Zarzavatul, ceapa,ardeiul si usturoiul se curata se spala si se toaca, fasolea verde se pune intr-o strecuratoare se clateste bine cu apa si se pune intr-un recipient.
Intr-o oala sau cratita punem ceapa, ardeiul si zarzavatul tocat impreuna cu uleiul si 100 ml apa si il lasam la calit ,...
Varza se toaca marunt se spala si se stoarce bine. Cartofii se curata se spala se taie in doua apoi se pun la fiert cu un catel de usturoi, putina sare si 2 linguri de ulei. Varza se pune cu restul uleiului la calit, potrivim de piper, punem foaia de dafin si din cand in cand mai punem cate o...
Feliile de pine se decupeaza cu formele de la fursecuri, apoi le punem la prajit in aparatul de senvisuri.
Le frecam cu catelul de usturoi pe fiecare in parte apoi cu o pensula de silicon le ungem cu ulei le asezam pe platou si le ornam cu ardei rosu si castravete .potrivim de sare, in functie...
Prima data punem faina intr-un castron , facem o adincitura, punem lingura de zahar si sarea (1 lingurita).
Punem si cubul de drojdie si un pahar cu apa calduta si facem o maia pe care o acoperim si lasam sa creasca 10 minute.
Intre timp curatam cartofii , ii spalam...
Am spalat bine dovleacul de impuritatile din gradina,apoi l-am sters cu un prosop absorbant,l-am taiat si l-am curatat de seminte apoi l-am feliat si l-am asezat in tava dupa care se introduce in cuptorul incins la 190 grade pentru 1 ora .
Se scoate se lasa putin la racit apoi se poate...
Ceapa se curata se spala si se toaca marunt.
Morcovii, patrunjelul si telina se curata se spala si se taie rondele..Apoi punem uleiul intr-o cratita, adaugam ceapa,morcovul ,patrunjelul si telina si punem la calit impreuna cu 100 ml . apa.
lasam sa se caleasca 10 minute dupa care adaugam...
Nautul se spala si se pune la inmuiat de cu seara, apoi dimineata il punem la fiert impreuna cu o ceapa intreaga, sarea si foaia de dafin si lasam la foc mic sa fiarba cca. 4 ore. Dupa ce este bine fiert il strecuram lasind din apa care a fiert la o parte pentru a adauga la final daca mai este...
Prima data se curata varza de frunzele de deasupra, apoi se spala bine si se toaca, se sareaza putin. Zarzavaturile, ceapa, ardeiul si leusteanul se curata, se spala si se toaca marunt. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se toaca marunt. Ceapa, ardeiul si zarzavatul se pun la calit cu...
Rosiile se oparesc, se decojesc si se toaca marunt. Ceapa si ardeiul se curata, se spala si se toaca. Orezul se spala bine si se lasa in apa pana cand il folosim.
Intr-o cratita punem uleiul, ceapa si ardeiul, 200 ml apa si lasam sa se caleasca 10 minute. Potrivim de sare si piper, completam...
Se curata cartofii ,se spala si se taie cubulete.Ceapa ,ardeiul si usturoiul se spala si se toaca marunt, leusteanul se spala si se toaca .Intr-o oala punem uleiul ,ceapa,usturoiul si ardeiul si calim putin adaugam boiaua si cartofii, lasam sa se caleasca putin si cartofii ,apoi...
Se curata cartofii, se spala si se feliaza mai grosi putin decit cei pentru (cartofi pai ).
Usturoiul se zdrobeste prin presa de usturoi ,apoi cartofii se amesteca cu uleiul ,sare,piper ,vegeta si usuroi ,se aseaza in tava se pune apa peste si se introduce tava in cuptorul incins...
Se curata ceapa, ardeiul si cartofii. Ceapa o tocam marunt si ardeiul de asemenea. Apoi intr-o cratita (eu am folosit una de 3 l) se pune uleiul, ceapa tocata, usturoiul si ardeiul cu putina apa si lasam sa se caleasca. Adaugam 1 lingurita de boia, apoi adaugam cartofii taiati in patru si...
Se taie varza murata marunt, se spala in cateva ape reci (pentru a mai indeparta din acreala si surplusul de sare). Apoi intr-o tigaie se pune uleiul si varza bine scursa de apa, se caleste putin, se potriveste de piper si cimbru si din cand in cand adaugam putina apa calduta si lasam la foc mic....
Se curata morcovul, se spala si se taie in cubulete, ceapa se curata si se toaca. Lintea se spala, se pune intr-o oala impreuna cu morcovul, ceapa, usturoiul, foaia de dafin si cimbrul. Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba 15 minute la foc domol cu oala descoperita. Se mai...
Se curata zarzavatul, se spala si se da prin razatoare impreuna cu ceapa, ardeiul se spala si se taie cubulete mici. Orezul se spala bine si se scurge intr-o sita.
Intr-o oala punem zarzavatul, ceapa si ardeiul impreuna cu uleiul si lasam sa se caleasca 10 miute. Adaugam si orezul, mai...
