Aluatul:
Framantam faina, sarea, untul si margarina atingand cat mai putin ultimele doua ingrediente in mod direct (cel mai bine e cu mainile cat mai infainate). Apoi adaugam apa. Facem o bila din aluat, o invelim in folie alimentara si o tinem la rece cca 15min.
Umplutura:...
Organele de miel se pun la fiert. Ceapa si usturoiul verzi se taie marunt, iar ceapa alba si slanina cubulete se calesc fara ulei. Cand carnea a fiert, o tocam impreuna cu ingredientele calite. Adaugam apoi ouale si ceapa si usturoiul verzi, condimentam cu sare si piper si amestecam bine....
Maiaua:
Drojdia se freaca bine cu 1 lgt zahar intr-o cana, apoi se adauga 2 linguri de lapte si se lasa 10 min la crescut.
Aluatul [in masina de paine]:
Faina, sarea, zaharul, coaja de lamaie, ouale si laptele se pun in masina de paine si se amesteca cu maiaua crescuta. Cand...
Blatul:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul, iar la final punem amestecul de faina, cacao si praf de copt, trecut prin sita. Amestecam usor de jos in sus.
Coacem blatul intr-o tava mare (30 cm x 40 cm) tapetata cu hartie de copt, pana cand trece testul...
Pregatim tava in care vom coace blatul (25 cm x 35 cm). Asezam alunele peste tot in tava si le prajim in cuptor.
Blatul:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul, iar cand compozitia se tine de tel adaugam pesmetul, nuca si faina amestecate in prealabil cu praful...
Foile:
Separat, din jumatate din cantitatea de ingrediente, se pregatesc doua foi care se coc in tava tapetata cu hartie de copt la 180C (eu am folosit o tava de 25 cm x 35 cm). Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul, iar cand compozitia devine lucioasa si se tine...
Foile: Amestecam ingredientele pentru blat fara a le framanta prea mult, altfel untul se va muia prea tare. Impartim in doua si intindem 2 foi.
Crema de cocos: Batem albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce spuma se tine bine de tel si devine lucioasa....
Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare, apoi se taie cubulete. Se adauga sfecla, mazarea, ouale, castravetii si sunca taiate cubulete.
Maioneza am facut-o dintr-un galbenus, 2 lgt mustar si ulei (cat am considerat ca am nevoie), apoi am combinat-o cu iaurtul. Amestecul l-am pus peste cel de...
Legumele si merele se rad pe razatoarea mare, apoi se stropesc cu sucul de lamaie. In alt vas, cartoful se piseaza, se adauga mustarul si apoi se mixeaza pe viteza mare adaugand in fir subtire uleiul, ca la maioneza (aceasta e, de fapt, o maioneza vegetala). La sfarsit, adaugam peste maioneza...
Para se curata de coaja, iar prunelor li se scoate samburele si se taie cubulete miiiici.
Punem in blender para si laptele de soia, mixam pana devine spumos, apoi adaugam prunele si repetam. La final punem zaharul/mierea si nuca de cocos.
Aluatul:
Intr-un vas inalt, punem faina amestecata cu sarea si cu zaharul si facem o gaura in mijloc. Acolo turnam apa, cate putina, amestecam energic si luam tot mai mult din faina. Nu incorporam toata faina deodata sa nu se formeze cocoloase.
Incingem bine o tigaie unsa cu putin ulei si...
Cred ca e lesne de inteles. Se executa chiar si tehnici invatate de pe vremea copilariei: pasarea (terciuim bine banana :P)
Punem totul in blender si amestecam bine.
Indicat e cate un smoothie baut de dimineata.
Daca fasolea e proaspata, se tine la muiat cel putin 2 ore. Soia se fierbe in apa cu sare.
Ceapa taiata solzisori se caleste in putin ulei, apoi se adauga rosiile feliate subtire si boiaua de ardei iute. Dupa ce s-au muiat rosiile se adauga soia si se lasa putin la calit. Dupa aceea punem si...
Bucatile de file de peste se condimenteaza cu sare si piper, se stropesc cu sos de soia si se pun la marinat cateva ore.
