Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura.
Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata...
Curatam pestele, il spalam si-l taiem in fasii de 2 cm. grosime pe care le condimentam cu sare, le trecem prin faina si le prajim cate un minut pe fiecare parte in ulei incins.
Scoatem pestele prajit pe un prosop de hartie.
Curatam cartofii, i feliem in 4-6 felii si-i prajim...
Spalam dovleceii si ii feliem fin, la robot ( sau de mana, avand grija ca feliie sa fie uniform de subtiri ). Nu este necesar sa indepartam coaja.
Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri.
Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam galbenusurile, untul topit si...
Pieptul de pui se taie bucatele mici care se condimenteaza cu sare si piper si se pun la prajit in ulei.
In acest timp curatam legumele, le spalam si le tocam grosier.
Cand bucatile de pui s-au prajit se scot pe un servetel iar in tigaie se pun legumele si se calesc la foc iute ....
Am curatat si spalat morcovul, ceapa si cartofii .
Ceapa si morcovul le-am tocat marunt si le-am calit in 4-5 linguri cu ulei, impreuna cu bucatile de ardei gras congelate si bucati de sunca afumata.
Am adaugat 2 litri de apa fierbinte si am lasat sa fiarba la foc...
Curatam legumele, le spalam si le dam pe razatoarea mare.
Intr-un castron suficient de incapator amestecam couscous-ul, laptele, smantana, cascavalul ras si cele 2 oua. Condimentam cu sare, piper si patrunjel verde, adaugam amestecul de legume si omogenizam totul usor.
Ungem o...
Incingem uleiul la foc mic, adaugam usturoiul tocat si calim usor pana ce usturoiul incepe sa se inmoaie. Marim usor flacara si punem crevetii, presaram sare, piper si boia, stropim cu suc de lamaie si coniac .
Amestecam cu grija cu o spatula si gatim crevetii maxim 3-4 minute, pana ce se fac...
Din cantitatile date am facut doua portii de pasca, in tavi cu diametrul de 22 cm, respectiv 24 cm.
Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine si am pornit programul de framantare/ dospire.
In acest timp m-am ocupat de umplutura : Intr-un bol adanc am adaugat toate...
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt, mixand dupa fiecare.
Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc...
Aluat : Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine ( intai lichidele si la final ingredientele solide) si am setat masina pe programul de framantare si dospire. Bineinteles ca puteti framanta aluatul si cu mana sau cu un robot de bucatarie.
Umplutura : Intr-un castron am...
Spalam legumele si le portionam in 2-3 bucati.
Intr-o tigaie cu ulei incins punem la prajit feliile de bacon, pana ce acestea devin usor crocante.
Separat, calim usor ceapa, morcovul, telina si ciupercile. Adaugam mazarea si apa fierbinte ( numai cat sa acopere legumele) si fierbem 20...
Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze.
Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare.
Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam zaharul (dupa gust) si scortisoara si le punem la foc mic si le calim usor. Vom scapa de surplusul de sirop...
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt , apoi se calesc usor in ulei.
Condimentam cu sare, piper si cimbru, adaugam bulionul/ pasta de tomate si o cescuta cu apa. Amestecam pentru omogenizare, distribuim cartofii taiati in sferturi si lasam amestecul sa...
Punem fasolea la fiert in apa cu sare. Asteptam sa dea in clocot, scurgem apa si o aruncam, apoi punem alta apa peste fasole si lasam iar sa dea in clocot. Acoperim oala cu un capac si dam deoparte vasul de pe foc, timp in care ne vom ocupa de restul legumelor.
Curatam ceapa, morcovul si...
Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald.
In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute,...
Dovleceii se curata de coaja , se dau pe razatoarea mare , se presara cu sare si se lasa intr-o strecuratoare pentru a se scurge foarte bine de zeama.
Se amesteca ouale cu un praf de sare, uleiul si faina.
Adaugam berea, putin cate putin, apoi un praf de piper, omogenizand...
Punem faina într-un vas adanc ( pentru clatilele cu cacao punem faina impreuna cu cacaoa ) , formam un crater in mijlocul ei si spargem ouale . Adaugam un praf de sare peste oua si incepem sa amestecam cu telul para pana obtinem un amestec omogen.
Adaugam uleiul, apoi laptele,...
