Spalam castravetii si ii asezam intr-un borcan, oala impreuna cu cimbrul, mararul si ardeiul iute. Deasupra castravetiilor asezam felia de paine alba. Fierbem apa cu ingredintele din reteta si-l turnam fierbinte peste castraveti. Tinem vasul acoperit in bucatarie la caldurica. Dupa 3-4 zile...
Spalam carnea si o portionam. Curatam si spalam legumele, un morcov il dam pe razatoare, restul legumelor puteti sa le taiati in bucati mai mari sau cubulete.
Punem carnea la fiert si indepartam spuma formata pe parcurs. Dupa 5-10 minute de fierbere si spumare adaugam legumele si sarea (ceapa...
Va recomand aceste pachetele colorate, care contin: ardei gras, ardei kapia, rosii, gogosari. O varianta sanatoasa, gustoasa si eficienta de a asigura si de a pastra legumele peste iarna. Spalati legumele, scoateti semintele (ardei, kapia), rosiile pot fi taiate in doua sau pastrate intregi. Cel...
Spalam ardeii, ii taiem capacelul si indepartam semintele si nervurile pentru a fi incapatori.
Varza o spalam, o dam pe razatoare si o framantam cu putina sare dura o lingurita de marar uscat si una de cimbru uscat.
Pregatim borcanele, punem pe fundul lor marar si cimbru uscat, hrean...
Spalam legumele si le taiem (castravetii si ceapa rondele, gogosarii, ardeii si capia fasii). Pregatim saramura: fierbem apa cu toate ingredientele. In momentul in care da in clocot, o vom turna peste toate legumele taiate si amestecate, puse intr-un vas mai mare. Lasam legumele in aceasta...
Spalam gogosarii si-i taiem in doua indepartand semintele.
Fierbem apa cu toate ingredientele din reteta. Cand incepe sa fiarba vom introduce una, una cate una jumatatile de gogosari ( timp de oparire 3-4 minute). Lasam gogosarii sa se raceasca putin timp in care pregatim borcanele. Pe...
Spalam castravetii, gogonelele si conopida ( o despartim in bucati mai mici). Pregatim borcanele sau butoiasul pentru a aseza legumele. Punem pe fundul lor cimbru, marar, hrean curatat si spalat, ardei iute, frunze de telina, apoi asezam legumele combinate, un start de castravete, unul de...
Spalam castravetii foarte bine. Pregatim borcanele punand pe fundul lor cimbru, marar, bucati de hrean, ardei iute si frunze de telina, apoi incepem sa asezam castravetii cat mai aproape unii de altii. Din loc in loc vom mai adauga cate un hrean, ardei iute, frunza de telina.
Saramura:...
Pregatim gratarul din piept de pui, de preferat un gratar inabusit. Condimentam carnea: busuioc, maghiran, curry, sare, piper. Batem pieptul de pui, il condimentam si il inabusim in putina apa, dupa care aruncam zeama lasata de carne si punem ulei de masline.
Razuim morcovii, taiem castravetii...
Vinetele, ardeii si gogosarii trebuie copti, curatati si tocati marunt.
Curatam ceapa, tocam marunt si-l calim in ulei. Adaugam legumele tocate (vinete, ardei si gogosari), apoi sucul de rosii si sarea. Amestecam cu grija pentru a nu se arde. Timp de fierbere 90 - 120 minute. Spre final vom...
Aluatul de pizza familia: omogenizam drojdia cu apa calduta si-l lasam 10 minute.
Cernem faina si adaugam drojdia dizolvata in apa calduta si sarea. Lasam aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul, apoi vom adauga 2- 3 linguri de faina pana cand vom obtine un aluat foarte moale pe...
Spalam carnea, condimentam si-l asezam intr-o tava pe hartie de copt. Stropim carnea cu ulei de masline si asezam leusteanul tocat marunt.
Timp de coacere: 60 minute
De aceasta data, am asezat carnea de pui pe un pat de cartofi si ciupercute.
