Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure

de RODIMUR in Dulciuri, 17 Iul 2019 | 3320 vizualizari

 

Am făcut de câteva ori înghețată, vara aceasta, dar mai ales din aceea a cărei rețetă am postat-o deja. Aceasta este mai nouă, deși a fost făcută în urmă cu mai mult de o săptămână.
În fapt, am făcut înghețata cam după aceleași reguli: fără lapte condensat plin de E-uri, care stă uneori chiar mulți ani pe rafturi în supermarket, fără: coloranți sintetici, amidon, mascarpone (brânză!) afânători, amelioratori, îndulcitori, întăritori și alți ”-tori” sintetici. Totul natural și mai ales fără lichide, care la congelator se transformă în sloi de gheață. Cele 3 linguri de lapte se contopesc cu gălbenușurile, în timpul preparării la cald, în așa fel încât nu există deloc riscul de a avea ace de gheață în înghețată și nici nu este cazul să amestecăm la fiecare 30 de minute. Atât doar: înghețata trebuie servită la 10 minute după ce a fost scoasă din congelator.
Ceea ce apare nou aici sunt ingredientele diferite și cantitățile lor, reglate în funcție de gust și de experiență. Rezultatul: o înghețată făcută rapid în casă, absolut naturală și pe gustul oricui.
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de înghețată, din care pot fi servite cu generozitate, 4-5 persoane.

 

INGREDIENTE

  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri de lapte
  • 2 linguri rase de zahăr tos fin
  • 50-75 grame de alune de pădure
  • 2-3 linguri de ulei de alune de pădure
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână naturală
  • 1 lingură de zahăr tos fin
  • 2 plicuri de vanilie
  • Pentru decor:
  • alune
  • sirop de fructe, ciocolată...
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure:

Mai întâi se pregătesc alunele (chiar cu câteva zile înainte, dacă este cazul). Se scot alunele din coji, se aleg, se opăresc timp de 20 de minute, după care se curăță de coji. (Eu am avut 75 de grame de alune ”curate”, din 200 de grame de alune ”în coajă” și le-am folosit pe toate la înghețată, dar se poate folosi și o cantitate mai mică: 50 grame). Apoi, alunele se usucă/rumenesc în cuptor și se mărunțesc.

Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos și laptele, iar apoi se pune compoziția la bain-marie, la foc mic, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Când această compoziție s-a îngroșat, se lasă să se răcorească, amestecând în ea, din când în când, ca să nu facă pojghiță.

Între timp se face frișca, din smântână rece, mixată cu o lingură de zahăr tos (adăugată, după ce compoziția a început să crească) și două plicuri de vanilie. Dacă frișca este gata mai repede, se dă la rece, în frigider.

Când compoziția cu gălbenușuri s-a răcorit, se adaugă alunele mărunțite și uleiul de alune. Se amestecă bine, pentru omogenizare, după care se adaugă treptat frișca, câte o lingură, amestecând ușor, până ce se înglobează în totalitate și compoziția se omogenizează.

Se toarnă înghețata într-un recipient curat, uscat și se dă la frigider pentru câteva ore (6-7).

Pentru servire, se scoate înghețata din congelator cu 10 minute mai devreme. Se pune în cupe cu lingurița specială, sau cu dozatorul pentru înghețată și se decorează, după gust.

 

TIPS-URI

1

Pregătiți din timp alunele, chiar cu câteva zile înainte.

2

Alunele trebuie neapărat uscate la cuptor, nu numai pentru că vor avea un gust mai bun, dar mai ales pentru că în timpul opăririi absorb apa și se umezesc.

3

Amestecați întruna ingredientele puse la bain-marie, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul vasului.

4

Puteți face frișca mai devreme cu 1-2 ore și să o țineți la rece, în frigider, până la prepararea înghețatei.

5

Faceți frișca din smântână rece și naturală. Nu insistați prea mult la mixarea smântânii, ca să nu se transforme în unt.

6

Dacă smântâna va fi foarte grasă, se va face imediat frișcă, nu va crește și există riscul să se transforme în cremă, sau unt. Reușita înghețatei depinde de calitatea smântânii.

7

Dacă smântâna nu este de calitate, va lăsa apă, care la congelator se va transforma în gheață.

8

Turnați înghețata într-un recipient curat și uscat, pe care trebuie să-l puneți într-o pungă de unică folosință, înainte de a-l da la congelator, ca să nu atragă alte mirosuri.

9

Scoateți înghețata din congelator, cu 10 minute înainte de servire, ca să se mai înmoaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert inghetata de vanilie, cu alune de padure" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

RODIMUR 1

18.07.2019, 15:18

Mulțumesc, Mimi!

Rocsi 1

18.07.2019, 21:16

Mi se pare ca este o combinatie perfecta si delicioasa! As servi cu drag o portie!

RODIMUR 1

18.07.2019, 21:56

Da, Rocsi a ieșit foarte bună înghețata asta... Ceva special, cu gustul de alune de pădure... Mulțumesc pentru apreciere!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert rulouri cu crema de vanilie