După tarta cu cremă de vanilie și căpșuni, am făcut și una cu cremă de lămâie și kiwi, ca să sărbătoresc rețeta cu nr. 300. Este o tartă aromată și plăcută, în orice anotimp, dar mai ales atunci când vin căldurile, pentru că are și calitatea de a fi răcoroasă.
Am făcut tarta într-o tavă cu diametrul de 20 cm, dar crema este suficientă și pentru o tavă cu diametrul mai mare (23 cm).
Mai întâi se face aluatul fraged pentru tartă. Se mixează bine zahărul cu untul moale, sare, oul și vanilia, până ce se dizolvă complet și conținutul se omogenizează. Se încorporează făina, puțin câte puțin și când aluatul devine elastic, se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se dă pentru cel puțin o oră la frigider.
Între timp se face crema. Se amestecă zahărul, vanilia și amidonul, se adaugă cele două gălbenușuri și apoi laptele, puțin câte puțin, după care se dă cratița la foc mic și se continuă amestecarea ingredientelor, până ce se îngroașă compoziția. Se amestecă întruna și după ce compoziția s-a îngroșat, ca să se stabilizeze și ca să nu se prindă de fundul cratiței.
Se ia cratița de pe foc și se lasă crema la răcit, dar se mai amestecă din când în când, ca să nu facă pojghiță deasupra.
Când compoziția s-a răcit, se adaugă untul, coaja răzuită de lămâie și zeama (sau esența de lămâie). Se mixează bine, pentru uniformizare, după care se dă crema la frigider, ca să se întărească.
După o oră, se scoate aluatul din frigider și pe planșeta presărată cu făină se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Se pune foaia în forma de copt, se modelează marginile tartei, se înțeapă cu furculița și apoi se dă tava la frigider pentru încă 15-20 de minute, ca să se răcească. După acest interval de timp, se scoate tava din frigider, se pune o folie de pergament (de copt) peste blat și se toarnă deasupra boabe de orez, sau fasole... pentru a nu permite aluatului să crească necontrolat, în cuptor.
Se dă tava cu aluatul la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute. Când aluatul s-a rumenit ușor, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.
Între timp se pregătesc fructele pentru decor (se curăță de coji și se feliază).
Când foaia de tartă s-a răcit complet, se umple cu crema întărită, scoasă din frigider și se decorează cu feliile de kiwi.
Se dă tarta la frigider pentru câteva ore, ca să se înmoaie foaia și să poată fi porționată frumos și ușor.
1
Pentru aluatul fraged, untul trebuie să fie moale, dar nu topit.
2
Pentru aluat, zahărul trebuie să se dizolve complet, înainte de a adăuga făina.
3
Aluatul fraged trebuie să stea la frigider cel puțin o oră, înainte de a fi modelat și dat la cuptor.
4
Foaia trebuie înțepată cu furculița, pentru a nu crește necontrolat în cuptor.
5
Pentru ca foaia de tartă să-și păstreze forma, este bine să o acoperiți, înainte de a o da la cuptor, cu o folie de pergament, pe care să puneți fasole, sau orez.
6
Foaia de tartă nu trebuie rumenită decât foarte ușor. Altminteri, se va usca și va căpăta o culoare urâtă.
7
Pentru cremă, folosiți lapte dulce fiert.
8
Când preparați crema, la foc mic, amestecați întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
9
Nu adăugați untul în cremă, decât după ce aceasta s-a răcit complet. În caz contrar, crema nu se va mai întări, oricât de mult o veți ține în frigider.
10
Înainte de a umple foaia de tartă cu cremă, asigurați-vă că ambele s-au răcit complet.
11
Pentru decor, fructele nu trebuie să fie foarte coapte, ca să se poată felia frumos.
12
După ce decorați tarta, trebui s-o țineți câteva ore la frigider. În acest timp, foaia se va înmuia și tarta se va porționa frumos și ușor.
13
Tarta se ține la rece, până ce se termină.