Plecând de la o rețetă de regim, am ajuns la acest preparat foarte gustos, care poate fi servit atât ca mâncare de post, cât și ca garnitură, sau ca tranziție de la o dietă strictă, la una normală.
Orezul se alege, se spală bine în 3-4 ape și se pune la fiert, la foc mediu.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se pătrund și devin transparente.
Se curăță morcovii, se spală, se răzuiesc pe răzătoarea mare și se călesc împreună cu cepele, până ce se înmoaie.
Cățeii de usturoi se curăță, se spală, se taie fin și se adaugă în tigaie, peste cepe și morcovi. Când cepele, usturoiul și morcovii s-au înmuiat, se adaugă 3-4 linguri de apă și se mai lasă tigaia cu legume pe foc, până ce scade lichidul.
Când orezul a fiert, se adaugă legumele călite, se mai lasă la foc mic încă 2-3 minute, amestecând mereu, ca să nu se prindă de fundul vasului, se condimentează cu sare, piper și oregano, după gust și apoi se oprește focul de la aragaz.
Se poate servi cald, așa cum este, sau se poate turna, de fierbinte, în forme curate, unse cu ulei, care se răstoarnă, după 2 minute pe farfuria pentru servit. Se poate decora cu felii de morcovi, sotate în prealabil.
1
Folosiți orez de calitate, cu bob mare.
2
Spălați bine orezul, până ce apa nu mai este foarte tulbure.
3
Adăugați suficientă apă la pilaf, când fierbe și amestecați din când în când, ca să nu scadă de tot și să se prindă de fundul vasului.
4
Nu adăugați legumele călite în orez, decât după ce s-au înmuiat bine și a scăzut lichidul.
5
Puteți folosi, pentru gust și alte condimente, care vă plac.
6
Pilaful trebuie să fie legat și bine scăzut, nu apos.