Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video)

de Reteta-Video in Prajituri, 20 Mai 2014 | 8045 vizualizari

 

Rubarba este o aparitie recenta pe tarabele din Romania, in ciuda faptului ca este o planta ce creste in special in zona Ardealului. Gasim rubarba si in supermarket, destul de des. Rubarba contine o cantitate destul de mare de calciu in tulpinile rozalii, dar si cantitati importante de vitamina A, C si fier. Folosite in China de mii de ani ca laxativ natural, tulpinile de rubarba sunt ideale pentru deserturi racoroase de vara. Se foloseste cel mai frecvent pentru deserturi, dar poate fi consumata si murata sau sub forma de suc de fructe, alaturi de capsuni sau banane. Gustul dulce acrisor dat de bucatile de rubarba este surprinzator de fiecare data. Placinta cu rubarba si bezea este o prajitura simpla si rapida in care dulcele din bezea se combina cu acreala rubarbei. Crusta crocanta, bezeaua pufoasa, umplutura usor acrisoara, fac din aceasta tarta cu rubarba desertul potrivit sa ne aduca aminte de copilarie si de oameni dragi.
http://youtu.be/2tzFPisp1mU

 

INGREDIENTE

  • 250 gr. de faina
  • 130 gr. de unt foarte rece
  • o lingura cu zahar pentru aluat
  • 4-6 linguri cu apa rece
  • 900 gr. de rubarba spalata si cu capetele lemnoase taiate
  • 200 gr. de zahar pentru umplutura
  • 3 linguri cu varf cu amidon din porumb
  • 5 albusuri
  • 5 linguri cu zahar pentru bezea
  • un cub de unt pentru uns tava
  • sare
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video):

Punem un varf de lingurita cu sare peste faina. Adaugam lingura cu zahar si untul rece. Incorporam untul in faina cu ajutorul a doua furculite, pana cand amestecul are un aspect granulat. Nu facem aceasta operatiune cu mainile, pentru ca untul se va topi, iar crusta tartei nu va mai avea consistenta dorita.

Pregatim robotul de bucatarie pentru framantat, in vasul caruia rasturnam amestecul de faina, zahar si unt si mixam. Punem o lingura cu apa rece si continuam sa framantam. Adaugam apa rece lingura cu lingura si mixam rapid de fiecare data. Punem apa, doar pana cand aluatul se leaga.

Rasturnam aluatul dulce pentru tarta pe o folie alimentara si il strangem rapid cu mainile, pentru a nu se incalzi, pana cand obtinem o bila. Introducem bila de aluat in frigider pentru minim o ora.

Dupa o ora, scoatem aluatul pentru tarta din frigider si il asezam intre doua hartii pentru copt. Intindem aluatul pana cand obtinem o foaie cu grosimea de 4-5 cm. Daca aluatul nu este suficient de rece, acesta se va lipi, iar daca este prea rece se va sfarama si nu il vom putea intinde. Putem sa nu folosim hartie pentru copt, ci sa presaram blatul de lucru cu faina, dar cred ca asa este mai comod.

Foaia de aluat trebuie sa aiba diametrul de aproximativ 35 cm, adica cat diametrul tavii pe Ungem cu unt o forma pentru tarta cu diametrul de 28 cm. Strangem aluatul intins pe sucitor. Asezam sucitorul deasupra tavii si desfacem aluatul. Mulam aluatul pentru tarta pe forma si pe margini. Taiem marginile de aluat in exces, la limita superioara a formei. Daca dorim o crusta consistenta, introducem tava cu aluat in congelator pentru 20-30 de minute. Daca dorim o crusta crocanta, punem deasupra aluatului o hartie pentru copt si turnam deasupra boabe de fasole (linte, orez,..)
Incalzim cuptorul. Daca dorim aluat mai putin crocant, mai asteptam 15 minute. Pentru aluatul crocant introducem tava in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 10-15 minute.

Taiem rubarba in bucati de 1-2 cm. Punem cele 200 gr. de zahar peste bucatile de rubarba. Adaugam amidonul de porumb si amestecam bine.

Scoatem aluatul din congelator (dupa 20-30 de minute), sau din cuptor (dupa 10-15 minute) si rasturnam peste el amestecul de rubarba. Apasam usor cu palmele. Introducem tarta in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru aproximativ o ora.

Dupa aproximativ 50 de minute pregatim bezeaua – punem albusurile intr-un bol. Adaugam un praf de sare si batem cu ajutorul mixerului, pana cand obtinem o spuma tare. Punem o lingura cu zahar si mixam. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam de fiecare data. In final vom obtine o bezea ferma in care zaharul este complet dizolvat.

Dupa aproximativ o ora, cand umplutura de rubarba incepe sa faca bule, scoatem placinta din cuptor.
Rasturnam imediat bezeaua deasupra si o distribuim usor pe toata suprafata tartei. Reducem temperatura cuptorului la 15 de grade si introducem prajitura cu rubarba in cuptor pentru inca 10-15 minute.

Cand bezeaua este intareste si incepe sa se rumeneasca, scoatem desertul din cuptor. Lasam desertul sa se raceasca complet in forma.
Introducem apoi prajitura in frigider pentru minim o ora.

Taiem si servim.

POFTA BUNA!

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

Reteta-Video 1

07.06.2014, 23:23

Multumesc frumos, Ruxy! Te imbratisez cu drag!

babi5 1

09.06.2014, 07:57

Reteta-Video 1

09.06.2014, 09:34

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu spuma de ness si bezea