publicat la 11.09.2013
publicat la 08.09.2013
publicat la 07.09.2013
Te simti foarte îndemânatic şi ai chef de meşterit diverse lucruri mici. Din păcate, nimeni nu va aprecia colierele tale din boabe de fasole, aşa că decizi să faci un vudu mic, de mână. Exact când eşti pe punctul de a intra în legătură cu Marele Spirit, un drac de copil îţi aruncă o piatră în casă. Ieşi nervos pe geam şi strigi “Vudu-vă mama voastră de ignoranţi!”.
Bucataras.ro
[email protected]
Ciocolata de casa cu fulgi din orez brun
Separat intr-un bol incapator, amestecam foarte bine, laptele praf cu cacaoa si la final cu fulgii. Ungem o tava sau forma cu margarina si o lasam la o parte. Punem apa impreuna cu esentele si zaharul, intr-o craticioara, la foc mic, cam 10-15’, pana se topeste zaharul si siropul da...
Crumble cu prune
Spalam prunele si le scoatem samburii. Tapetam o tavita cu hartie de copt apoi asezam prunele. Intr-un bol punem restul ingredientelor si le amestecam bine dupa care intindem coca peste prune. Dam la cuptorul dinainte incalzit, pentru 30-40 ‘, mai exact pana prunele se inmoaie si...
Legume umplute
Punem orezul la fiert in trei cani de apa. Curatam, spalam si tocam marunt ceapa si ardeiul. Ciupercile le spalam si le taiem cubulete. Dovleceii ii curatam de coaja, ii sectionam pe lungime si cu ajutorul unei linguri scoatem miezul. La rosii le taiem cate un capacel si cu lingurita, le scobim...
Jeleu de morcovi
Curatam, spalam si dam morcovii pe razatoarea mica. Intr-un castron, amestecam morcovii cu zaharul si-I lasam sa-si lase zeama, amestecand din cand in cand, cateva ore bune (3-4h). Golim amestecul intr-o oala, adaugam apa si esentele si dam la fiert, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana...
Praf de portocala
Imi place foarte mult gustul si mirosul de portocale si mereu le folosesc in preparatele mele culinare. Si cum iarna a fost lunga si am consumat portocale „la greu” am sa va impartasesc si voua modul in care eu mi-am facut provizii cu esenta naturala din coji de portocale. In...
Gogosari cu struguri
Spalam gogosarii, ii curatam de cotor si seminte, curatam morcovii si telina si le taiem rondele subtiri. Spalam strugurii si indepartam boabele de pe cotor. Luam cate un gogosar, punem in el o rondea de morcov, una de telina si-l umplem cu boabe de struguri. Deasupra fiecarui gogosar umplut,...
Dulceata din gogonele
Punem intr-o oala (de 4-5L) apa pe jumatate, la fiert. Intre timp spalam si taiem gogonele in 2-4 functie de cat sant de mari si le indepartam semintele. Punem gogonelele intr-o strecuratoare de inox/metal. Cand apa clocoteste, punem gogonelele cu strecuratoarea, la oparit pentru 10’....
Tocana cu orez
Intr-o craticioara, punem orezul sa fiarba. Legumele le curatam, spalam, tocam iar morcovii ii dam pe razatoare. Punem uleiul la incins, itr-o cratita incapatoare. Adaugam ceapa si o calim usor sa nu se arda, iar cand devine sticloasa, adaugam morcovii si gogosarii. Lasam sa dea cateva clocote...
Dulceata aromata din coji de lubenita
Curatam coaja de lubenita de partea verde, o taiem felii subtiri si o maruntim (vezi poze). Eu le-am strans intr-o caserola si le-am pastrat la frigider pana am ajuns la 1,5kg, pt o portie. Punem intr-o oala apa cu otetul, adaugam cojile maruntite si lasam la fiert 60’, apoi le trecem pe...
Legume gratinate
Punem apa la fiert intr-o oala si oparim 5’ buchetele de conopida, apoi le scoatem pe o farfurie, le sectionam in doua pe lungime si le lasam la racit. Curatam dovleceii si vinetele de coaja, le taiem in felii, groase cam de 0.5cm, le pudram cu sare, le amestecam putin...
Gem de corcoduse cu aroma de cuisoare
Spalam corcodusele si le indepartam coditele, apoi le punem in oala/cratita mai mare si adaugam zaharul, cuisoarele si apa. Punem la fiert, amestecand din cand in cand. Cam dupa 1h, vom observa cum si-au schimbat culoarea si sau inmuiat de la fiert. Acum e momentul in care le vom...
Fursecuri cu branza
Framantam un aluat bine legat din toate ingredientele de mai sus, apoi il lasam sa se odihneasca timp 1h. Pornim cuptorul aragazului si ne pregatim formele (eu am folosit o tava, vezi foto), le ungem cu putina grasime si umplem formele cam ¾, deoarece vor creste la copt....
Prajitura dementa cu urda si menta
Frecam galbenusurile cu zaharul, pana se dizolva. Separat in alt bol amestecam untul cu urda, apoi le adaugam peste galbenusuri . Turnam si siropul de menta si omogenizam compozitia. Amestecam ingredientele uscate (faina cu praful de copt )si le incorporam in amestec. Mai adaugam si...
Dulceata din petale de trandafir
In primul rand recoltam florile de trandafir ( specia: rosa centifolia, foarte mirositoare si de culoare roz) bine deschise/inflorite si nepatate. Desprindem petalele si le rupem/taiem partea alba (acestea sant amare si trebue neaparat indepartate), le spalam sub jet de apa rece si le intindem pe...