Am curatat cartofii, i-am spalat ,apoi i-am asezat intr-o tava.
Am condimentat ,am pus uleiul si putina apa, am adaugat usturoiul zdrobit, am presarat putina boia si am acoperit cu o folie.
Am dat la cuptorul incins in prealabil la 200 grade .
Am lasat pentru cca 40 min dupa care...
Am curatat varza, am tocat-o si am sarat-o putin . Apoi am curatat zarzavatul,ardeiul,ceapa le-am spalat ,le-am tocat si impreuna cu uleiul le-am pus intr-o cratita de trei litri la calit.
Am adaugat 250 ml apa calda peste zarzavat si am lasat 10 min la fiert apoi am adaugat...
Se pune faina intr-un castron, se face un cuib in ea,se adauga ,zaharul ,sarea,si drojdia apoi apa calduta se face o maia si se lasa la crescut 10 min apoi se framinta in continuare ca si aluatul de pine.
Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut .
Cind aluatul...
Se spala ardeii si se curata, apoi curatam cartofii, ii spalam si ii dam prin razatoare. Curatam, spalam si dam si ceapa prin razatoare. Punem intr-un castron totul, potrivim de sare si piper, amestecam si lasam putin sa lase surplusul de apa cartofii si ceapa, apoi ii stoarcem. Punem...
Am spalat bine fasolea si am pus-o la inmuiat peste noapte . A doua zi am spalat inca o data fasolea, am pus apa calda peste, am potrivit gustul de sare, am adaugat foile de dafin si cimbru si am pus la fiert .
Intr- o cratita am pus uleiul, usturoiul tocat...
Se spala bine fasolea si se lasa la muiat de cu seara .Intr-o oala punem fasolea la fiert dupa ce a dat un clocot golim apa si o inlocuim cu alta calda lasam sa fiarba cu foaia de dafin si ceapa ...
Se spala fasolea bine si se pune la inmuiat de cu seara. Se pune intr-o oala la foc, se lasa sa se dea un clocot, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori (se poate face si de trei ), dar isi pierde din calitatile nutritive. Dupa ce am facut aceasta operatie punem...
Fasole verde cu multe legume
Zarzavatul, ceapa,ardeiul si usturoiul se curata se spala si se toaca, fasolea verde se pune intr-o strecuratoare se clateste bine cu apa si se pune intr-un recipient. Intr-o oala sau cratita punem ceapa, ardeiul si zarzavatul tocat impreuna cu uleiul si 100 ml apa si il lasam la calit ,...
Varza calita cu cartofi natur (de post)
Varza se toaca marunt se spala si se stoarce bine. Cartofii se curata se spala se taie in doua apoi se pun la fiert cu un catel de usturoi, putina sare si 2 linguri de ulei. Varza se pune cu restul uleiului la calit, potrivim de piper, punem foaia de dafin si din cand in cand mai punem cate o...
Bruschete de post
Feliile de pine se decupeaza cu formele de la fursecuri, apoi le punem la prajit in aparatul de senvisuri. Le frecam cu catelul de usturoi pe fiecare in parte apoi cu o pensula de silicon le ungem cu ulei le asezam pe platou si le ornam cu ardei rosu si castravete .potrivim de sare, in functie...
Placinte cu cartofi
Prima data punem faina intr-un castron , facem o adincitura, punem lingura de zahar si sarea (1 lingurita). Punem si cubul de drojdie si un pahar cu apa calduta si facem o maia pe care o acoperim si lasam sa creasca 10 minute. Intre timp curatam cartofii , ii spalam...
Dovleac copt
Am spalat bine dovleacul de impuritatile din gradina,apoi l-am sters cu un prosop absorbant,l-am taiat si l-am curatat de seminte apoi l-am feliat si l-am asezat in tava dupa care se introduce in cuptorul incins la 190 grade pentru 1 ora . Se scoate se lasa putin la racit apoi se poate...
Iahnie de mazare cu morcov
Ceapa se curata se spala si se toaca marunt. Morcovii, patrunjelul si telina se curata se spala si se taie rondele..Apoi punem uleiul intr-o cratita, adaugam ceapa,morcovul ,patrunjelul si telina si punem la calit impreuna cu 100 ml . apa. lasam sa se caleasca 10 minute dupa care adaugam...
Pasta de naut
Nautul se spala si se pune la inmuiat de cu seara, apoi dimineata il punem la fiert impreuna cu o ceapa intreaga, sarea si foaia de dafin si lasam la foc mic sa fiarba cca. 4 ore. Dupa ce este bine fiert il strecuram lasind din apa care a fiert la o parte pentru a adauga la final daca mai este...
Varza dulce scazuta cu legume de post
Prima data se curata varza de frunzele de deasupra, apoi se spala bine si se toaca, se sareaza putin. Zarzavaturile, ceapa, ardeiul si leusteanul se curata, se spala si se toaca marunt. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se toaca marunt. Ceapa, ardeiul si zarzavatul se pun la calit cu...