Para se curata de coaja, iar impreuna cu morcovul curatat si ardeiul se taie bastonase de cca 0.5cm grosime.
Asezam cateva bastonase din fiecare pe capatul cate unei...
E prima data cand folosesc orez brun. L-am pus la inmuiat de seara, dar sincer... nu s-a intamplat nimic. Tot 45min a stat pe foc mancarea pana a fiert orezul :))
[Pe foc mic]
Taiem ceapa solzisori si o punem la calit in cateva linguri de ulei, iar cand devine sticloasa adaugam morcovul....
Condimentam pestele cu sare si piper si il ungem bine cu amestecul de sos de soia si ulei. Il tinem la marinat cel putin o ora.
Pregatim farfurii separata pentru faina, oua si seminte de floarea soarelui, pentru imbracat. Ouale batute se condimenteaza cu sare si piper.
Incingem ulei intr-o...
Eu mi-am cumparat patru forme de unica folosinta, de cca 10cm x 15cm. Am pus folie transparenta inclusiv pe pereti pe 3 dintre ele, pe una am uns-o cu putin ulei (inca nu am scos-o pe aceea, sunt curioasa cum va merge - trebuie tinuta in apa fierbinte forma pentru a se desprinde mai usor...
Spanacul se lasa la decongelat. Usturoiul presat se caleste usor in ulei, apoi se adauga faina, iar cand compozitia s-a omogenizat adaugam spanacul si amestecam bine, apoi lungim cu apa pana cand ajungem la consistenta cremoasa dorita. Condimentam cu sare.
Snitelele se fierb in apa cu sare,...
Mazarea se fierbe fara capac, in apa cu sare, daca e proaspata. Daca e congelata o lasam doar sa se dezghete.
Punem la calit ceapa taiata solzisori, iar cand s-a muiat adaugam mazarea (eu am avut si ceva ramasite de amestec mexican si l-am pus si pe ala :D). Acoperim cu apa calda si lasam sa...
Varza se curata de cotoare, se separa foile pentru sarmale de restul foilor. Acestea din urma se taie subtiiiiiire (ca altfel zice mama ca nu e frumoos :P).
Pentru umplutura, soia se fierbe in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj, orezul se spala si se lasa la muiat in apa domoala,...
Prunele uscate se pun la muiat de seara in apa domoala cu putina esenta de rom. Cartofii spalati se pun la fiert in apa cu sare.
Cand s-au racit, decojim cartofii, ii pasam si adaugam faina, grisul, pesmetul, sarea, uleiul si cele 3 linguri de zahar.
Aluatul rezultat trebuie sa nu fie...
Fasolea se spala bine si se pune la muiat in apa domoala pentru cel putin 2 ore.
Taiem o ceapa in sferturi, telina in cuburi maricele, iar morcovul rondele. Fasolea muiata se pune la fiert in apa domoala. Dupa ce clocoteste cateva minute, schimbam apa cu alta domoala si adaugam legumele...
Pregatim o tava de 20cm x 20cm sau una rotunda de chec. Incalzim cuptorul la 180C.
Cernem impreuna faina, sarea, praful de copt si scortisoara. In alt vas, pasam banana, apoi o mixam bine cu zaharul si adaugam uleiul si laptele de soia.
Amestecul de faina se inglobeaza in cel cu banana fara...
Spalam bine legumele, desfacem buchetelele de broccoli, taiem ceapa in 4, telina cubulete, iar morcovi rondele. Le punem la fiert in apa cu sare.
Cand sunt gata le scurgem, dar nu aruncam apa, o vom folosi la subtiat. Pasam legumele cu blenderul, adaugam lingura de ulei, subtiem cu apa in care...
Ceapa se taie julien, ardeii feliute subtiri, iar varza fasii subtiri. Puiul taiat si el in fasii subtiri se caleste in putin ulei pana e facut bine (sau se pregateste la cuptor).
Intr-o tigaie calim ceapa in ulei, apoi adaugam ardeii, iar cand s-au muiat punem si varza. Cand si aceasta se...
Pregatim o tava dreptunghiulara de 30cm x 40cm cu hartie de copt. Incingem cuptorul la 180C.
