Globulețe cu straturi de blat de vanilie și cremă de cafea, îmbrăcate în glazură oglindă și decorate cu ornamente din zahăr.
"Bunatati pentru Craciun"
Blatul: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare.
În alt castron se bat gălbenușurile, cu mixerul, cu uleiul, se adaugă vanilia pudră, îndulcitorul, praful de copt și făina, apoi se încorporează treptat spuma de albușuri, omogenizând.
Se toarnă într-o tavă de copt pregătită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până trece testul scobitorii (12-15 min, în funcție de cuptor).
Se lasă la răcit, apoi se decupează cercuri de diferite dimensiuni, eu am ales forme cu diametru de 6,5 cm, respectiv 3,5 cm.
Pentru însiropat: se toarnă 150 ml apă clocotită într-o cană cu o linguriță de cafea măcinată, se amestecă, se lasă la răcit și se strecoară.
Crema de cafea: se bate crema mascarpone împreună cu frișca lichidă, cu mixerul, până se obține o cremă fermă. Se adaugă ciocolata cu lapte topită pe baie de abur și răcită, apoi cacaoa neagră, nessul și două linguri de cafea, se omogenizează.
În continuare, pentru ca glazura oglindă să adere frumos pe orice desert, avem nevoie de o cremă albă. Aceasta se prepară amestecând crema mascarpone cu frișca lichidă, până obținem o consistență plăcută, ușor moale.
Odată pregătite cele mai sus, continuăm cu glazura oglindă.
Glazura oglindă: se pune gelatina la hidratat într-un bol cu 2 linguri de apă rece.
Separat, se fierb pe foc mic, într-o crăticioară, apa cu laptele condensat și zahărul, până se topește zahărul (maxim 2 minute). Se dă de pe foc, se toarnă într-un castron din sticlă în care am mărunțit ciocolată albă.
Veți avea nevoie de un termometru acum.
Când temperatura amestecului scade sub 50 de grade, se adaugă gelatina și se amestecă bine. Acum, mai întâi se dizolvă coloranții alimentari pudră (orange, galben, albastru, verde) în câte o linguriță de apă fierbinte. Apoi se repartizează glazura, în 4 castronele, în mod egal, pentru a amesteca.
Pasul următor constă în montare și decor și este ceva mai alert. Dacă sunteți sprinteni de regulă, la prăjiturit, puteți monta globulețele cât timp se răcește glazura oglindă. Dacă aveți emoții, atunci pregătiți mai întâi globulețele, iar apoi pregătiți glazura, după care vă luați o mică pauză!
Montare: dacă aveți tavă de copt pentru brioșe cu formă rotundă ce ar putea fi folosită drept globulețe, folosiți-o. Eu, însă, nu am avut, așa că a trebuit să improvizez. Și cum nu întotdeauna avem de unde să cumpărăm repede o formă, ori mie îmi vin ideile noaptea, iar a doua zi deja abia aștept să încep să creez și să inventez, m-am învățat să mă descurc cu ce am la îndemână. Așadar, eu am folosit niște forme din plastic pe care le aveam pentru aperitive.
Se însiropează delicat cercurile din blatul de vanilie.
Apoi într-o formă din plastic ce va fi jumătatea unui globuleț, se pune în ordinea următoare: folie alimentară, după care se unge bine cu un strat din crema albă, se așază un cerc de 3,5 cm diametru, un strat din crema de cafea, apoi un cerc de 6,5 cm diametru. Aceasta este o jumătate, deci vom obține 10 jumătăți (pentru 5 globulețe). Se dau la congelator imediat, pentru 10 minute.
Decor: când glazura a căpătat consistența mierii, se poate turna peste globulețe! Fără frică, lin, cu mișcări circulare, pornind din mijloc. Se decorează cu ornamente de zahăr și fulgi de cocos. Pe cel de-al cincilea globuleț am ales saă-l îmbrac în ciocolată cu lapte, topită și răcită.
Porții: 5
Timp de pregătire: 2h
Timp de gătire: 20
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/12/globulete-dulci.html
1
Notă: Dacă folosiți coloranți pudră, aceștia se pun în lichid fierbinte, dacă aveți coloranți tip gel, atunci trebuie puși în lichid rece.
2
Notă: Crema de cafea este mai mult decât suficientă. Mi-a rămas și puțin blat, dar este bun pentru pofticioși, dacă aveți, mai nerăbdători, prin familie :)
3
Notă: dacă vi se întâmplă să se închege prea tare glazura, se poate încălzi (30 de secunde sunt suficiente) pe baie de abur.
4
Notă: lăsați globulețele la scurs și uscat pe un grătar de răcire, apoi transferați-le pe un platou și dați la frigider. Noi le-am servit imediat, pentru că se făcuse târziu și nu am mai avut răbdare :p