Desert minciunele de post, aromate si pufoase, cu un miros imbietor
Mi se pare că în Post simțim mai des nevoia de ceva dulce și parcă numai fructele nu ne ajung... Nimic nu mi se pare mai ușor de preparat, în asemenea situație, decât niște gogoși, sau minciunele, din care n-am mai făcut de foarte mulți ani. Chiar dacă au fost făcute din aluat de post, au ieșit foarte bune, aromate și pufoase, iar bucătăria s-a umplut de un miros foarte îmbietor...
Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de minciunele, cam 6 bucăți/porție și mi-a mai rămas un rest de aluat din care am făcut pur și simplu o gogoșică...
Ingrediente pentru Desert minciunele de post, aromate si pufoase, cu un miros imbietor:
Cum se prepara Desert minciunele de post, aromate si pufoase, cu un miros imbietor:
Se pune făina (amestecată în prealabil cu sarea) în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, zahărul tos, coaja răzuită de lămâie și de portocală, zahărul vanilat.
Se toarnă treptat apa caldă și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se încorporează toată făina și pentru definitivarea aluatului se adaugă și uleiul, puțin câte puțin.
Când aluatul este elastic și nelipicios, se dă vasul, acoperit cu un șervet curat, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
După 35-40 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer.
Se întinde o foaie dreptunghiulară cu grosimea de aproximativ 6-7 mm. Se taie în aluat dreptunghiuri de aproximativ 3/12 cm, se face pe verticală o crestătură în mijlocul fiecăruia și se trece prin ea partea superioară (sau inferioară) a dreptunghiului.
Se formează toate minciunelele și se toarnă uleiul în tigaie, la încins. Când uleiul este fierbinte, se diminuează flacăra de la argaz și se pun minciunelele la prăjit. Se rumenesc frumos, pe ambele fețe, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se pripească.
Când sunt rumenite frumos, pe ambele fețe, minciunelele se scot cu o paletă pe un platou în care s-a pus înainte hârtie absorbantă. După ce se prăjesc toate minciunelele, se pun pe un platou și se presară cu zahăr pudră amestecat cu un plic de vanilie.
Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci. Cine vrea, poate asocia Gem de caise, sau Dulceata de capsuni
Pentru cei care nu tin post propunem aceasta reteta de Minciunele
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar drojdia să fie proaspătă.
2
Acest aluat nu trebuie frământat mult, ci doar atât cât să se încorporeze toate ingredientele și până ce devine elastic și nelipicios.
3
După frământare, aluatul trebuie pus, acoperit cu un șervet curat, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
4
După ce și-a dublat volumul, aluatul mai trebuie frământat cu puțină făină, până ce se elimină bulele de aer care l-au umflat. El va crește din nou, pe planșetă și la prăjit.
5
Nu puneți minciunelele în tigaie, decât după ce uleiul s-a încins.
6
Prăjiți minciunelele la foc mic și în ulei suficient, ca să nu se ardă și să rămână crude. Practic, ele trebuie să ”fiarbă” în ulei încins, dar la foc mic, ca să se pătrundă și să se rumenească frumos, nu să se pripească.
7
Pregătiți din timp toate minciunelele, pentru că prăjirea lor nu durează mult timp și uleiul nu trebuie să se ardă degeaba.
8
Scoateți minciunelele pe un platou prevăzut cu hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
9
Pudrați minciunelele, pe ambele fețe, cu zahăr pudră amestecat cu vanilie, cât sunt încă fierbinți.