Nu doar in Romania, dar in intreaga Europa s-a instalat un frig insuportabil, cu temperaturi extreme si care ne pot pune viata in pericol.
Bineinteles, in aceasta perioada este obligatoriu sa ne imbracam foarte bine, pentru a tine frigul la distanta. Insa, si alimentatia este la fel de importanta, pentru ca temperaturile cu minus ne afecteaza intreaga functionare a organismului.
Hrana ofera corpului energie si este resonsabila pentru procesul de termogeneza (generarea de caldura in interiorul corpului prin arderea de calorii). In lipsa unei alimentatii corespunzatoare vom resimti frigul mult mai tare.
Asadar, iata ce trebuie sa manacati in zilele foarte friguroase:
Alimente bogate in proteine
In aceasta perioada este important sa mancam produse hipercalorice si bogate in proteine, cum ar fi semintele de chinoa, alunele, nucile, semintele. Toate acestea aduc un aport caloric bun si declanseaza si mentin procesul de termogeneza.
Alimente bogate in vitamine pentru imunitate
Frigul solicita foarte mult sistemul imunitar. De aceea, in aceasta perioada e recomandat sa-l ajutam cu vitamine benefice: C si A. Acestea se gasesc in abundenta in majoritatea citricelor, in ardeiul gras, ardeiul iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, rosii, coacaze, oua, lapte, ton, ficat, morcovi etc.
Alimente cu zinc
Pe langa vitamine, sistemul imunitar are nevoie si de minerale precum zincul. Pe acesta il putem lua din scoici si fructe de mare, seminte de dovleac, ovaz, nuci, ghimbir, peste, carne, oua.
Ardei iute si piper
Ardeiul iute pune sangele in miscare si ajuta la cresterea temperaturii corporala, datorita capsaicinei. De asemenea, si piperul are un efect similar, intensificand senzatia de caldura pe care o resimtim in corp.
Grasimi sanatoase
Uleiul de cocos, somonul, avocado sau nuci au un continut mare de acizi grasi ajuta foarte mult procesul de termogeneza, stimuland arderea caloriilor - ceea ce inseamna ca e posibil sa si slabiti.