Cartofii se spală și se pun întregi la fiert.
Între timp se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie (ceapa, rondele, iar usturoiul, felii).
Roșiile se spală și se feliază.
Se clătesc măslinele și se feliază.
Ardeii copți se taie fâșii....
Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în...
Cum se prepara Reteta delicioasa de Salata a la russe
Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert, în apă suficientă și la foc iute.
Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se...
Se face un aluat fraged și elastic, care se ține la frigider să se întărească, timp de 2 ore.
https://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-crema-de-vanilie-85294.html
Pentru brăduți trebuie făcute mai întâi șabloanele, din carton, lipit cu scotch și acoperit cu...
Se face un aluat fraged din: făină (amestecată cu bicarbonatul), sare, ou, zahăr, unt, untură și laptele dulce. Aluatul se frământă până se încorporează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios. Se pune aluatul în frigider unde se lasă 2 ore să se...
Se pune făina albă în vasul în care se va face aluatul, se adaugă sarea și se amestecă. În mijloc se pune drojdia mărunțită, pe cât posibil, zahărul și smântâna. Se frământă drojdia cu zahărul și smăntâna, ca să se dizolve bine și...
Se iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul.
https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html
Salata se desface cu grijă ca să nu se rupă foile, se spală sub jet de apă (fară să se rupă), se...
Se spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă.
Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu telemeaua rasă fin, sau cu brânza dulce de vaci. Dacă folosiți brânză dulce de vaci,...
Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele.
Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone...
Se fac mai intâi turtele, chiar cu câteva zile înainte. Din făină, sare și apă se face un alaut mai tare care se porționează în biluțe din care se vor face turte foarte subțiri, de dimensiunea vasului în care veți face julfa. Dacă vasul este mai mic, veți...
Ciocolata se rupe în bucățele, se pune într-un vas încăpător în care se va prepara lichiorul, se adaugă 1 pahar de lapte (de 100 ml) și se topește la foc mic, ca să nu se ardă.
Se face o cafea tare din 2 lingurițe încărcate de cafea și 1-2 lingurițe...
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce și transparentă, ca sticla.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se călește și el puțin, peste...
Din făină, drojdie, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, nelipicios și după o scurtă frământare, numai cât să se încorporeze ingredientele, se lasă la dospit 30 de minute, la căldură și acoperit cu un prosop curat.
Între...
Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat.
Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de...
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie în forma dorită și se călesc ușor, la foc mic, până devin ca sticla.
Cartofii se curăță, se spală, se taie feliuțe de aproximativ 5-6 mm grosime, după care se pun în cratiță, peste...
Din făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, elastic și care după o scurtă frământare, pentru încorporarea și uniformizarea ingredientelor, nu se mai lipește de mână. Se lasă aluatul 30 de minute la dospit,...
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut.
Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii).
Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic.
Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte.
Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici).
Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți.
După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Faceți clătitele și, din ce rămâne după ce decupați pătrățelele pentru piramidă, veți face trandafirașii.
Rețeta pentru piramida din clătite o găsiți aici:
https://www.bucataras.ro/retete/piramida-din-clatite-de-post-cu-dulceata-si-peltea-de-gutui-85033.html
Se...
Se fac clătitele dintr-un aluat consistent pentru clătite, ca o smântână groasă.
În funcție de dimensiunile tigăii de făcut clătite, se face un pătrat din carton.
După ce s-au prăjit toate clătitele și s-au răcorit puțin (se poate începe imediat cu...
Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce...
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă.
Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Cartofii se spală și se pun la fiert, întregi.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se spală cepele și se taie rondele, separat. Se taie feliile de gogoșar murat în oțet și se pune tonul într-o strecurătoare, ca să se scurgă de lichid.
Când...
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof.
Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert.
Mazărea se pune...
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Fasolea se alege, se spală în două-trei ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de preparare.
A doua zi se aruncă apa în care a stat fasolea peste noapte, se adaugă altă apă rece și se pune la fiert, la foc iute.
