Înainte de sărbători aveam o dilema ...ce prăjitură să fac? Nu știu cum vă organizați voi caietul de rețete, dar al meu este plin de foi și foicele scrise de mână preluate de la colege și soțiile colegilor, pe care nu mă îndur să le transcriu ca să nu-și piardă autenticitatea (noul motiv ca să nu zic lene, lipsă de timp etc. :))))))).
Dar să revenim. Frunzărind retetele am dat peste o foaie pe care scria simplu Margareta și care m-a convins să o încerc (avea cafea și nucă în compoziție!!Yammy!!). Nu mi-a părut rău că am ales-o, e simplu de făcut și delicioasă.
Pentru blat avem nevoie de:
Pentru sirop:
Pentru cremă:
Albușurile le-am bătut spumă împreună cu cele 6 linguri de zahar până se formeză un moț pe paletele mixerului :)) apoi se adaugă gălbenușurile frecate cu 2 linguri de zahăr, plicul de zahăr vanilat, nuca măcinată și se cerne făina amestecată cu praful de copt.
Se amestecă încet cu o paletă sau o lingură de lemn, prin răsturnare, ca să încorporeze cât mai mult aer în aluat.
Acesta l-am turnat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină și l-am dat la cuptor la foc potrivit pentru 25-30 minute (să nu uitați să-l încercați cu scobitoarea).
Pentru sirop am pus să fiarbă apa, esența de rom și zahărul doar până acesta din urmă se topește. Cât blatul este încă cald se însiropează și se lasă deoparte să se răcească.
Pentru cremă am frecat untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă cele 2 gălbenușuri, amestecând bine după fiecare. Nuca tăiată se prăjește ușor fără ulei într-o tigaie non aderentă și se lasă să se răcească. După ce s-a răcit am adăugat-o împreună cu nessul și cafeaua măcinată în compoziția de unt și le-am amestecat bine. Să nu vă impacientați dacă crema are un aspect "tăiat", acesta se datoreză apei din unt, aspect care dispare după ce prăjitura stă la frigider.
Crema se întinde peste blatul însiropat și răcit, iar peste se rade ciocolată. Prăjitura se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la frigider pentru câteva ore să se întărească crema, apoi se poate tăia și servi.
Să aveți poftă bună!!