Alegem o bucata de fleica cu sorici, cu straturi egale de carne si grasime (nu foarte grasa).
Daca este prea groasa, o portionam astfel incat sa aiba maxim 2 degete grosime, pentru a se putea rula.
Stropim bucata de carne cu ulei si o condimentam pe ambele parti cu sare,...
Crapul se curata, se spala, se da sare si piper si se freaca cu usturoi.
Se asaza intr-o tava cu ulei, in care s-a pus o bucata de hartie de copt pentru ca pestele sa nu se prinda de tava.
Se toarna pe deasupra bulionul subtiat cu apa si mujdeiul de usturoi si se da la cuptor, stropindu-se...
Se curata pestele, se portioneaza, se sareaza, se trece prin faina si se prajeste in ulei, fara a se rumeni.
Ceapa se toaca solzisori, morcovii si telina se feliaza si se calesc impreuna in ulei. Se adauga bucati de ardei gras, usturoiul taiat feliute si se calesc in continuare. Completam cu...
Ardeiul copt se curata de coaja si cotor , rupandu-se in fasii late de 3-4 centimetri.
Pieptul de pasare il dezosam si taiem carnea in bucati potrivite pe care te tinem 2 minute in apa clocotita.
Tocam ceapa cubulete si o calim in 50 ml ulei , pornind aparatul pe program fry. Dupa...
Pregatim intai aluatul:
Punem intr-un vas untul (pastrat la temperatura camerei), oul, sarea si 250g de faina. In faina adaugata facem o gropita, turnam amoniacul si-l stingem cu o lingura de zeama de lamaie sau otet, apoi incepem sa omogenizam ingredientele prin framantare usoara, pana...
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am...
Batem ouale cu praful de sare, apoi adaugam zaharul si batem in continuare cu un tel para, pana obtinem o emulsie alba.
Incalzim laptele ( sa fie cald spre fierbinte ), adaugam drojdia si imediat turnam peste amestecul de ou cu zahar, omogenizand.
Adaugam vanilia si faina in...
Fasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care scurgem apa si maruntim usor boabele fierte.
Punem la fiert si jumatate din cantitatea de morcov, iar cealalta jumatate o dam pe razatoarea mare. Cand s-a fiert, tocam morcovul marunt la cutit sau robot.
Curatam ceapa si...
Spalam merele si le feliem, indepartand codita si cotorul. Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute. Cand incepe sa fiarba punem in oala doua manunchiuri cu crengute de...
Fructele se spala in apa rece si se feliaza , indepartandu-se semintele si casuta acestora ( cotorul ). Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute ( depinde de cantitatea de...
Ceapa, ardeiul gras si morcovul se toaca marunt si se calesc in putin ulei pana devin aurii.
Adaugam 3-4 linguri cu bulion si amestecam totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.
Intrun vas incapator amestecam carnea cu o parte din ceapa calita (...
Spalam prunele in mai multe ape reci, frecandu-le bine cu degetele, apoi le scurgem.
In borcanele bine spalate se pun prune care sa cuprinda cca 3/4 din capacitatea borcanelor , apoi in fiecare borcam adaugam doua linguri cu zahar si un praf de scortisoara. Adaugam apa avand grija...
Margarina usor topita am mixat-o cu zaharul si un varf de sare. Am incorporat oul si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina . Am omogenizat totul pana am obtinut un aluat nelipicios pe care l-am lasat 5 minute la congelator ( asta ca sa scutesc timpul, dar se poate...
Pariziene cu mar
Punem ingredientele pentru aluat in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care ne ocupam de umplutura. Spalam merele, indepartam cotorul ( si coaja, daca doriti ), apoi le dam pe razatoarea mare . Presaram zahar si scortisoara in functie de cat de dulce si aromata...
Peste la tava, pe pat de legume
Curatam pestele, il spalam si-l taiem in fasii de 2 cm. grosime pe care le condimentam cu sare, le trecem prin faina si le prajim cate un minut pe fiecare parte in ulei incins. Scoatem pestele prajit pe un prosop de hartie. Curatam cartofii, i feliem in 4-6 felii si-i prajim...
Tarta cu dovlecei si cascaval
Spalam dovleceii si ii feliem fin, la robot ( sau de mana, avand grija ca feliie sa fie uniform de subtiri ). Nu este necesar sa indepartam coaja. Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam galbenusurile, untul topit si...
