Cardamonul este fructul plantei vesnic verzi Ellettaria cardamonum, din familia Zingiberaceae;este unul din condimentele cele mai vechi din lume.
Cardamonul a aparut pentru prima data in padurile din vestul Ghats,sudul Indiei,unde crestea in salbaticie.Astazi,creste in Sri Lanka, Guatemala, China, Indo şi Tanzania.
Cardamonul este un condiment scump,al doilea dupa sofran.De multe ori este inlocuit cu plante inferioare cum ar fi: cardamom Siam, cardamom Nepal,nucsoara sau cardamom.
Cardamom indian este cunoscută în două varietăţi principale: Malabar cardamom si cardamom Mysore.Varietatea Mysore contine niveluri mai ridicate de cineol si limonen si,prin urmare,este mult mai aromat.
Păstăile sunt aproximativ triunghiulară în secţiune transversală şi ovale sau turtit.Suprafata lor uscata este dura si brazdata.
Este utilizat pentru aromatizarea mancarilor(in special a preparatelo din orez),prajiturilor sau produselor de patiserie.Este folosit in mancarurile indiane,dar si la muraturi si bauturi(vin fiert,cafea)