Ghiveci (tocana de legume)
Rosiile se oparesc, se decojesc si se toaca marunt. Ceapa si ardeiul se curata, se spala si se toaca. Orezul se spala bine si se lasa in apa pana cand il folosim. Intr-o cratita punem uleiul, ceapa si ardeiul, 200 ml apa si lasam sa se caleasca 10 minute. Potrivim de sare si piper, completam...
CIORBA DE CARTOFI CU GALUSTE DE POST
Se curata cartofii ,se spala si se taie cubulete.Ceapa ,ardeiul si usturoiul se spala si se toaca marunt, leusteanul se spala si se toaca .Intr-o oala punem uleiul ,ceapa,usturoiul si ardeiul si calim putin adaugam boiaua si cartofii, lasam sa se caleasca putin si cartofii ,apoi...
Cartofi la cuptor cu salata de ridichi albe
Se curata cartofii, se spala si se feliaza mai grosi putin decit cei pentru (cartofi pai ). Usturoiul se zdrobeste prin presa de usturoi ,apoi cartofii se amesteca cu uleiul ,sare,piper ,vegeta si usuroi ,se aseaza in tava se pune apa peste si se introduce tava in cuptorul incins...
Papricas de cartofi (de post)
Se curata ceapa, ardeiul si cartofii. Ceapa o tocam marunt si ardeiul de asemenea. Apoi intr-o cratita (eu am folosit una de 3 l) se pune uleiul, ceapa tocata, usturoiul si ardeiul cu putina apa si lasam sa se caleasca. Adaugam 1 lingurita de boia, apoi adaugam cartofii taiati in patru si...
Varza calita
Se taie varza murata marunt, se spala in cateva ape reci (pentru a mai indeparta din acreala si surplusul de sare). Apoi intr-o tigaie se pune uleiul si varza bine scursa de apa, se caleste putin, se potriveste de piper si cimbru si din cand in cand adaugam putina apa calduta si lasam la foc mic....
Mancare de linte verde
Se curata morcovul, se spala si se taie in cubulete, ceapa se curata si se toaca. Lintea se spala, se pune intr-o oala impreuna cu morcovul, ceapa, usturoiul, foaia de dafin si cimbrul. Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba 15 minute la foc domol cu oala descoperita. Se mai...
Pilaf cu legume
Se curata zarzavatul, se spala si se da prin razatoare impreuna cu ceapa, ardeiul se spala si se taie cubulete mici. Orezul se spala bine si se scurge intr-o sita. Intr-o oala punem zarzavatul, ceapa si ardeiul impreuna cu uleiul si lasam sa se caleasca 10 miute. Adaugam si orezul, mai...
Cartofi intregi cu usturoi, la cuptor
Am curatat cartofii, i-am spalat ,apoi i-am asezat intr-o tava. Am condimentat ,am pus uleiul si putina apa, am adaugat usturoiul zdrobit, am presarat putina boia si am acoperit cu o folie. Am dat la cuptorul incins in prealabil la 200 grade . Am lasat pentru cca 40 min dupa care...
Varza dulce scazuta
Am curatat varza, am tocat-o si am sarat-o putin . Apoi am curatat zarzavatul,ardeiul,ceapa le-am spalat ,le-am tocat si impreuna cu uleiul le-am pus intr-o cratita de trei litri la calit. Am adaugat 250 ml apa calda peste zarzavat si am lasat 10 min la fiert apoi am adaugat...
Turte in tigaie ca la mama
Se pune faina intr-un castron, se face un cuib in ea,se adauga ,zaharul ,sarea,si drojdia apoi apa calduta se face o maia si se lasa la crescut 10 min apoi se framinta in continuare ca si aluatul de pine. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut . Cind aluatul...
Ardei umpluti cu cartofi
Se spala ardeii si se curata, apoi curatam cartofii, ii spalam si ii dam prin razatoare. Curatam, spalam si dam si ceapa prin razatoare. Punem intr-un castron totul, potrivim de sare si piper, amestecam si lasam putin sa lase surplusul de apa cartofii si ceapa, apoi ii stoarcem. Punem...
Fasole frecata, cu ardei copt
Am spalat bine fasolea si am pus-o la inmuiat peste noapte . A doua zi am spalat inca o data fasolea, am pus apa calda peste, am potrivit gustul de sare, am adaugat foile de dafin si cimbru si am pus la fiert . Intr- o cratita am pus uleiul, usturoiul tocat...
Ciorba de fasole uscata
Se spala bine fasolea si se lasa la muiat de cu seara .Intr-o oala punem fasolea la fiert dupa ce a dat un clocot golim apa si o inlocuim cu alta calda lasam sa fiarba cu foaia de dafin si ceapa ...
Fasole batuta (Pasula slaita in grai banatean)
Se spala fasolea bine si se pune la inmuiat de cu seara. Se pune intr-o oala la foc, se lasa sa se dea un clocot, apoi schimbam apa. Facem aceasta operatie de doua ori (se poate face si de trei ), dar isi pierde din calitatile nutritive. Dupa ce am facut aceasta operatie punem...