Rulada Velvet:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza si cu zaharul. Cand amestecul devine lucios si tare se adauga galbenusurile pe rand, apoi esenta de vanilie, sucul de...
Briose:
Pregatim tava de muffins si incingem cuptorul la 190C.
Amestecam bine faina, praful de copt si sarea. Mixam ouale cu zaharul pana creste volumul si se deschid la culoare, apoi adaugam mierea, uleiul, smantana si ghimbirul. Inglobam ingredientele uscate in amestecul de oua si mixam...
Curmalele curatate de samburi se taie mai marunt si se proceseaza cu robotul, migdalele se macina, iar banana se paseaza cu o furculita.
Amestecam bine toate ingredientele (puteti alege blenderul) si verificati sa nu fie totusi prea moale compozitia pentru ca trebuie sa formati bilutele din...
Ouale se mixeaza bine cu 200gr zahar, apoi adaugam nuca.
Punem intr-o oala cu fund gros 100gr zahar la caramelizat. Cand e gata adaugam margarina si amestecam bine, iar dupa omogenizare turnam si compozitia de oua. Crema aceasta trebuie sa stea la foc mic pana se ingroasa destul de bine....
Cuptorul trebuie incalzit la 180C (am vazut in multe retete si mai putin, dar eu n-am avut atata rabdare :P).
Ideal este sa se lucreze cu ingredientele aflate la temperatura camerei, astfel evitam sa se crape tortul. Al meu s-a crapat :D, dar mi-a convenit :P semana cu pamantul. Si doar pe...
Quiche cu spanac si leurda (cu faina de secara)
Aluatul: Framantam faina, sarea, untul si margarina atingand cat mai putin ultimele doua ingrediente in mod direct (cel mai bine e cu mainile cat mai infainate). Apoi adaugam apa. Facem o bila din aluat, o invelim in folie alimentara si o tinem la rece cca 15min. Umplutura:...
Drob de miel
Organele de miel se pun la fiert. Ceapa si usturoiul verzi se taie marunt, iar ceapa alba si slanina cubulete se calesc fara ulei. Cand carnea a fiert, o tocam impreuna cu ingredientele calite. Adaugam apoi ouale si ceapa si usturoiul verzi, condimentam cu sare si piper si amestecam bine....
Pasca mea
Maiaua: Drojdia se freaca bine cu 1 lgt zahar intr-o cana, apoi se adauga 2 linguri de lapte si se lasa 10 min la crescut. Aluatul [in masina de paine]: Faina, sarea, zaharul, coaja de lamaie, ouale si laptele se pun in masina de paine si se amesteca cu maiaua crescuta. Cand...
Prajitura cu brandy si fructe
Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul, iar la final punem amestecul de faina, cacao si praf de copt, trecut prin sita. Amestecam usor de jos in sus. Coacem blatul intr-o tava mare (30 cm x 40 cm) tapetata cu hartie de copt, pana cand trece testul...
Regina prajiturilor
Pregatim tava in care vom coace blatul (25 cm x 35 cm). Asezam alunele peste tot in tava si le prajim in cuptor. Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul, iar cand compozitia se tine de tel adaugam pesmetul, nuca si faina amestecate in prealabil cu praful...
Prajitura Raluca
Foile: Separat, din jumatate din cantitatea de ingrediente, se pregatesc doua foi care se coc in tava tapetata cu hartie de copt la 180C (eu am folosit o tava de 25 cm x 35 cm). Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul, iar cand compozitia devine lucioasa si se tine...
Desert prajitura cu cocos
Foile: Amestecam ingredientele pentru blat fara a le framanta prea mult, altfel untul se va muia prea tare. Impartim in doua si intindem 2 foi. Crema de cocos: Batem albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana ce spuma se tine bine de tel si devine lucioasa....
Salata-aperitiv
Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare, apoi se taie cubulete. Se adauga sfecla, mazarea, ouale, castravetii si sunca taiate cubulete. Maioneza am facut-o dintr-un galbenus, 2 lgt mustar si ulei (cat am considerat ca am nevoie), apoi am combinat-o cu iaurtul. Amestecul l-am pus peste cel de...