Curatam si spalam cartofii, ciupercile, ii taiem feliute, ii punem pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. Presaram peste ei cimbru, sare, piper si putin ulei de masline. Cand cartofii si ciupercile sunt aproape gata ii stropim cu un pahar de vin alb in care punem usturoiul pisat.
Timp...
Tiramisu reteta originala a la Jamie Oliver
Asezam piscoturile intr-un bol si turnam cafeaua rece peste ele. Topim ciocolata cu 50 g unt, un paharel de brandy si-l intindem peste piscoturi. Mixam galbenusurile cu zaharul si doua paharele de brandy, adaugam cutia de mascarpone si spuma de la...
Fierbem ouale in apa cu sare, le lasam la racit. Tocam marunt ceapa si patrunjelul verde. Cand ouale s-au racit, le tocam marunt.
Amestecam ingredientele (ceapa, patrunjelul, maioneza si mustar), adaugam sare si piper dupa gust.
Spalam pulpele de pui, portionam carnea si o calim in ulei cu ceapa si ardeii taiati marunt.
Adaugam rosiile taiate cubulete, punem sare, piper si un pahar cu apa.
Timp de fierbere 20 minute.
Stingem focul, lasam tocanita un pic la racit. Adaugam usturoiul pisat, smantana amestecata cu...
Fierbem cartofii in coaja. Ii curatam, taiem cubulete si-i asezam intr-o tava.
Sosul pentru cartofi: amestecam uleiul de masline cu usturoiul pisat, cimbru si rozmarin.
Saram, piperam cartofii si turnam sosul peste ei. Punem cartofii la cuptorul incalzit pentru 15 minute (foc mediu).
In...
Fierbem malaiul in apa cu sare. Intr-un vas punem putin ulei sau untura si combinam mamaliga cu branzele, pe straturi. Apoi punem totul in cuptor incins pentru 10-15 minute.
Curatam dovleceii, ii spalam si ii taiem rondele foarte subtiri.
Pregatim compozitia in care vom pune rondele de dovlecei.
Amestecam ouale cu faina, praful de copt, sare, unt topit, 100 ml. smantana si curry. Amestecam dovleceii cu aceasta compozitie si-i punem intr-o tava unsa cu...
Rupem coditele ciupercilor de la baza, curatam ciupercile de pielita apoi spalam palarioale si coditele (spalat = doar trecute repede sub jet de apa rece, apoi sterse putin).
Tocam coditele, ceapa, usturoiul si patrunjelul verde. Rosia o spalam, stergem si ii taiem cele patru laturi, le vom...
Aluatul pentru pizza
Omogenizam jumatate din cantitatea de faina cu drojdia, zaharul, sarea, oregano si o cana mare de apa calduta. Lasam la dospit pentru 15 minute, vasul sa fie acoperit si tinut la loc cald.
Dupa acest timp, adaugam si restul de faina, apa calduta (cat e nevoie),...
Curatam cartofii si ii spalam alaturi de legume. Tocam ceapa marunt si ardeii ii taiem marunt, ii calim in ulei si adaugam boia dulce. Cartofii, rosiile taiem cuburi si ii punem deasupra cepei calite. Adaugam sare, piper, apa si ii punem la fiert. Cand cartofii aproape au fiert, adaugam...
Pregatim umplutura: curatam merele, le razuim, apoi presaram zahar tos (4-5 linguri) si scortisoara (3 lingurite). Amestecam foarte bine si stoarcem zeama pe care o lasa merele.
Intindem foaia, o impartim in parti egale si punem deasupra umplutura. Inchidem foaia prin impachetare....
Pregatim umplutura: scoatem samburii din masline si le taiem in bucatele ceva mai mici, taiem ardeii iuti rondele, rosiile cubulete (fara coaja). Calim usturoiul pisat in putin ulei de masline, adaugam pe rand: maslinele, ardeii iuti, oregano, sare, piper si rosiile. Timp de fierbere 5 minute....
Fierbem cartofii in coaja. Dupa ce au fiert, ii curatam de coaja, ii pisam (incercati sa lucrati cu cartofii cat mai calzi). Adaugam oul, unt, putina sare si faina cat curpinde, dar sa nu devina un aluat prea tare, doar cat sa putem sa-l formam in jurul prunei.