Impletituri aromate cu seminte
Punem ingredientele in masina de paine, in ordinea enumerata, setam programul pe framantat si dospit si dupa 90’ scoatem aluatul pe masa de lucru. Impartim aluatul in 12 bulgarasi, formam suluri pe care le impletim, apoi le asezam in tava tapetata cu hartie de copt....
Ardei umpluti si aromati, in vas roman
Spalam ardeii, indepartam cotorul si scoatem semintele. Din ceapa tocata marunt, carnea macinata, orez, si mirodenii, pregatim umplutura. Umplem ardeii si le punem capac cate o feliuta de slaninuta. Pregatim vasul roman, punem mai intai, cateva crengute de mirodenii,...
Scoici cu legume
Lasam scoicile la decongelat, apoi le spalam bine sub cateva jeturi de apa rece si le punem intr-o strecuratoare, pana pregatim restul ingredientelor. Taiem prazul fideluta, iar ardeii in bastonase. Rosia o curatam de coaja si o taiem cubulete. Usturoiul il tocam marunt. Punem tigaia...
Rosii surpriza, in vas de lut
Spalam rosiile, le taiem un capacel si cu o lingurita, scoatem miezul, apoi le punem pe un servet absorbant cu scobitura in jos. Ciupercile le spalam si le taiem in doua sau in patru depinde cat sant de mari. Frunzele de busuioc le spalam si le tocam marunt, apoi le punem intr-un bol mic. Adaugam...
Batoane de cereale cu fructe deshidratate
Incepem si maruntim fructele, le indepartam samburii, daca este cazul, apoi intr-un bol incapator le amestecam cu fulgii de porumb. Separat, punem intr-o craticioara, mierea, zaharul si untul si le punem la foc mic sa fiarba, cam 15’ pana se ingroasa apoi luam cratita de pe foc....
Pastrav prajit
Dupa ce curatam si spalam bine pestele, il stergem cu un servet si stoarcem zeama de la ½ de lamaie peste el si-l saram si piperam. Tocam marunt salvia, o punem intr-un bol si adaugam faina, usturoiul si fulgii. Le amestecam si tavalim bine pestele prin amestec, astfel incat sa...
Dulceata de cirese
Am spalat si am scos samburii de la cirese, apoi le-am pus intr-o oala bine spalata. Peste cirese, am adaugat zaharul le-am amestecat bine, am pus capacul si le-am lasat la frigider de seara pana dimineata. A doua zi le-am amestecat si le-am pus sa fiarba in cuptor, fara capac, timp de 2h....
Deliciu cu lapte condensat si capsuni
Punem biscuitii macinati intr-un bol, topim untul la microunde si-l incorporam in biscuiti, formand blatul desertului nostru. Eu am folosit o tava de chec, dar puteti folosi orice alta forma daca doriti. Tapetam tava cu o folie, golim amestecul de biscuit si intindem uniform, apasand cu o...
Mancarica cu piept de pui si dovlecel
Punem uleiul la incins intr-o tigaie cu peretii mai inalti. Adaugam bucatile de carne si le calim, cam 5’, pana isi schimba culoarea, dupa care o scoatem intr-un bol, in locul ei, adaugam ceapa, punem putina sare si piper si o lasam 2-3’, pana devine sticloasa. Punem dovleceii, apoi...
Gem de capsuni
Borcanele si capacele, le spalam bine, apoi le punem cu gura in jos, pe un prosop/carpa curata, la scurs si uscat. Spalam si indepartam coditele de la capsuni si le lasam cateva minute, intr-o strecuratoare . Pentru a optine gem, am dat capsunile pe rand, prin robot ( cateva palete, nu foarte...
Pui in crusta de cartofi
Curatam si spalam cartofii, ii taiem in 4/6 si ii punem la fiert in apa rece cu un praf de sare. Pana fierb cartofii, portionam pulpele si le condimentam cu sare si piper. Din cartofii fierti, pregatim un piure, in care adaugam unt, cascaval, ou, nucsoara, sare si piper. Pornim si...
Dulceata de capsuni reteta
Dulceata de capsuni reteta Capsunele curatate si spalate le lasam la scurs intr-o strecuratoare, apoi daca sunt mari le taiem dupa caz, in doua sau in patru. Le punem intr-o cratita incapatoare si bine spalata, smaltuita ori de inox/ tuci. Punem zaharul si zeama strecurata de lamaie peste ele...
Salata de cruditati cu maioneza
Spalam sub jet de apa rece , foarte bine toate legumele, apoi le taiem rondele. Curatam oul si-l feliem. Toate le punem intr-un bol incapator. Adaugam zeama de lamaie si maioneza apoi asezonam. Omogenizam totul si dam la rece pentru 15’, pentru a se patrunde toate aromele. Servim salata...
Bezele cu capsuni si menta
Albusurile tinute la temperatura camerei, le batem bine, cu sarea si zaharul tos, cand compozitia este foarte tare, adaugam zaharul praf, zeama de lamaie si continuam sa batem inca cateva minute bune. Tapetam doua tavi cu hartie de copt si pornim cuptorul aragazului. Punem compozitia...
Chec alb cu cirese, invelit in ciocolata
Batem albusurile cu praful de sare si zaharul pana spuma e bine legata, adaugam untul si faina amestecata cu praful de copt si esenta de portocala. Omogeniza totul usor cu o paleta de jos in sus, apoi adaugam si fructele. Turnam compozitia in tava unsa cu unt si dam la cuptor, la foc mediu,...
Cozonac zebra cu nutella
Framantam doua aluaturi unul alb si unul maro. Eu am pus jumatate din cantitate la framantat in masina de paine, in care am pus cacao, iar cealalta jumatate, cea alba, am framantat-o cu mana si tot aluatul a crescut deodata. Am rasturnat cele doua aluaturi pe planseta infainata,...