Ne plac supele cremă, nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna și așa se face că aceasta este a douăsprezecea pe care o postez aici. De această dată (pentru că intenția declarată este de a diversifica neîncetat meniul!) am făcut o supă cremă de morcovi, la care am adăugat țelină în proporție aproape egală, pentru a compensa gusturile. Evident, am adăugat și doi cartofi care dau consistență oricărui fel de supă cremă. În final, a ieșit o supă absolut delicioasă și cu o culoare foarte frumoasă. Am servit-o cu crutoane și feliuțe, prăjite ușor, de kaiser. Am mai pus alături smântână, pentru cine dorește un adaos de consistență și chiar și un ardei iute, pentru cine dorește ca supa să aibă un gust ușor picant. De fapt, intenția inițială era să adaug și câteva rondele de ardei iute, în timpul preparării, dar am renunțat, în favoarea alegerii pe care o poate face fiecare.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă cremă densă.
Se curăță morcovii, țelina și cartofii, se spală bine, se taie și se pun la fiert, cu 4 litri de apă.
Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă. La sfârșit, când se ia tigaia cu ceapa călită de pe foc, se adaugă în uleiul fierbinte și usturoiul, curățat, spălat și mărunțit în prealabil.
Când legumele au fiert bine (se verifică înțepând cu o furculiță) se strecoară și se păstrează zeama. Se pasează grosier legumele, după care se dau prin blender, odată cu ceapa călită cu usturoiul, până ce devin o pastă densă.
Se toarnă pasta de legume într-o oală și dacă este prea groasă, se mai adaugă apă caldă. Se mai dă un clocot, iar la sfârșitul preparării se condimentează supa cremă, după gust cu; sare, piper și cimbru.
Se servește caldă, cu crutoane pregătite în prealabil și cu feliuțe prăjite de kaiser.
Cine dorește poate adăuga smântână.
1
Tăiați în bucăți mai mici legumele, ca să fiarbă ușor, în apă suficientă, pentru a mai rămâne pentru subțierea supei.
2
Înainte de blenduire, ca să nu forțați prea mult aparatul, ar fi bine să pasați puțin grosier legumele și să le subțiați cu zeama păstrată de la fierberea lor.
3
Serviți supa cremă cu crutoane făcute din timp la cuptor și cu feliuțe de kaiser, prăjite ușor în puțin ulei.
4
Cine dorește, poate servi supa cremă cu smântână, sau poate adăuga smântâna în supă în timpul preparării.
5
Smântâna poate fi subțiată cu un iaurt de calitate, dacă vi se pare prea grasă și dacă doriți să dați supei un gust acrișor.
6
Cine dorește ca supa să aibă un gust ușor picant, poate servi supa cremă cu câteva rondele subțiri de ardei iute uscat.