Scoatem samburii din prune si in...
Se spala prunele, se scurg de apa. Scoatem samburii, adaugam zaharul si-l lasam la fiert 1 1/2 ora. Cand este aproape gata, adaugam zeama de la o lamaie si-l mai fierbem 5 minute.
Pentru a ne pregati de ambalare, spalam borcanele si le bagam in cuptorul incins pana devin foarte fierbinti....
Curatam dovleceii, ii dam pe razatoare (mare). Calim putin ceapa si adaugam 1-2 lingurite boia dulce. Punem dovleceii peste ceapa, rosiile taiate cubulete, marar tocat, sare, piper. Completam cu apa cat sa acopere mancarea de dovlecei (nu e nevoie de foarte multa apa pentru ca dovleceii vor lasa...
Fierbem pastele in apa cu sare si le scurgem bine.
Pregatim cartofii prajiti (cartofii taiati cat mai subtiri), in ulei si adaugam sare.
Curatam vanata, o taiem cubulete, o prajim in ulei si adaugam sare.
Intr-un vas, asezam pe straturi: paste, cartofii prajiti si vinete prajite....
Spalam pieptul de pui, il taiem in doua (transversal). Feliile nu trebuie batute, taierea pe transversal le va subtia.
Batem ouale si introducem puiul in ele. Timp de macerare 30-40 minute (la frigider). Punem sare si piper in oua.
Puiul macerat in oua il dam prin pesmet, praful de...
Castraveti murati de sezon
Spalam castravetii si ii asezam intr-un borcan, oala impreuna cu cimbrul, mararul si ardeiul iute. Deasupra castravetiilor asezam felia de paine alba. Fierbem apa cu ingredintele din reteta si-l turnam fierbinte peste castraveti. Tinem vasul acoperit in bucatarie la caldurica. Dupa 3-4 zile...
Supa de pui cu fideluta
Spalam carnea si o portionam. Curatam si spalam legumele, un morcov il dam pe razatoare, restul legumelor puteti sa le taiati in bucati mai mari sau cubulete. Punem carnea la fiert si indepartam spuma formata pe parcurs. Dupa 5-10 minute de fierbere si spumare adaugam legumele si sarea (ceapa...
Pachetele cu legume pentru iarna
Va recomand aceste pachetele colorate, care contin: ardei gras, ardei kapia, rosii, gogosari. O varianta sanatoasa, gustoasa si eficienta de a asigura si de a pastra legumele peste iarna. Spalati legumele, scoateti semintele (ardei, kapia), rosiile pot fi taiate in doua sau pastrate intregi. Cel...
Ardei umpluti cu varza
Spalam ardeii, ii taiem capacelul si indepartam semintele si nervurile pentru a fi incapatori. Varza o spalam, o dam pe razatoare si o framantam cu putina sare dura o lingurita de marar uscat si una de cimbru uscat. Pregatim borcanele, punem pe fundul lor marar si cimbru uscat, hrean...
Muratura mixta - Csalamade
Spalam legumele si le taiem (castravetii si ceapa rondele, gogosarii, ardeii si capia fasii). Pregatim saramura: fierbem apa cu toate ingredientele. In momentul in care da in clocot, o vom turna peste toate legumele taiate si amestecate, puse intr-un vas mai mare. Lasam legumele in aceasta...
Gogosari murati
Spalam gogosarii si-i taiem in doua indepartand semintele. Fierbem apa cu toate ingredientele din reteta. Cand incepe sa fiarba vom introduce una, una cate una jumatatile de gogosari ( timp de oparire 3-4 minute). Lasam gogosarii sa se raceasca putin timp in care pregatim borcanele. Pe...
Muraturi asortate
Spalam castravetii, gogonelele si conopida ( o despartim in bucati mai mici). Pregatim borcanele sau butoiasul pentru a aseza legumele. Punem pe fundul lor cimbru, marar, hrean curatat si spalat, ardei iute, frunze de telina, apoi asezam legumele combinate, un start de castravete, unul de...
