Plăcintele trandafir se aseamănă cu plăcintele poale-n brâu, dar sunt mai migăloase și se fac mai mici. Sunt niște brânzoaice foarte bune și aspectuoase. Denumirea lor vine de la forma de trandafir pe care o au aceste plăcinte.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 32 de plăcinte.
Rețetă pentru concursul "Tarte și plăcinte rumenite și iscusite"
Se face un aluat elastic, potrivit de moale, din făină, drojdie, gălbenușuri, zahăr, vanilie, coaja rasă de lămâie, laptele cald și esența de rom. Când toate ingredintele au fost încorporate, se adaugă puțin câte puțin, uleiul. Se frământă și se bate aluatul, iar după ce s-a încorporat tot uleiul și aluatul este elastic și nu se mai lipește de mână, se lasă la dospit la căldură, acoperit cu un prosop curat.
Cât timp aluatul stă la dospit se face umplutura. Se mixează bine brânza, zahărul, gălbenușurile, albușurile bătute spumă, vanilia, coaja rasă de la o lămâie, până ce rezultă o compoziție uniformă, consistentă și bine legată.
Când aluatul a crescut în volum, se răstoarnă pe planșetă, se frământă cu puțină făină, ca să nu se lipească de mâini, după care se porționează în 32 de bucăți. Se ia o bucată de aluat, se face din el o biluță care se aplatizează cu sucitorul, se crestează în 4 locuri (după cum se vede în poze) formând 4 petale și pe mijloc se pune o lingură încărcată de umplutură de brânză. Se ia fiecare petală și se ridică pe lângă umplutură, de jur împrejur. Umplutura va fi încercuită de cele 4 petale formate prin crestăturile aplicate bucății de aluat. (Există poze explicite, după descrierea rețetei!)
La fel se procedează cu toate bucățile de aluat, iar plăcintele formate se pun într-o tavă pregătită din timp cu hârtie de copt. Se lasă plăcintele să mai crească în tavă.
Se bate bine un ou și se ung toate plăcintele. Se dă tava la cuptor la un foc potrivit și când plăcintele sunt frumos rumenite, se scot afară și se presară cu zahăr pudră.
Plăcintele sunt foarte bune, atât calde, cît și reci.
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei/bucătăriei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă, sfărâmicioasă, nu lipicioasă.
2
Folosiți lapte cald pentru frământare.
3
Nu trebuie să frământați foarte mult aluatul. De îndată ce ați încorporat toate ingredientele, mai frământați foarte puțin, după care puneți aluatul la dospit, la căldură, acoperit cu un prosop curat.
4
Aluatul trebuie să stea la căldură, ferit de curenții de aer reci, ca să crească frumos.
5
Brânza de vaci trebuie să fie scursă. Compoziția pentru umplutură trebuie să fie bine legată, așa că în caz contrar, va trebui să suplimentați cu încă o lingură de făină.