Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca este des intalnita in Ardeal, mama noastra facea pe vremuri ciorba cu carne de porc afumata de la borcan (garnita), o acrea cu bors, punea lascutele si o lasa asa limpede.
Eu am folosit la ciorba kaizer, am acrit-o cu lamaie si am pus ou si smantana. Indiferent de varianta aleasa, este la fel de buna, insa cel mai important ingredient din aceasta ciorba este afumatura, care ii da gustul specific acestei ciorbe de lascute.
Lascutele sunt paste fainoase in forma de patratele dar se pot folosi si altfel de paste, sa fie insa de marime mica.
Pentru Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca ai nevoie de urmatoarele ingrediente: ceapa, morcovi, telina, kaiser, lascute, smantana, oua.
Cum se prepara Ciorba de lascute cu afumatura, o reteta traditional romaneasca
Punem o oala de 5 litri cu apa la fiert. Curatam ceapa, o taiem in patru, dar nu de tot si o punem in oala.
Kaizerul il spalam si il taiem in cubulete. Il adaugam in oala si lasam sa fiarba 15-20 de minute.
Curatam morcovii si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Jumatate dintr-un morcov putem sa il lasam nerazalit, il taiem in doua si il punem asa la fiert. Punem si felia de telina taiata in doua. Morcovul razalit il punem intr-o cratita cu uleiul si il lasam la calit cca 5 minute, pana se inmoaie usor.
Dupa ce s-a inmuiat ceapa, o scoatem din oala. Punem morcovul care calit impreuna cu uleiul ii da culoare ciorbei. Adaugam 1 lgt de sare si lasam la foc potrivit in continuare pana sunt fierte toate ingredientele.
Intre timp punem lascutele la fiert in apa cu sare. Cand sunt aproape fierte, le scurgem si le punem in oala. Le lasam sa mai fiarba 2-3 minute, apoi adaugam zeama de lamaie dupa gust. Mai adaugam sare daca trebuie, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi luam oala de pe foc. Din cand in cand, mai amestecam in oala sa se mai astampere.
Intr-o farfurie amestecam galbenusurile, apoi punem smantana. Omogenizam bine, apoi cu un polonic luam din ciorba si punem peste smantana sa o aducem la aceeasi temperatura. Turnam totul apoi in oala, amestecand intre timp ca sa nu se aduna smantana.
La servire putem pune frunze de patrunjel verde sau frunze de tarhon.
O alta mancare savuroasa, traditionala este si Ciorba de burta la ceaun pe care trebuie neaparat sa o savurezi cu niste Ardei iuti in otet si cu Paine de casa, calda si buna.
1
Se poate acri ciorba si cu bors.
2
Lascutele sunt si mai bune daca sunt facute in casa!