Castraveti murati in saramura
Spalam castravetii foarte bine. Pregatim borcanele punand pe fundul lor cimbru, marar, bucati de hrean, ardei iute si frunze de telina, apoi incepem sa asezam castravetii cat mai aproape unii de altii. Din loc in loc vom mai adauga cate un hrean, ardei iute, frunza de telina. Saramura:...
Salata de pui
Pregatim gratarul din piept de pui, de preferat un gratar inabusit. Condimentam carnea: busuioc, maghiran, curry, sare, piper. Batem pieptul de pui, il condimentam si il inabusim in putina apa, dupa care aruncam zeama lasata de carne si punem ulei de masline. Razuim morcovii, taiem castravetii...
Zacusca
Vinetele, ardeii si gogosarii trebuie copti, curatati si tocati marunt. Curatam ceapa, tocam marunt si-l calim in ulei. Adaugam legumele tocate (vinete, ardei si gogosari), apoi sucul de rosii si sarea. Amestecam cu grija pentru a nu se arde. Timp de fierbere 90 - 120 minute. Spre final vom...
Pizza familia
Aluatul de pizza familia: omogenizam drojdia cu apa calduta si-l lasam 10 minute. Cernem faina si adaugam drojdia dizolvata in apa calduta si sarea. Lasam aluatul la dospit pana cand isi dubleaza volumul, apoi vom adauga 2- 3 linguri de faina pana cand vom obtine un aluat foarte moale pe...
Friptura cu leustean verde
Spalam carnea, condimentam si-l asezam intr-o tava pe hartie de copt. Stropim carnea cu ulei de masline si asezam leusteanul tocat marunt. Timp de coacere: 60 minute De aceasta data, am asezat carnea de pui pe un pat de cartofi si ciupercute.
Cartofi, ciuperci cu cimbru, usturoi si vin
Curatam si spalam cartofii, ciupercile, ii taiem feliute, ii punem pe o tava tapetata cu hartie pentru copt. Presaram peste ei cimbru, sare, piper si putin ulei de masline. Cand cartofii si ciupercile sunt aproape gata ii stropim cu un pahar de vin alb in care punem usturoiul pisat. Timp...
Salata de cartofi
Fierbem cartofii in coaja, ii curatam si taiem cubulete. Adaugam ceapa taiata rondele, uleiul, otetul si putina apa. Saram si piperam dupa gust.
Tiramisu reteta originala a la Jamie Oliver
Tiramisu reteta originala a la Jamie Oliver Asezam piscoturile intr-un bol si turnam cafeaua rece peste ele. Topim ciocolata cu 50 g unt, un paharel de brandy si-l intindem peste piscoturi. Mixam galbenusurile cu zaharul si doua paharele de brandy, adaugam cutia de mascarpone si spuma de la...
Salata de oua
Fierbem ouale in apa cu sare, le lasam la racit. Tocam marunt ceapa si patrunjelul verde. Cand ouale s-au racit, le tocam marunt. Amestecam ingredientele (ceapa, patrunjelul, maioneza si mustar), adaugam sare si piper dupa gust.
Ciulama de pui
Spalam pulpele de pui, portionam carnea si o calim in ulei cu ceapa si ardeii taiati marunt. Adaugam rosiile taiate cubulete, punem sare, piper si un pahar cu apa. Timp de fierbere 20 minute. Stingem focul, lasam tocanita un pic la racit. Adaugam usturoiul pisat, smantana amestecata cu...
Cartofi cu usturoi, cimbru si rozmarin
Fierbem cartofii in coaja. Ii curatam, taiem cubulete si-i asezam intr-o tava. Sosul pentru cartofi: amestecam uleiul de masline cu usturoiul pisat, cimbru si rozmarin. Saram, piperam cartofii si turnam sosul peste ei. Punem cartofii la cuptorul incalzit pentru 15 minute (foc mediu). In...
Bulz
Fierbem malaiul in apa cu sare. Intr-un vas punem putin ulei sau untura si combinam mamaliga cu branzele, pe straturi. Apoi punem totul in cuptor incins pentru 10-15 minute.
