7 medicamente si produse cosmetice inutile

Postat de dantes in Cu de toate pe 16 Dec 2014, 12:54

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

In cazul multor produse comercializate pe scara larga in farmacii si drogherii, dovezile stiintifice care sa le ateste eficienta sunt foarte slabe, a explicat Anthony Cox, conferentiar specializat in domeniul farmaceuticii clinice la Birmingham University, intr-un articol publicat recent in The Pharmaceutical Journal.

Iata cateva dintre aceste produse care ne pacalesc zi de zi.

1. Medicamente contra tusei

Dovezile medicale privind eficienta ,,medicamentelor de tuse” sunt slabe si nu exista nicio dovada ca ele ar reduce durata bolilor, spune dr. Tim Ballard, vicepresedinte al Royal College Of General Practitioners.

Daca tusea este provocata de o infectie virala – cum se intampla cel mai des – nu prea avem ce face, trebuie sa asteptam ca sistemul imunitar sa elimine virusul din organism. Medicamentele contra tusei nu grabesc acest proces.

O revizie a 17 studii ce implicau 2876 de adulti si 8 studii implicand 616 copii, realizata in 2008 de Cochrane Collaboration, nu a gasit dovezi solide ale eficientei dextrometorfanului sau difenhidraminei – doua ingrediente intalnite in mod obisnuit in medicamentele contra tusei.

Iar Anthony Cox avertizeaza ca unele dintre aceste medicamente pot fi chiar daunatoare. ,,Unele pot contine combinatii ilogice de substante, precum un expectorant, care sporeste productia de mucus, si un antitusiv, care slabeste actiunea de eliminare a mucusului”, spune el. ,,Adesea, e mai probabil ca aceste doctorii sa aiba efecte adverse, precum somnolenta sau greata, sau sa nu aiba niciun efect.”

In replica, un purtator de cuvant al Proprietary Association of Great Britain, care ii reprezinta pe fabricantii de medicamente ce pot fi vandute fara reteta, a spus: ,,Medicamentele de tuse nu vindeca tusea, dar pot ajuta la ameliorarea simptomelor.”

In locul acestor medicamente sintetice, website-ul NHS Choices a sugerat folosirea remediului clasic, natural, constand dintr-un amestec de miere si lamaie.

2. Solutie pentru indepartarea cerii din urechi

Desi unele dintre aceste solutii contin ingrediente cu nume impresionante, iar fabricantii sustin ca ele inmoaie sau dizolva foarte eficient ceara din urechi, de fapt nu exista dovezi stiintifice ca aceste produse ar mai eficiente decat apa, pentru a inmuia ceara, arata un studiu realizat in 2009 de specialistii ORL din cadrul Cochrane Ear, Nose And Throat Disorders Group.

Serul fiziologic sau apa par la fel de eficiente ca si orice produs cumparat de la farmacie, avand in plus avantajul de a fi ieftine si al indemana, spune conducatorul studiului.

3. Antihistaminicele ca remediu impotriva insomniei

Multe somnifere vandute fara reteta contin un antihistaminic numit difenhidramina, utilizat adesea si impotriva alergiilor si care are ca efect secundar o stare de somnolenta.

Dar asta nu inseamna ca poate fi folosita cu succes pentru a trata insomnia; dovezile medicale in acest sens sunt subrede, avertizeaza NHS Choices.

Nu au fost identificate decat doua studii clinice bine realizate. Care au verificat eficienta difenhidraminei in tratarea insomniei (ambele publicate in 2005, in jurnalul Sleep) si din ambele a reiesit ca nu au fost observate diferente intre efectul difenhidraminei si cel al unui placebo.

In plus, difenhidramina poate avea efecte secundare neplacute: senzatie de uscaciune a gurii, ameteala, dureri de cap, constipatie si retentie urinara.

4. Unguente cu aspirina

Salicilatul, ingredientul activ din aspirina, reduce intr-adevar inflamatia si durerea, atunci cand este administrat pe cale orala, dar nu este la fel de eficieint cand este administrat sub forma de unguent, pentru tratarea durerilor musculare.

O revizie ampla a studiilor in domeniu, realizata in 2009 de catre Cochrane Database of Systematic Reviews, a aratat ca exista prea putine dovezi ca unguentele cu salicilat ar avea mai mult efect decat o crema oarecare, fara ingrediente active (placebo).

