Initial am pornit cu gandul sa fac bagels, apoi din lipsa de timp, am decis sa fac covrigi de casa, tip bagels, pe care sa ii tai in doua si sa ii umplu cu unt de casa, rosii coapte si salam ...cu carne :)))
Reteta pentru acesti covrigi este incredibil de simpla, iar de cand am renuntat la masina de framantat, parca au alt gust toate aluaturile coapte. Credeti-ma, este mult mai simplu si mai rapid, framantat cu mana.
Eu am transformat covrigii, asadar, in sendvisuri pentru micul dejun, alaturi de un pahar cu iaurt, ceea ce puteti incerca si voi, eventual in weekend, mai ales ca timpul alocat nu ar trebui sa depaseasca o ora, sincer. Desigur ca puteti pregati de seara covrigii, insa nu vor mai fi calzi si aburinzi cand ii mancati.
Intr-un castron, cernem faina si facem un locas in mijloc.
Intr-o cana mare, faramitam drojdia, adaugam sare, zahar, apoi laptele caldut. Lasam deoparte aproximativ 7-8 minute.
Pregatim cateva seminte de in la indemana.
Peste faina, adaugam maiaua, uleiul si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Cand compozitia devine vartoasa, incepem sa framantam cu mana. Adaugam o lingura seminte de in si framantam bine, bine, pana devine un aluat elastic. Acoperim cu un servet si dam 15 minute la cald.
Pregatim o tava cu hartie de copt si pornim cuptorul.
Spargem un ou si separam albusul de galbenus. Batem bine cu o furculita albusul si galbenusul si pregatim mixul de seminte la indemana.
Aluatul crescut il taiem in 6-8 portii. Mie mi-au iesit 6 bucati mari. Fiecare portie o impartim in doua, formam doua snururi de lungime si grosime aproximativ egale, apoi le rasucim si prindem la un capat, dand forma de covrig.
Asezam fiecare in tava de copt, si ungem imediat cu galbenus.
Lasam aproximativ 10 minute, timp in care covrigii mai cresc, apoi ungem cu albus. Presaram sare si seminte. Dam la copt,in cuptorul preincins, la foc mediu spre iute, aproximativ 25-30 minute. Dupa ce s-au rumenit, scoatem tava din cuptor si acoperim covrigii cu un stergar curat.
Lasam sa se raceasca un pic, apoi servim dupa sugestia facuta la inceputul postarii, sau simpli cu un pahar de iaurt, lapte sau kefir.
Pentru aceasta reteta, si pentru multe alte retete de aluaturi, folosesc faina ungureasca, mi se pare cea mai buna, iar focul sa fie un pic spre iute.
Aveti rabdare sa ungeti intai cu galbenus si apoi cu albus.
Pofta buna!