Dovlecei la cuptor
Curatam dovleceii, ii spalam si ii taiem rondele foarte subtiri. Pregatim compozitia in care vom pune rondele de dovlecei. Amestecam ouale cu faina, praful de copt, sare, unt topit, 100 ml. smantana si curry. Amestecam dovleceii cu aceasta compozitie si-i punem intr-o tava unsa cu...
Ciuperci umplute
Rupem coditele ciupercilor de la baza, curatam ciupercile de pielita apoi spalam palarioale si coditele (spalat = doar trecute repede sub jet de apa rece, apoi sterse putin). Tocam coditele, ceapa, usturoiul si patrunjelul verde. Rosia o spalam, stergem si ii taiem cele patru laturi, le vom...
Pizza
Aluatul pentru pizza Omogenizam jumatate din cantitatea de faina cu drojdia, zaharul, sarea, oregano si o cana mare de apa calduta. Lasam la dospit pentru 15 minute, vasul sa fie acoperit si tinut la loc cald. Dupa acest timp, adaugam si restul de faina, apa calduta (cat e nevoie),...
Tocanita de cartofi
Curatam cartofii si ii spalam alaturi de legume. Tocam ceapa marunt si ardeii ii taiem marunt, ii calim in ulei si adaugam boia dulce. Cartofii, rosiile taiem cuburi si ii punem deasupra cepei calite. Adaugam sare, piper, apa si ii punem la fiert. Cand cartofii aproape au fiert, adaugam...
Pachetele cu mere
Pregatim umplutura: curatam merele, le razuim, apoi presaram zahar tos (4-5 linguri) si scortisoara (3 lingurite). Amestecam foarte bine si stoarcem zeama pe care o lasa merele. Intindem foaia, o impartim in parti egale si punem deasupra umplutura. Inchidem foaia prin impachetare....
Triunghiuri super picante
Pregatim umplutura: scoatem samburii din masline si le taiem in bucatele ceva mai mici, taiem ardeii iuti rondele, rosiile cubulete (fara coaja). Calim usturoiul pisat in putin ulei de masline, adaugam pe rand: maslinele, ardeii iuti, oregano, sare, piper si rosiile. Timp de fierbere 5 minute....
Galuste cu prune
Fierbem cartofii in coaja. Dupa ce au fiert, ii curatam de coaja, ii pisam (incercati sa lucrati cu cartofii cat mai calzi). Adaugam oul, unt, putina sare si faina cat curpinde, dar sa nu devina un aluat prea tare, doar cat sa putem sa-l formam in jurul prunei. Scoatem samburii din prune si in...
Gem de prune
Se spala prunele, se scurg de apa. Scoatem samburii, adaugam zaharul si-l lasam la fiert 1 1/2 ora. Cand este aproape gata, adaugam zeama de la o lamaie si-l mai fierbem 5 minute. Pentru a ne pregati de ambalare, spalam borcanele si le bagam in cuptorul incins pana devin foarte fierbinti....
Mancare de dovlecei
Curatam dovleceii, ii dam pe razatoare (mare). Calim putin ceapa si adaugam 1-2 lingurite boia dulce. Punem dovleceii peste ceapa, rosiile taiate cubulete, marar tocat, sare, piper. Completam cu apa cat sa acopere mancarea de dovlecei (nu e nevoie de foarte multa apa pentru ca dovleceii vor lasa...
Paste trapaneze
Fierbem pastele in apa cu sare si le scurgem bine. Pregatim cartofii prajiti (cartofii taiati cat mai subtiri), in ulei si adaugam sare. Curatam vanata, o taiem cubulete, o prajim in ulei si adaugam sare. Intr-un vas, asezam pe straturi: paste, cartofii prajiti si vinete prajite....
Pui milanez
Spalam pieptul de pui, il taiem in doua (transversal). Feliile nu trebuie batute, taierea pe transversal le va subtia. Batem ouale si introducem puiul in ele. Timp de macerare 30-40 minute (la frigider). Punem sare si piper in oua. Puiul macerat in oua il dam prin pesmet, praful de...