Tigaie picanta cu piept de pui
Pieptul de pui se taie bucatele mici care se condimenteaza cu sare si piper si se pun la prajit in ulei. In acest timp curatam legumele, le spalam si le tocam grosier. Cand bucatile de pui s-au prajit se scot pe un servetel iar in tigaie se pun legumele si se calesc la foc iute ....
Bors de sfecla rosie
Am curatat si spalat morcovul, ceapa si cartofii . Ceapa si morcovul le-am tocat marunt si le-am calit in 4-5 linguri cu ulei, impreuna cu bucatile de ardei gras congelate si bucati de sunca afumata. Am adaugat 2 litri de apa fierbinte si am lasat sa fiarba la foc...
Budinca de couscous cu dovlecel si morcov
Curatam legumele, le spalam si le dam pe razatoarea mare. Intr-un castron suficient de incapator amestecam couscous-ul, laptele, smantana, cascavalul ras si cele 2 oua. Condimentam cu sare, piper si patrunjel verde, adaugam amestecul de legume si omogenizam totul usor. Ungem o...
Creveti cu usturoi
Incingem uleiul la foc mic, adaugam usturoiul tocat si calim usor pana ce usturoiul incepe sa se inmoaie. Marim usor flacara si punem crevetii, presaram sare, piper si boia, stropim cu suc de lamaie si coniac . Amestecam cu grija cu o spatula si gatim crevetii maxim 3-4 minute, pana ce se fac...
Pasca cu branza de vaci si stafide
Din cantitatile date am facut doua portii de pasca, in tavi cu diametrul de 22 cm, respectiv 24 cm. Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine si am pornit programul de framantare/ dospire. In acest timp m-am ocupat de umplutura : Intr-un bol adanc am adaugat toate...
Tort pentru mama-soacra
Blatul: Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam pe rand zaharul, galbenusurile, faina, cacaoa si praful de copt, mixand dupa fiecare. Turnam compozitia intr-o tava cu diametrul de 25 cm. si coacem blatul la foc...
Desert placinte poale-n brau
Aluat : Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine ( intai lichidele si la final ingredientele solide) si am setat masina pe programul de framantare si dospire. Bineinteles ca puteti framanta aluatul si cu mana sau cu un robot de bucatarie. Umplutura : Intr-un castron am...
Supa crema de mazare cu bacon afumat
Spalam legumele si le portionam in 2-3 bucati. Intr-o tigaie cu ulei incins punem la prajit feliile de bacon, pana ce acestea devin usor crocante. Separat, calim usor ceapa, morcovul, telina si ciupercile. Adaugam mazarea si apa fierbinte ( numai cat sa acopere legumele) si fierbem 20...
Desert strudel de mere
Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze. Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare. Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam zaharul (dupa gust) si scortisoara si le punem la foc mic si le calim usor. Vom scapa de surplusul de sirop...
Mancare de fasole verde cu snitele de soia
Ceapa, morcovul si ardeiul se curata, se spala si se toaca marunt , apoi se calesc usor in ulei. Condimentam cu sare, piper si cimbru, adaugam bulionul/ pasta de tomate si o cescuta cu apa. Amestecam pentru omogenizare, distribuim cartofii taiati in sferturi si lasam amestecul sa...
Fasole scazuta, de post, preparata la slow cooker Crock-Pot
Punem fasolea la fiert in apa cu sare. Asteptam sa dea in clocot, scurgem apa si o aruncam, apoi punem alta apa peste fasole si lasam iar sa dea in clocot. Acoperim oala cu un capac si dam deoparte vasul de pe foc, timp in care ne vom ocupa de restul legumelor. Curatam ceapa, morcovul si...
Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )
Punem intr-o cana drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald. In vasul de framantare punem faina si facem in mijloc un crater in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute,...
Clatite cu dovlecel, crema de branza si somon afumat
Dovleceii se curata de coaja , se dau pe razatoarea mare , se presara cu sare si se lasa intr-o strecuratoare pentru a se scurge foarte bine de zeama. Se amesteca ouale cu un praf de sare, uleiul si faina. Adaugam berea, putin cate putin, apoi un praf de piper, omogenizand...