Salata cu sos de soia si mustar
Legumele si merele se rad pe razatoarea mare, apoi se stropesc cu sucul de lamaie. In alt vas, cartoful se piseaza, se adauga mustarul si apoi se mixeaza pe viteza mare adaugand in fir subtire uleiul, ca la maioneza (aceasta e, de fapt, o maioneza vegetala). La sfarsit, adaugam peste maioneza...
Smoothie cu pere si nuca de cocos
Para se curata de coaja, iar prunelor li se scoate samburele si se taie cubulete miiiici. Punem in blender para si laptele de soia, mixam pana devine spumos, apoi adaugam prunele si repetam. La final punem zaharul/mierea si nuca de cocos.
Clatite cu sos de kiwi (de post)
Aluatul: Intr-un vas inalt, punem faina amestecata cu sarea si cu zaharul si facem o gaura in mijloc. Acolo turnam apa, cate putina, amestecam energic si luam tot mai mult din faina. Nu incorporam toata faina deodata sa nu se formeze cocoloase. Incingem bine o tigaie unsa cu putin ulei si...
Green-Is-The-New-Black Smoothie
Cred ca e lesne de inteles. Se executa chiar si tehnici invatate de pe vremea copilariei: pasarea (terciuim bine banana :P) Punem totul in blender si amestecam bine. Indicat e cate un smoothie baut de dimineata.
Chilli con "carne" :)
Daca fasolea e proaspata, se tine la muiat cel putin 2 ore. Soia se fierbe in apa cu sare. Ceapa taiata solzisori se caleste in putin ulei, apoi se adauga rosiile feliate subtire si boiaua de ardei iute. Dupa ce s-au muiat rosiile se adauga soia si se lasa putin la calit. Dupa aceea punem si...
Rulouri de peste cu piure fructat
Bucatile de file de peste se condimenteaza cu sare si piper, se stropesc cu sos de soia si se pun la marinat cateva ore. Para se curata de coaja, iar impreuna cu morcovul curatat si ardeiul se taie bastonase de cca 0.5cm grosime. Asezam cateva bastonase din fiecare pe capatul cate unei...
Orez brun cu ciuperci in stil chinezesc
E prima data cand folosesc orez brun. L-am pus la inmuiat de seara, dar sincer... nu s-a intamplat nimic. Tot 45min a stat pe foc mancarea pana a fiert orezul :)) [Pe foc mic] Taiem ceapa solzisori si o punem la calit in cateva linguri de ulei, iar cand devine sticloasa adaugam morcovul....
File de pangasius pane in stilu' meu
Condimentam pestele cu sare si piper si il ungem bine cu amestecul de sos de soia si ulei. Il tinem la marinat cel putin o ora. Pregatim farfurii separata pentru faina, oua si seminte de floarea soarelui, pentru imbracat. Ouale batute se condimenteaza cu sare si piper. Incingem ulei intr-o...
Minitort bavarez rasturnat
Eu mi-am cumparat patru forme de unica folosinta, de cca 10cm x 15cm. Am pus folie transparenta inclusiv pe pereti pe 3 dintre ele, pe una am uns-o cu putin ulei (inca nu am scos-o pe aceea, sunt curioasa cum va merge - trebuie tinuta in apa fierbinte forma pentru a se desprinde mai usor...
Spanac cu snitele de soia in crusta rosie
Spanacul se lasa la decongelat. Usturoiul presat se caleste usor in ulei, apoi se adauga faina, iar cand compozitia s-a omogenizat adaugam spanacul si amestecam bine, apoi lungim cu apa pana cand ajungem la consistenta cremoasa dorita. Condimentam cu sare. Snitelele se fierb in apa cu sare,...
Tocanita de mazare cu soia cubulete (de post)
Mazarea se fierbe fara capac, in apa cu sare, daca e proaspata. Daca e congelata o lasam doar sa se dezghete. Punem la calit ceapa taiata solzisori, iar cand s-a muiat adaugam mazarea (eu am avut si ceva ramasite de amestec mexican si l-am pus si pe ala :D). Acoperim cu apa calda si lasam sa...
