Se spune că istoria tartei a început undeva pe la 1850, când un localnic din regiunea Lamotte-Beuvron din Sologne ( Franța ), pe nume Jean Tartin, și-a transformat propria casă în hotel pentru a putea câștiga mai mulți bani, primind oaspeți de tot soiul.
Cele două fiice ale acestuia, Caroline și Stephanie, au preluat hotelul după moartea tatălui lor. Cea mai mare dintre ele, Stephanie, avea grijă de bucătărie, în timp ce Caroline se ocupa de primirea oaspeților.
Într-o zi, Stephanie s-a luat cu vorba și a uitat să pregătească desertul cu mere care era mândria hotelului. Dându-și seama că oaspeții așteaptă nerăbdători desertul, a uns rapid o tavă cu unt, a tăiat merele și le-a pus la cuptor. După ce acestea s-au copt, și-a dat seama că uitase să pună aluatul, așa că a scos tava din cuptor, și în loc să așeze aluatul dedesubt l-a pus deasupra. Când aluatul s-a rumenit a scos tava și a răsturnat-o, aluatul devenind baza desertului.
Așa s-a născut delicioasa tartă, care pe vremea aceea a sporit renumele bucătăresei și al hotelului de care se ocupa împreună cu sora ei.
În timp rețeta a fost adaptată, tarta, putând fi servită și sărată așa cum am făcut eu, azi. :)
Pregătim un aluat fraged din toate ingredientele, frământându-le bine. Odată format îl punem la rece, timp în care ne vom ocupa de umplutură.
După ce le spălăm, rupem loboda și ceapa verde, le scurgem bine, și le punem într-un castron încăpător. Peste ele presărăm grișul, sarea după gust, apoi adăugăm ricotta și amestecăm. Ciupercile se spală și ele, apoi se taie în bucăți mai mărișoare și se călesc în suc propriu cu puțină sare și piper.
Scoatem aluatul de la rece și îl împărțim păstrând o pătrime pentru decor. Restul aluatului îl întindem, nu foarte gros, apoi îl aranjăm în tavă ( surplusul se îndepărtează ușor prin presarea cu degetele a marginilor tăvii ). Peste aluat așezăm umplutura de lobodă, apoi ciupercile, iar peste ele presărăm vreo două linguri cu ceapă prăjită. Deasupra tartei am aranjat aluatul rămas pe care l-am tăiat cu o formă de fursecuri, apoi l-am uns cu ou. Am presărat ici-colo semințe de in, apoi am copt-o în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute la 150 de grade.
Rețeta se poate adapta după propriile gusturi. Se poate umple doar cu ciuperci, cu spanac, cu brânză burduf și mărar, cu carne tocată, etc.
Poftă bună!