Separat se...
Se scoate tonul din cutiile de conserve și se lasă să se scurgă de lichid într-o strecurătoare.
După câteva minute, se mărunțește tonul cu furculița, sau în robot.
Se curăță o ceapă medie, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, după care se taie...
Salata mediteraneana, cu cartofi si ardei copti
Cartofii se spală și se pun întregi la fiert. Între timp se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie (ceapa, rondele, iar usturoiul, felii). Roșiile se spală și se feliază. Se clătesc măslinele și se feliază. Ardeii copți se taie fâșii....
Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi
Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în...
Reteta delicioasa de Salata a la russe
Cum se prepara Reteta delicioasa de Salata a la russe Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert, în apă suficientă și la foc iute. Mazărea se pune la fiert. Dacă se folosește mazăre conservată, se va clăti în mai multe ape și se va lăsa să se...
Desert braduti dulci
Se face un aluat fraged și elastic, care se ține la frigider să se întărească, timp de 2 ore. https://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-crema-de-vanilie-85294.html Pentru brăduți trebuie făcute mai întâi șabloanele, din carton, lipit cu scotch și acoperit cu...
Desert rulouri cu crema de vanilie
Se face un aluat fraged din: făină (amestecată cu bicarbonatul), sare, ou, zahăr, unt, untură și laptele dulce. Aluatul se frământă până se încorporează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios. Se pune aluatul în frigider unde se lasă 2 ore să se...
Desert cornulete fragede, cu gem de prune cu nuci
Se pune făina albă în vasul în care se va face aluatul, se adaugă sarea și se amestecă. În mijloc se pune drojdia mărunțită, pe cât posibil, zahărul și smântâna. Se frământă drojdia cu zahărul și smăntâna, ca să se dizolve bine și...
Sarmalute aperitiv, umplute cu salata boeuf
Se iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul. https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html Salata se desface cu grijă ca să nu se rupă foile, se spală sub jet de apă (fară să se rupă), se...
Aperitiv Oameni de zapada din branzeturi
Se spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă. Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu telemeaua rasă fin, sau cu brânza dulce de vaci. Dacă folosiți brânză dulce de vaci,...
Supa de post, din legume si frecatei
Se curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele. Se prepară frecățeii ("răzălitură", sau "răzălăi", cum li se mai spune în alte zone...
Desert julfa
Se fac mai intâi turtele, chiar cu câteva zile înainte. Din făină, sare și apă se face un alaut mai tare care se porționează în biluțe din care se vor face turte foarte subțiri, de dimensiunea vasului în care veți face julfa. Dacă vasul este mai mic, veți...
Lichior-crema de ciocolata - Reteta nr. 200
Ciocolata se rupe în bucățele, se pune într-un vas încăpător în care se va prepara lichiorul, se adaugă 1 pahar de lapte (de 100 ml) și se topește la foc mic, ca să nu se ardă. Se face o cafea tare din 2 lingurițe încărcate de cafea și 1-2 lingurițe...
Fasole verde in sos de rosii
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și se călesc în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să rămână dulce și transparentă, ca sticla. Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se călește și el puțin, peste...
Desert invartita cu nuci si dulceata de caise
Din făină, drojdie, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, nelipicios și după o scurtă frământare, numai cât să se încorporeze ingredientele, se lasă la dospit 30 de minute, la căldură și acoperit cu un prosop curat. Între...
Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei
Prunele se curăță de codițe și se pun în apă clocotită pentru 25-30 minute, pentru curățirea lor (nu putem ști în ce condiții au fost uscate și afumate!) și pentru a scoate gustul puternic de afumat. Se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de...
Cartofi scazuti, cu mamaliguta
Se curăță cepele, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie în forma dorită și se călesc ușor, la foc mic, până devin ca sticla. Cartofii se curăță, se spală, se taie feliuțe de aproximativ 5-6 mm grosime, după care se pun în cratiță, peste...
Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac
Din făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, elastic și care după o scurtă frământare, pentru încorporarea și uniformizarea ingredientelor, nu se mai lipește de mână. Se lasă aluatul 30 de minute la dospit,...
Ardei umpluți, de post
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de vițe și se pregătesc pentru umplut. Ciupercuțele se curăță de pielițe și de lamele, se spală în câteva ape și se mărunțesc. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient,...
Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina
Preparare Reteta de bors de cartofi si sfecla, asa cum se face in Bucovina Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală, se taie în forma dorită (dar nu foarte mici) și se pun la fiert, la foc iute. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se adaugă...
Lichior de gutui
Se spală, se curăță de coji și se taie gutuile în bucăți (felii). Se pun bucățile/feliile de gutui într-un vas de sticlă care se poate închide ermetic. Se adaugă alcoolul, zahărul și anasonul stelat, după care se amestecă/agită bine conținutul și se...
Iahnie de fasole in cuib de mamaliguta
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat, cu multă apă, cu o seară înainte. Se strecoară apa în care s-a umflat fasolea, se adaugă altă apă (rece) și se pune la fiert, la foc iute. Se schimbă apa de două ori, cu apă caldă, pentru a nu se întări...
Cartofi crocanti la cuptor, cu salata de varza
Cartofii se curăță, se spală și se taie în formele dorite (dar nu prea mici). Se pune o oală cu apă la fiert și când clocotește se adaugă 1 lingură de sare și cartofii pregătiți. După 5-6 minute de fiert, cartofii se strecoară și se pun într-o tavă...
Desert trandafirasi din clatite de post, cu peltea de gutui
Faceți clătitele și, din ce rămâne după ce decupați pătrățelele pentru piramidă, veți face trandafirașii. Rețeta pentru piramida din clătite o găsiți aici: https://www.bucataras.ro/retete/piramida-din-clatite-de-post-cu-dulceata-si-peltea-de-gutui-85033.html Se...
Desert piramida din clatite de post, cu dulceata si peltea de gutui
Se fac clătitele dintr-un aluat consistent pentru clătite, ca o smântână groasă. În funcție de dimensiunile tigăii de făcut clătite, se face un pătrat din carton. După ce s-au prăjit toate clătitele și s-au răcorit puțin (se poate începe imediat cu...
Desert placinta cu dovleac, de post
Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce...
Cartofi la grill, cu spanac si usturoi
Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, până devine transparentă. Spanacul se alege, se spală în mai multe ape, se taie și se pune la călit, peste ceapă. Se adaugă un pahar de apă și se...
Salata de cartofi, cu ton si masline
Cartofii se spală și se pun la fiert, întregi. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se spală cepele și se taie rondele, separat. Se taie feliile de gogoșar murat în oțet și se pune tonul într-o strecurătoare, ca să se scurgă de lichid. Când...
Aperitiv rulouri de sunca, umplute cu salata boeuf
Se prepară mai întâi ingredientele pentru salata boeuf. Se curăță legumele (morcovii, pătrunjelul, țelina), se spală și se pun la fiert. Se pune la fiert, separat și 1 cartof. Carnea se spală, se curăță de pielițe și de vițe și se pune la fiert. Mazărea se pune...
Supa de legume pasate, cu ceapa rosie si crutoane
Se curăță și se spală legumele (cartofii, morcovii, pătrunjeii, pastârnacii și țelina) se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute. Între timp, se curăță ceapa, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se călește în ulei, la foc mic,...
Salata de fasole alba
Fasolea se alege, se spală în două-trei ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de preparare. A doua zi se aruncă apa în care a stat fasolea peste noapte, se adaugă altă apă rece și se pune la fiert, la foc iute. Separat se...
Pasta de ton, de post
Se scoate tonul din cutiile de conserve și se lasă să se scurgă de lichid într-o strecurătoare. După câteva minute, se mărunțește tonul cu furculița, sau în robot. Se curăță o ceapă medie, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie, după care se taie...