Clatite bicolore cu crema de vanilie, mar si nuci caramelizate
Punem faina într-un vas adanc ( pentru clatilele cu cacao punem faina impreuna cu cacaoa ) , formam un crater in mijlocul ei si spargem ouale . Adaugam un praf de sare peste oua si incepem sa amestecam cu telul para pana obtinem un amestec omogen. Adaugam uleiul, apoi laptele,...
Rulada din fleica de porc la slow cooker Crock-Pot
Alegem o bucata de fleica cu sorici, cu straturi egale de carne si grasime (nu foarte grasa). Daca este prea groasa, o portionam astfel incat sa aiba maxim 2 degete grosime, pentru a se putea rula. Stropim bucata de carne cu ulei si o condimentam pe ambele parti cu sare,...
Crap cu bulion, lamaie si mujdei de usturoi
Crapul se curata, se spala, se da sare si piper si se freaca cu usturoi. Se asaza intr-o tava cu ulei, in care s-a pus o bucata de hartie de copt pentru ca pestele sa nu se prinda de tava. Se toarna pe deasupra bulionul subtiat cu apa si mujdeiul de usturoi si se da la cuptor, stropindu-se...
Crap oriental
Se curata pestele, se portioneaza, se sareaza, se trece prin faina si se prajeste in ulei, fara a se rumeni. Ceapa se toaca solzisori, morcovii si telina se feliaza si se calesc impreuna in ulei. Se adauga bucati de ardei gras, usturoiul taiat feliute si se calesc in continuare. Completam cu...
Tocanita de ardei copt si piept de pasare, la multicooker
Ardeiul copt se curata de coaja si cotor , rupandu-se in fasii late de 3-4 centimetri. Pieptul de pasare il dezosam si taiem carnea in bucati potrivite pe care te tinem 2 minute in apa clocotita. Tocam ceapa cubulete si o calim in 50 ml ulei , pornind aparatul pe program fry. Dupa...
Tarta cu telemea, praz si ciuperci de padure
Pregatim intai aluatul: Punem intr-un vas untul (pastrat la temperatura camerei), oul, sarea si 250g de faina. In faina adaugata facem o gropita, turnam amoniacul si-l stingem cu o lingura de zeama de lamaie sau otet, apoi incepem sa omogenizam ingredientele prin framantare usoara, pana...
Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am...
Desert gogosi cu lingura
Batem ouale cu praful de sare, apoi adaugam zaharul si batem in continuare cu un tel para, pana obtinem o emulsie alba. Incalzim laptele ( sa fie cald spre fierbinte ), adaugam drojdia si imediat turnam peste amestecul de ou cu zahar, omogenizand. Adaugam vanilia si faina in...
Zacusca de fasole uscata
Fasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care scurgem apa si maruntim usor boabele fierte. Punem la fiert si jumatate din cantitatea de morcov, iar cealalta jumatate o dam pe razatoarea mare. Cand s-a fiert, tocam morcovul marunt la cutit sau robot. Curatam ceapa si...
Nectar de mere cu menta
Spalam merele si le feliem, indepartand codita si cotorul. Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute. Cand incepe sa fiarba punem in oala doua manunchiuri cu crengute de...
Nectar de mere si pere
Fructele se spala in apa rece si se feliaza , indepartandu-se semintele si casuta acestora ( cotorul ). Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute ( depinde de cantitatea de...
Sărmăluțe în foi de viță
Ceapa, ardeiul gras si morcovul se toaca marunt si se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam 3-4 linguri cu bulion si amestecam totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul. Intrun vas incapator amestecam carnea cu o parte din ceapa calita (...
Compot de prune
Spalam prunele in mai multe ape reci, frecandu-le bine cu degetele, apoi le scurgem. In borcanele bine spalate se pun prune care sa cuprinda cca 3/4 din capacitatea borcanelor , apoi in fiecare borcam adaugam doua linguri cu zahar si un praf de scortisoara. Adaugam apa avand grija...
Tarta cu mere si pere
Margarina usor topita am mixat-o cu zaharul si un varf de sare. Am incorporat oul si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina . Am omogenizat totul pana am obtinut un aluat nelipicios pe care l-am lasat 5 minute la congelator ( asta ca sa scutesc timpul, dar se poate...