Dupa parerea dr. Andrew Moore, biochimist la Oxford University, care a condus studiul, folosirea acestor unguente reprezinta o chetuiala zadarnica. Mult mai eficiente, pentru reducerea durerilor musculare si articulare, sunt unguentele care contin anti-inflamatoare nesteroidiene cu efect analgezic, precum ibuprofen sau diclofenac.

5. Alifiile impotriva intepaturilor de insecte

Exista zeci de produse despre care producatorii lor sustin ca atenueaza durerea si umflaturile provocate de intepaturile de insecte, dar, din nou, suportul stiintific al eficientei acestor produse este foarte subred.

Cremele care contin analgezice sau anestezice, antihistamine si antiseptice, au ,,o eficienta foarte limitata”, conform unei revizii ale carei rezultate au fost publicate in Drug And Therapeutics Bulletin in 2012.

Autorii au avertizat ca aceste unguente, cu concentratii mari de chimicale, pot face pielea chiar mai sensibila decat inainte.

Alte optiuni sunt tabletele si unguentele ce contin steroizi, precum hidrocortizonul.

Dar nici despre ele nu s-a demonstrat ca ar fi eficace, cu exceptia cazurilor de afectiuni reactive ale pielii, precum eczema.

In cazul copiilor, mai ales, aplicare unei creme antiseptice simple poate avea un efect alinator si reprezinta o masura de precautie ce poate preveni infectarea ulterioara a locului intepaturii.

6. Sapunuri si servetele antibacteriene

In ciuda convingerii larg raspandite ca aceste produse ne pot proteja de bolile cauzate de bacterii, dovezile stiintifice arata altceva.

Mai mult de 4 decenii de cercetari efectuate de Food And Drug Administration din SUA, plus numeroase studii independente, nu au descoperit dovezi care sa arate ca triclosanul – ingredientul activ din multe sapunuri, geluri si servetele umede antibacteriene – ar aduce beneficii mai mari sanatatii decat spalarea simpla cu apa si sapun.

In plus, ca urmare a rezultatelor unor studii pe animale, triclosanul a fost asociat cu dereglarile hormonale si riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.

Una dintre probleme este faptul ca produsele antibacteriene distrug bacteriile, dar majoritatea bolilor comune, precum guturaiul si gripa, sunt provocate de virusuri, nu de bacterii.

Pentru a ne feri de infectiile cu bacterii, metodele cele mai eficiente sunt spalarea regulata a mainilor cu apa sj sapun si o buna igiena alimentara in bucatarie.

Utilizarea prelungita a sapunurilor antibacteriene poate avea efecte nocive; copiii, de exemplu, devin mai predispusi la alergii, arata doua studii, publicate in Journal of Allergy And Clinical Immunology in 2012 si in Environmental Health Perspectives in 2011.

7. Pastele de dinti pentru albirea dintilor

Acestea sunt mai costisitoare decat pastele din dinti obisnuite, dar nu exista niciun studiu clinic care sa confirme eficacitatea lor, spun specialistii din cadrul Cochrane Oral Health Group.

Unele dinrtre aceste produse contin peroxid de hidrogen, despre care producatorii sustin ca albeste dintii, dar dr. Nigel Carter, director al British Dental Health Foundation, spune ca pastele de dinti contin, conform legislatiei UE, doar 0,1% peroxid de hidrogen, concentratie absolut ineficienta pentru a albi dintii. Ar fi nevoie, spune specialistul, de o concentratie de 30 ori mai mare pentru a obtine un efcet vizibil.

Multe medicamente si produse cosmetice sunt ineficiente, ba pot chiar sa aiba efecte negative asupra starii de sinatate. (Foto: Shutterstock.com)Multe medicamente si produse cosmetice sunt ineficiente, ba pot chiar sa aiba efecte negative asupra starii de sinatate.

Sursa: Mail Online

Comentarii (3)

16.12.2014, 13:01

Uite aici : http://www.alegesanatos.ro/cosmetice/igiena-orala-12/ . Nu credeam ca un produs de brand atat de mediatizat poate sa fie atat de nociv

16.12.2014, 13:11

Cine ar putea crede caci producatotii de altfel oamenii ca si noi pentru un pnmn de argintii fac asemenea mirsavii ,si asta merge pe sxara extinsa inbtoate domeniile

16.12.2014, 13:12

Scara scuze

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]