Avea o vorbă bunica: "toamna se numără borcanele".
Pregătea cu mare drag zacusca de fasole și nu se plângea niciodată de munca depusă.
Afara, la foc domol punea ceaunul, tăia legumele, călea ceapa și începea marea invarteala cu lingura "aia mare de lemn".
Când te punea la masa rotundă de lemn, nu te ridici pana nu terminai borcanul.
Ingredientele pentru Reteta de zacusca de fasole cu legume: fasole, morcovi, gogosari, ardei, rosii, ceapa, ulei.
Iata cum se prepara Reteta de zacusca de fasole cu legume
Se pune fasolea la hidratat în apa rece cu o zi înainte de a pregăti zacusca.
Am pus fasolea la fiert și am schimbat apa de 3 ori ( de fiecare data apa trebuie sa fie caldă pentru a nu rămâne boabele tari).
Am pus legumele intr-un cos după care le-am curățat și spălat cu apa rece.
Ca să-mi fie mai ușor am tăiat ceapa și morcovii felii după care le-am mărunțit cu ajutorul unui mărunțitor.
Am pus pe o tava hârtie de copt, am așezat ardeii și i-am copt la foc domol.
După coacere, i-am așezat intr-o cratiță pe care am acoperit-o cu un capac pentru a se înăbuși ardeii ca să se curețe mai ușor.
Am trecut ardeii si rosiile prin maruntitor.
Am pus uleiul într-o cratița încăpătoare, am adăugat ceapa și am calit-o timp de 3-4 minute.
Am adăugat restul legumelor mărunțite ( morcovii, ardeiul și rosiile) după care am pus boabele de fasole.
Am lăsat sa fiarbă, amestecând mereu și am condimentat cu sare și piper după gust.
Zacusca este gata când pe marginea cratiței începe sa se strângă uleiul .
Pofta buna!
Vezi si reteta de Zacusca de ghebe
1
Dupa spalarea borcanelor, acestea se sterilizeaza in cuptor. Ca sa nu prinda aer zacusca, se introduc borcanele cateva minute in cuptor la temperatura mica. Se amesteca zacusca sa nu se prinda.