O dimineata de weekend insorita si o cafea neagra. Oare ce lipseste? Va spun eu: niste croissante calde si pufoase. Ma obsedau de multa vreme aceste bunatati, pe care le-am vazut la Gaby. Din lipsa de timp insa, au fost amanate, pana acum. Ce pot sa va spun despre aceste bunatati: sunt bune, bune, bune si nu le recomand celor care tin dieta, pentru ca nu prea te mai poti opri din mancat
Amestecam drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Cernem faina intr-un bol peste care adaugam drojdia lichefiata , sarea si 2 linguri unt.
Adaugam apoi treptat laptele rece si framantam pana obtinem un aluat destul de tare si nelipicios. Daca aluatul este prea moale mai adaugam faina iar daca este prea tare mai putem adauga lapte. Invelim in folie amimentara.
Amestecam 200 g unt cu 2-3 linguri de faina si modelam apoi amestecul in forma unui cub.
Dam la frigider pentru 1 ora atat aluatul cat si cubul de unt. Scoatem apoi aluatul pe masa infainata si intindem o foaie de ~ 10 cm. Intindem si untul intr-un patrat putin mai mic decat foaia de aluat.
Pozitionam untul in mijlocul foii si acoperim cu colturile opuse de aluat.
Intindem "pachetul" in foaie dreptunghiulara cu latura lunga de ~ 30 cm. Impachetam aluatul pe latura lunga, pana la jumatate. Acoperim cu cealalta jumatate.
Sulul astfel format il impachetam pana la jumatate iar apoi acoperim cu cealalta jumatate.
Sper ca din imagini sa intelegeti mai bine tehnica de impaturire a aluatului.
Aluatul astfel impachetat il acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru 1 ora.
Scoatem din frigider si intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, la fel ca prima data. Ungem aluatul cu cele 50 de grame de unt ramase si impaturim ca la
pasul anterior. Infoliem aluatul si dam la frigider pentru inca o ora.
Repetam procedeul de inca doua ori, fara a mai unge cu unt. Dupa fiecare impaturire dam la frigider pentru o ora.
Dupa ce l-am intins si impaturit pentru ultima data :), il acoperim cu folie si lasam la frigider peste noapte.
A doua zi scoatem aluatul si intindem o foaie dreptunghiulara. Taiem aluatul in triunghiuri pe care le crestam usor la baza.
Rulam apoi cornurile dinspre baza spre varf, intinzand putin varful pentru a forma mai multe straturi.
Asezam cornurile in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa stea 15-20 de minute, la temperatura camerei.
Ungem apoi cu ou batut cu 2 linguri de apa si bagam la cuptorul incins la 180 de grade si coacem pana se rumenesc frumos deasupra.
Pentru resturile de aluat am luat modelul Gabitzei si am facut catva patratele umplute cu gem. Acestea au disparut primele :).