunzulite proaspete, pentru ca cele mai batrane sunt mai amare.
Menta este intr-adevar un ingredient international, folosita in retete franceze, indiene, grecesti sau cubaneze.
Aceasta planta nu este deloc dificila, de aceea o poti planta cu incredere in gradina sau intr-un ghiveci. Daca uneori vei uita sa o uzi, afla ca este destul de rezistenta si isi va reveni usor.
Menta in gatit
Pentru ceaiul de menta, foloseste-o pe cea care iti place: foloseste 30 de grame de menta proaspata la un litru de apa. Daca vrei sa ai un ceai cu un efect sedativ pentru a te ajuta sa dormi, toarna 300 ml apa fierbinte peste o lingura de frunze zdrobite.
Daca vrei sa folosesti menta la inghetata, alege-o pe cea marocana pentru ca are mai multa savoare. Spala bine frunzulitele, apoi taie-le si masoara sa ai doua cani de frunze tocate. Toarna apa fierbinte, zahar si lasa la infuzat. Ceaiul racit obtinut se amesteca apoi cu o cantitate egala de smantana dulce si se da la congelator.
Foto: mintmassage.net