Am făcut ieri dimineață această ciorbă ușoară, din legume cu tăiței, pentru că soțului meu așa îi plac supele/ciorbele/borșurile: ușoare, mai ales din legume, consistente, dar cu puțină carne și cu mai multă zeamă. Am mai auzit și pe alții că o ciorbă/supă/borș cu multă carne și legume este, de fapt...o tocăniță, care rivalizează cu felul principal.
Cum am folosit legume diverse, suc de roșii natural, făcut în casă și tăiței buni, ciorbița a fost foarte apreciată, în conformitate cu exigențele.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de esemințe, se taie sub formă de cubulețe și se călește, de asemenea, cu ceapa.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă la călit, în tigaia cu ceapa și ardeiul gras. Se ține tigaia la foc mic, până ce mai scade lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte. După două-trei clocote, se adaugă și legumele călite, pentru încă un clocot două și apoi sucul de roșii.
Între timp, se fierb tăițeii în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt fierți, se clătesc cu apă rece, se strecoară și se adaugă în oala cu ciorbă, pentru încă 3-4 minute de fiert, după care se condimentează ciorba cu sare și piper.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când ciorba este gata, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, până ce se înmoaie.
2
Dacă doriți, puteți căli toate legumele. Eu prefer să fierb rădăcinoasele, fără călire. Prea multă prăjire strică la ficat...
3
Adăugați cartofii tăiați cubulețe, când rădăcinoasele sunt aproape fierte, ca să nu se terciuiască, dacă fierb prea mult.
4
Tăițeii fierți separat conform recomandărilor de pe ambalaj și clătiți bine se adaugă la sfârșitul preparării, doar pentru 3-4 minute de fiert. Dacă fierb prea mult, tăițeii se pot destrăma.
5
Presărați pătrunjel tocat după ce ați luat oala cu ciorbă de pe foc.
6
Ciorba trebuie ”să se odihnească” timp de 10 minute, înainte de a fi servită.