Sarmale de post
Varza se curata de cotoare, se separa foile pentru sarmale de restul foilor. Acestea din urma se taie subtiiiiiire (ca altfel zice mama ca nu e frumoos :P). Pentru umplutura, soia se fierbe in apa cu sare conform indicatiilor de pe ambalaj, orezul se spala si se lasa la muiat in apa domoala,...
Galuste cu prune (de post)
Prunele uscate se pun la muiat de seara in apa domoala cu putina esenta de rom. Cartofii spalati se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au racit, decojim cartofii, ii pasam si adaugam faina, grisul, pesmetul, sarea, uleiul si cele 3 linguri de zahar. Aluatul rezultat trebuie sa nu fie...
Iahnie de fasole (de post)
Fasolea se spala bine si se pune la muiat in apa domoala pentru cel putin 2 ore. Taiem o ceapa in sferturi, telina in cuburi maricele, iar morcovul rondele. Fasolea muiata se pune la fiert in apa domoala. Dupa ce clocoteste cateva minute, schimbam apa cu alta domoala si adaugam legumele...
Chec cu morcov (de post)
Pregatim o tava de 20cm x 20cm sau una rotunda de chec. Incalzim cuptorul la 180C. Cernem impreuna faina, sarea, praful de copt si scortisoara. In alt vas, pasam banana, apoi o mixam bine cu zaharul si adaugam uleiul si laptele de soia. Amestecul de faina se inglobeaza in cel cu banana fara...
Supa-crema de broccoli (de post)
Spalam bine legumele, desfacem buchetelele de broccoli, taiem ceapa in 4, telina cubulete, iar morcovi rondele. Le punem la fiert in apa cu sare. Cand sunt gata le scurgem, dar nu aruncam apa, o vom folosi la subtiat. Pasam legumele cu blenderul, adaugam lingura de ulei, subtiem cu apa in care...
Rulouri thai-mex
Ceapa se taie julien, ardeii feliute subtiri, iar varza fasii subtiri. Puiul taiat si el in fasii subtiri se caleste in putin ulei pana e facut bine (sau se pregateste la cuptor). Intr-o tigaie calim ceapa in ulei, apoi adaugam ardeii, iar cand s-au muiat punem si varza. Cand si aceasta se...
Tort Velvet Roll cu pere (22 ani)
Pregatim o tava dreptunghiulara de 30cm x 40cm cu hartie de copt. Incingem cuptorul la 180C. Rulada Velvet: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza si cu zaharul. Cand amestecul devine lucios si tare se adauga galbenusurile pe rand, apoi esenta de vanilie, sucul de...
Briose cu mure si topping de crema de branza
Briose: Pregatim tava de muffins si incingem cuptorul la 190C. Amestecam bine faina, praful de copt si sarea. Mixam ouale cu zaharul pana creste volumul si se deschid la culoare, apoi adaugam mierea, uleiul, smantana si ghimbirul. Inglobam ingredientele uscate in amestecul de oua si mixam...
Superfood Cookies - dulcele raw al sportivului
Curmalele curatate de samburi se taie mai marunt si se proceseaza cu robotul, migdalele se macina, iar banana se paseaza cu o furculita. Amestecam bine toate ingredientele (puteti alege blenderul) si verificati sa nu fie totusi prea moale compozitia pentru ca trebuie sa formati bilutele din...
Prajitura cu foi Lica
Ouale se mixeaza bine cu 200gr zahar, apoi adaugam nuca. Punem intr-o oala cu fund gros 100gr zahar la caramelizat. Cand e gata adaugam margarina si amestecam bine, iar dupa omogenizare turnam si compozitia de oua. Crema aceasta trebuie sa stea la foc mic pana se ingroasa destul de bine....
BMX Cheesecake
Cuptorul trebuie incalzit la 180C (am vazut in multe retete si mai putin, dar eu n-am avut atata rabdare :P). Ideal este sa se lucreze cu ingredientele aflate la temperatura camerei, astfel evitam sa se crape tortul. Al meu s-a crapat :D, dar mi-a convenit :P semana cu pamantul. Si doar pe...