Mititei a la Pastorel. Editura Humanitas alansat mai de mult o carte audio, in lectura actorului Valentin Uritescu, cu retete culese de Pastorel Teodoreanu: “Gastronomice”. Iata cum suna “Mititeii a la Pastorel”:
Carne de vita - ceafa sau pulpa - 1 kilogram si 200 grame de grasime. Se amesteca de doua ori prin masina de tocat.
In paralel se pregateste miez de piine (de marimea unei lamii) imbibat in mujdei de usturoi. Dupa ce s-a tocat carnea, se pune si miezul de piine bine usturoiat si se amesteca. Dupa gust se adauga mirodenii: enibahar, chimen, piper, sare si 1/2 lingurita de bicarbonat. Se framinta totul pina devine o pasta omogena. Apoi se modeleaza micii ii pui la rece citeva ore.
Alta reteta:
Se toaca de 2 ori carnea prin masina impreuna cu seul. Se adauga sarea, mirodeniile, usturoiul pisat, zeama de carne si bicarbonatul si se framanta totul cu mina timp de 15 minute adaugand putin cate putin 2 linguri de apa.Bine framantat trebuie sa fie deja ca o pasta. Castronul cu carnea framantata se tine 5-6 ore in frigider. Aproape de frigere se iau cu lingura din tocatura cantitati egale si se formeaza cu mana udata mititeii. Inainte de a fi asezati pe gratar se ung bine cu ulei, iar in timpul frigerii se ung cu o pana cu zeama de carne, amestecata cu puti ulei.
Citeva secrete vizavi de mici: (de la Dan Ungureanu, Pitesti, Romania)
1. Gustul specific al micilor originali este dat de usturoi, seul si carnea de oaie!!! (in amestec cu cea de porc, mai putin de vita)
2. Pentru ca micii sa nu se string pe gratar, sa fie mustosi si dupa ce s-au fript, pe linga faptul ca le trebuie bicarbonatul, pasta trebuie batuta, iar apa sau zeama de supa se adauga treptat. Batind pasta de mici, (dind cu ea de masa, de multe ori) inglobeaza mult mai multa apa decit amestecind-o pur si simplu. Este cel mai important secret al micilor.
Am sa revin cu reteta facuta de nea “Berbecu’ ”